Tokat gibi cevap

Güncelleme Tarihi:

Tokat gibi cevap
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2001 00:00


Cesur SERT - Serkan CİNGİCİK
Haberin Devamı

İzmir'de eroin kaçırırken yakalanıp Buca Cezaevi'ne konulan Andrea'nın hikayesini Geceyarısı Ekspresi gibi sunan RTL’yi Alman Başkonsolos Unger yalanladı.

ANTALYA'da tatil yaptıktan sonra Adnan Menderes Havaalanı'ndan ülkesine dönerken eroinle yakalanan 18 yaşındaki Alman Andrea Rotholff'ün annesi Angelle ile ablası Daniila geçen hafta İzmir'e geldi.

Karalama kampanyası

ANNE-kızı İzmir'e getiren ve cezaevindeki genç kızla görüştüren Alman RTL ekibi, ülkelerine döner dönmez, Rotholff'un işkence gördüğü yolunda, Türkiye'yi karalayan bir program hazırladı.

Tamamı hayal ürünü

ANCAK, eşiyle birlikte İzmir'de çok başarılı sosyal faaliyetlere de imza atan Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Manfred Unger, aleyhte yayın yapan RTL Televizyonu ile ünlü Bild Gazetesi'ni yalanladı.

Gerçekler çok farklı

UNGER, başından beri konuyla ilgilendiğini söyledi, ‘‘Bu konuda söz konusu televizyonun yaptığı yayınlar gerçek dışıdır. Andrea, gösterilen görüntü ve haberlerdeki şartlar altında bulunmamaktadır’’ dedi.

O, gerçek bir Türk dostu

YAPILAN gerçek dışı yayınlar, özellikle Andrea'nın Türkiye'de işkence gördüğü, cezaevinde son derece kötü koşullarda tutulduğu yolundaki iddialar Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Manfred Unger tarafından reddedildi. 21 Aralık'tan beri Buca Cezaevi'nde yatan Rotholff'le Alman Başkonsolosluğu'nun ilk günden itibaren yakından ilgilendiğini söyleyen Unger, ‘‘Olayın adli boyutunu adım adım izliyoruz. Yardımcı konsolosumuz, Andrea'yı cezaevinde belirli aralıklarla ziyaret ediyor. İhtiyacı olan giysiler alınarak cezaevine götürüldü. Ailesiyle görüşmesi için gerekli izinlerin alınmasını sağladık. RTL'de yayınlanan görüntü ve haberleri izlemedim. Ancak, yardımcı konsolosumuz ile avukatı durumu bana ilettiler. Andrea'nın durumunun kritik, kötü şartlarda muamele gördüğüne dair bir şikayeti yok. Cezaevinde kendisine ait bir yatakta yattığını biliyoruz. Türkiye'deki ve Almanya'daki hapishane şartları birbirinden farklı değil. Bu konuda söz konusu televizyonun yaptığı yayınlar gerçek dışıdır. Andrea, gösterilen görüntü ve haberlerdeki şartlar altında bulunmamaktadır’’ dedi.

Avukatı da yalanladı

RTL muhabirlerinin 3 gün önce İzmir'e gelerek röportaj yaptıklarını söyleyen avukat Ülkü Caner ise, ‘‘Muhabirler bana ve Başkonsolos Unger'e soru yönelttiler. Mevcut durumu onlara anlattık. Ancak, program ve haber bültenlerinde bizim açıklamalarımıza yer verilmedi. Aksine, işkence iddiaları, başka bir cezaevinden görüntüler ekranda yer aldı. Kendilerini arayarak bu yaptıklarının doğru olmadığını söyledim. Andrea Rotholff standart bir şekilde kadınlar koğuşunda kalıyor. RTL ve Bild'in yayınlarını tüm Alman basınına mal etmek doğru değil. Gerçekten kötü muamele görse ve işkence yapılsa bunu ilk söyleyecek kişi ben olurum. Bu iki basın organı dışında diğer Alman gazeteleri ve televizyonları olayı doğru yansıtıyor. Kamuoyunun yanıtılması hepimizi rahatsız ediyor’’ diye konuştu.

Bir haftalık tatil için

ANDREA'nın zulalı çantasında toplam 6 kilo eroin ele geçirilirmişti. Yakalanmadan henüz 10 gün önce 18 yaşına giren Andrea Rohloff, arkadaşı Nadine Sıtz'ın tanıştırdığı Hollandalı Austin adlı zenci tarafından uçak biletleri ve masrafları karşılanma karşılığı Antalya'ya geldiğini söylemişti. Andrea, Antalya'da kendilerine verilen aynı renkte iki çantadan birini, kendisinden bir gün önce ülkesine dönen arkadaşı Nadine Sıtz'ın taşıdığını söylemişti. İzmir DGM genç kızı tutuklarken, Türk Interpolü'nün bilgi verdiği Almanya, İtalya ve Hollanda polisi de uyuşturucu şebekesinin diğer üyelerini tespit için operasyona başlamıştı. Bu arada, Andrea Rohloff'un tutuklanması Alman basınında geniş yer almış, cezaevi koşullarının kötü olduğunu genç kızın katil ve soyguncularla birlikte kaldığını öne sürerek kampanya başlatmıştı.

Andrea Rotholff'ün annesi Angelle ile ablası Daniila geçen hafta İzmir'e Alman RTL Televizyonu ile Bild Gazetesi'nin sponsorluğuyla gelmişti. Anne-kız, Andrea ile görüştükten sonra açıklama yapmadan ülkelerine dönmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!