Zeybek Ateşi Gaziemir'de yandı

Güncelleme Tarihi:

Zeybek Ateşi Gaziemirde yandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2012 12:25

İkincisi düzenlenen Zeybek Efe Ateşi Efe Kurultayı'nın Gaziemir bölümündeki etkinlikleri başladı.

Festival alanındaki etkinliğin açılışında Seydiköy Türküsü seslendirildi. Türkünün söz yazarı ve bestecisi olan Nusret Taşçı ile Nagihan Uyanıker'e, Gaziemir Belediye Başkan Vekili Tahsin Çuhadar tarafından plaket verildi. Etkinliğin açılışında konuşan Ege Folklor Dernekleri Federasyonu Başkanı Nebi Kayan, amaçlarının efe ve zeybek kültürünü genç kuşaklara aktarmak olduğunu söyledi.
Gaziemir Belediye Başkan Vekili Tahsin Çuhadar ise, Batı Anadolu'da yerel baskılar ve haksızlıklara karşı gelerek dağa çıkan efe ve zeybeklerin, Kurtuluş Savaşı'nda Milli Mücadeleye katıldıklarını söyledi. Çuhadar, “Yurdumuzu işgal edenlere karşı benzeri görülmemiş mücadele veren efe ve zeybekler, savaş sonrasında ordu rütbesi ve İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmişlerdir. Efe kültürünün genç kuşaklara onurlu bir yaşam biçimi olarak öğretilmesini sağlayan bu platformda emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.
Konuşmaların ardından federasyonun çalışmaları ile Zeybek Ateşi Efe Kurultayı'na katkıda bulunan Teko Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yalçınkaya adına Serhat Tanyel, Ege Ege Kültür Derneği Başkanı Ali Rıza Türkmen, Eğridere Gökçen Efe Derneği Başkanı Serdar Günay, Tire Kültür Derneği Başkanı Seyfullah Ayvalı ve kurucu üyeleri Önder Özden ile Levent Ertekin, Sabah Gazetesi Egeli İlavesi Haber Müdürü İlker Çoban adına Fırat Soylu'ya plaket ve ödülleri sunuldu.
Platformun Halk Hizmet Ödülü Prof. Dr. Fikret Türkmen, Halk Oyunları Hizmet Ödülü Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yener Altuntaş, Halk Oyunları Hizmet Ödülü ise Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol adına Başkan Vekili Tahsin Çuhadar'a, Halk Müziği İcra Ödülü Grup Mecaz'a verildi.
Yaklaşık 5 bin izleyicinin yer aldığı gecede, Gaziemir Belediyesi Karadeniz ve Zeybek Halk Oyunları ekipleri, Sümer Halk Oyunları Derneği ekibi, Kültür Bakanlığı İzmir Devlet Türk Dünyası Müzik ve Dans Topluluğu, GAFEM Halk Oyunları ekibi ile Yörem halk Oyunları Gençlik ve Spor Kulübü Halk Oyunları ekibinin gösterileri sahnelendi. Etkinliğin ilk günü Grup Mecaz'ın verdiği muhteşem konserle sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!