Afiş nedir? Nasıl hazırlanır? Afiş çalışması nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Afiş nedir Nasıl hazırlanır Afiş çalışması nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2022 19:40

Duyuru ve reklam amaçlı hazırlanan duvar ilanlarına afiş denir. Fransızca kökenli bir sözcük olan afiş, orijinalinde ''affiche'' şeklinde yazılır. Banner ve poster kelimeleriyle yakın anlamlı olan afiş sözcüğü, diğer Avrupa dillerinde de aynı anlamda kullanılmaktadır. Afiş nedir, nasıl hazırlanır? Afiş çalışması yaparken nelere dikkat edilmelidir tüm ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Üniversitelerin birçok bölümünde nasıl afiş hazırlanacağı öğretilmektedir. Bu bölümlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

1- Grafik Tasarım

2- Güzel Sanatlar

3- İletişim ve Tasarımı

Afiş Nedir?

Kamuoyunu bir konu hakkında bilgilendirmek, yeni çıkan bir ürünü tanıtmak ya da sunulan hizmetlere dair ayrıntıları müşterilerle paylaşmak için standart ölçülerde hazırlanan ilanlara afiş denir. Televizyonun ve internetin yaygın olmadığı dönemlerde de sıklıkla kullanılan afişler, günümüzde de en çok tercih edilen reklam yöntemlerinden biridir. Bunun en büyük nedeni, maliyetsiz olması ve aracısız bir şekilde halka ulaşmasıdır.

Pasajlara, metrolara ve kalabalığın yoğun olduğu yerlere asılan afişler sayesinde, hem ürünler hem de hizmetler, kısa bir süre içerisinde milyonlarca kişiye tanıtılmış olur.

Haberin Devamı

Reklam afişleri dışında, sosyal içerikli afişler de toplumda farkındalık yaratmak için sıklıkla kullanılır. Belli başlı konularda halkı bilinçlendirmek ve onları doğru bir şekilde yönlendirmek için kullanılan afişler, genellikle sosyal yardım kuruluşları tarafından ücretsiz hazırlanmaktadır.

Bunun dışında sanat etkinlikleri için hazırlanan kültür afişleri mevcuttur. Film afişlerinde, filmin başrol oyuncuları, yönetmeni, kazandığı ödüller ve vizyona giriş tarihi yer alır. Filmin en etkileyici sahnelerinden oluşan görseller de afiş tasarımında kullanılır. Yeni çıkan kitaplar ve tiyatro oyunları için hazırlanan afişlerde de hem fotoğraflara hem de yazılara yer verilir.

Afiş Nasıl Hazırlanır?

Günümüzde afişler bilgisayar ortamında pratik bir şekilde hazırlanabilmektedir. Afişte öncelikli olarak ölçü belirlenmelidir. En küçük afişlerin boyutları 28 x 41 cm'dir. 50 x 70 ve 70 x 100 cm. afişler ise genellikle filmler ve reklamlar için hazırlanır.

Afişler de ölçüler kadar kağıt seçimi de önemlidir. Günümüzde hem posterler hem de afişler için en çok tercih edilen kağıtlar, kuşe ve taş kağıttır. Bu kağıtların ortak özeliği hem düşük maliyetli hem de uzun ömürlü olmalarıdır.

Haberin Devamı

Afiş Çalışması Nasıl Yapılır?

Afiş çalışması yaparken öncelikli olarak söz konusu afişlerin hangi amaçla hazırlandığı göz önünde bulundurulmalıdır. Propaganda, duyuru ya da reklam amaçlı hazırlanan afişlerin tasarımları birbirinden farklı yapılır. Ancak hangi amaçla hazırlanıyor olursa olsun, afişlerin dikkat çekici olması gerekir. Bu nedenle kullanılan arka plan rengi, görseller, fotoğraflar ve yazı fontlarına özen gösterilmelidir.

Kullanılan yazı fontları ne fark edilmeyecek kadar küçük ne de çok yer kaplayacak kadar büyük olmalıdır. Afişte vurgulanmak istenen ana başlıklar daha koyu ve kalın yazılmalıdır.

Afişlerde birbirleriyle uyumlu renkler kullanılmalıdır. Arka plan rengi ise beyaz ve gri gibi açık tonlarda olmalıdır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!