25 bin liralık ödül insan gelişimi araştırmasına verilecek

Güncelleme Tarihi:

25 bin liralık ödül insan gelişimi araştırmasına verilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2016 22:52

Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı adına kurulan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma UNESCO Kürsüsü’ İnsan Gelişimi Araştırma Ödülü vermeye hazırlanıyor. Ödül, 40 yaşını geçmemiş, bu konuda çalışan doktoralı araştırmacılara ve tez aşamasındaki doktora öğrencilerine verilecek. 25 bin liralık ödül için son başvuru tarihi 1 Kasım. 

Haberin Devamı

Geçen mayısta Koç Üniversitesi’nde ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma’ konusunda Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı adına bir UNESCO Kürsüsü kurulmuştu. Bu kürsüde toplumsal cinsiyet eşitliği ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında çeşitli çalışmalar yapılacak. Kürsü nezdinde şimdi de bir bilim ödülü oluşturuldu. ‘İnsan Gelişimi Araştırma Ödülü’, öncelikle psikolojide insan gelişimini ya da genel olarak insan esenliğini desteklemeye yönelik uygulamalı ya da uygulamalara ışık tutabilecek bilimsel bir araştırma projesi için verilecek. Sosyoloji ve eğitim bilimleri gibi diğer davranış bilimlerinde aynı mahiyetteki bilimsel araştırma projeleri de ödüle aday olabilecek. Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Kağıtçıbaşı, ödülü ve kürsünün çalışmalarını şöyle anlattı:

Haberin Devamı

“Benim adıma Koç Üniversitesi’nde bir UNESCO kürsüsü kuruldu. Bu UNESCO kürsüsünün iki faaliyet alanı var. Biri kadın erkek eşitliği, diğeri de insan odaklı sürdürülebilir kalkınma. İkinci alanda ben bir ödül ihdas ettim, finansmanını sağlayarak. Bu da insan kapasitesini ve esenliğini olumlu yönde etkileme potansiyeline sahip bir bilimsel araştırma projesine gidecek. İlk kez verilecek, her sene devam edecek. Koç Üniversitesi benim için böyle bir kürsü ihdas edilmesi için UNESCO’ya başvurdu ve kabul edildi. Çok mutlu oldum. Bu kürsü KOÇ-Kadın Araştırmaları Merkezi (KAM) ile işbirliği içinde çalışacak. Sosyal esenlik, kadın erkek eşitliği konularında konferanslar, paneller yapıyorduk, şimdi insan gelişimini de ekliyoruz.”

40 YAŞINI GEÇMEYEN BAŞVURABİLECEK

Ödüle, 40 yaşını geçmemiş, doktora derecesi bulunan ya da tez aşamasında doktora öğrencisi olan Türk vatandaşları aday olabilecek. Değerlendirmeler, hem projenin değeri, hem de adayın bilimsel liyakatı göz önünde bulundurularak yapılacak. Ortak araştırma projelerinde ödül, şartlara uyan araştırmacıya verilecek. Jüri, seçkin akademik kuruluşlarda görev yapan ya da yapmış ve saygın yayın profiliyle öne çıkmış üç akademik üyeden oluşacak. İlk iki yılda jüri başkanı, Prof. Dr.Kağıtçıbaşı olacak. Sonraki yıllarda jüri üyeleri kendi aralarından başkan seçecek.

Haberin Devamı

2017 yılı takvimi:

Son başvuru tarihi: 1 Kasım
Jüri değerlendirmesi: 1 Kasım-15 Aralık
Kararın açıklanması: 12 Aralık
ödül töreni: 26 Aralık

BAKMADAN GEÇME!