Tıbbi atık skandalı

Güncelleme Tarihi:

Tıbbi atık skandalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2008 00:00

Denizli’nin Kale İlçesi’nde Devlet Hastanesi’nin bir kamyon tıbbi atığı okul kaloriferinde yakılmak için bahçeye dökmesi isyan ettirdi. Olaya el koyan kaymakam soruşturma için izin isterken, Tabip Odası "Halk sağlığını tehlikeye atıyorlar" dedi.

GERİ GÖNDERİLDİ Denizli’nin Kale İlçesi’nde Devlet Hastanesi’nin tıbbi atıklarının Mesleki Eğitim Merkezi’nin kalorifer kazanında yakılmak istendi. "Sağlığımız tehlikeye atılıyor" tepkileri üzerine kaymakamlık olaya el koydu. Kale Kaymakamı Ömer Dağdeviren, torbalar içinde getirilip okul bahçesine dökülen bir kamyonet tıbbi atığı hastaneye geri gönderdi.

DEPO DOLMUŞ Kale Devlet Hastanesi’nin tıbbi atık deposu olduğunu belirten Kaymakam Dağdeviren, "Hastanenin atıkları üç yıldır depoda toplanmış. Depo dolunca, başhekim Kale Belediyesi’ne atıkların alınması için başvuruda bulunmuş. Yasal olarak tıbbi atıkların alınması, nakli ve imhası belediyelerin sorumluluğunda" dedi.

BELEDİYE ALMADI Kale Belediyesi’nin tıbbi atık toplama aracı ve imha ünitesi olmadığı için Denizli Belediyesi’ne yazı yazdığını belirten Dağdeviren, "Ancak talebe olumsuz yanıt gelince Kale Belediyesi, başhekime atıkları alamayacaklarını bildirmiş. Hastane başhekimi de daha önce Kale Devlet Hastanesi olan Mesleki Eğitim Merkezi’nin kalorifer kazanı yüksek kapasiteli ve yüksek ısı değeri olduğu için bu atıkları burada imha etme yolunu seçmiş" diye konuştu.

Bütün belediyeler imha sorunu yaşıyor

KALE Kaymakamı Ömer Dağdeviren tıbbi atık imha sorununun sadece kendilerinin değil tüm ilçe ve beldelerin büyük derdi olduğunu belirtti. Tıbbi atıkları toplama işini kanunların belediyelere yüklediğini ama bunun için soğuk havalı özel araçların olması gerektiğini söyleyen Kaymakam Dağdeviren, "Maalesef birçok belediye bu araçları alamıyor" dedi. Kaymakam Dağdeviren, Başhekim Dr. Yılmaz Çankaya, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Necati Mazuk ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Necati Karcı hakkında soruşturma açılması için valilikten izin istediğini de söyledi.

Halk sağlığı tehlikeye atılıyor

Kale Devlet Hastanesi’nin tıbbi atıklarının ilk defa değil dönem dönem Mesleki Eğitim Merkezi’ne getirilerek kalorifer kazanında yakıldığı ileri sürüldü. Denizli Tabip Odası Başkanı Dr. Hasan Akşık, yapılanın son derece yanlış olduğunu belirterek, "Tıbbi atıklarda bulaşıcı hastalıkların mikropları olabilir, ameliyattan kalan parçalar olabilir. Halk sağlığı açısından bu atıkların imhası çok önemli" diye konuştu.

Üç yılda 30 ton kağıt topladı

TÜRKİYE Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) gönüllüsü Ömer Önder, üç yıl önce "Bir ağaçta sen kurtar" sloganıyla başlattığı kampanya kapsamında 30 ton atık kağıt topladıklarını söyledi. Bu kağıtlardan elde ettikleri gelirle Kütahya’nın Simav İlçesi’nde 5 bin fidan diktiklerini söyleyen Ömer Önder, (85) Dumlupınar Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi ve Simav Meslek Yüksek Okulu bahçeleri ile Çitgöl, Kuşu ve Akdağ beldelerindeki boş alanları yeşillendirdiklerini belirtti.

BİR TON KAĞIT  17 ÇAM AĞACI

Atık kağıtların çöpe gitmemesi, değerlendirilmesi için herkese çağrıda bulunan Önder, "Bir ton kağıt üretebilmek için 100 yaşında 17 çam ağacının kesilmesi gerekiyor. Şayet ülkemizde atık kağıtları tam anlamıyla değerlendirebilmiş olsak, 55 hektar ormanlık alan kazanmış olacağız. Bu nedenle herkesin bu konuda duyarlı olması gerekiyor" dedi.

Simav’da böyle bir kampanya düzenlemedeki bir başka amaçlarının toplumun tüm kesimlerini çevre konusunda bilinçlendirmek olduğunu da vurgulayan Önder, "Vatandaşlarımız topladıkları kağıtları TEMA temsilciliğimize de getirip teslim edebilirler. İlçede atık kağıt toplama kampanyasına katılımın daha fazla olması için Çınar Eczanesi, Gök Tarım, Çıplak Petrol ve Tetik Oto Galeri gibi gönüllü kuruluşların sponsorluğunda 40 adet yeni atık kağıt toplama bidonu yaptırdık" dedi.

Çevreye verdiğimiz rahatsızlık için özür dileriz

Temiz Çevre Yeşil Ege Kampanyası’na belediye başkanlarının katılıp icraatlarını artırarak sürdürmeleri bizi ne kadar memnun ediyorsa, duyarsız idareciler de o kadar üzüyor. Yeşil seferberliği başlatıp fidan diken, atık pilleri toplamak için kampanya açan Turgutreis Belediye Başkanı Ali Server Yazgan’a "aramıza hoş geldin" diyorum.

REZALET DİZ BOYU

Denizli’de tıbbi atıkları eğitim yuvasının kaloriferinde yakmak için bahçeye boşaltanları ise hiç anlayamıyorum.

Yeni yılın bu ilk günü size bölgemizdeki güzelliklerden haber vermek isterdik ama olmadı. Denizli’nin Kale İlçesi’ndeki tıbbı atık rezaleti tehlikeli atıkları acilen masaya yatırmamız gerektiğini gösterdi. Bu konudaki duyarsızlıkların eksiklerin diz boyuna çıktığını, halkın sağlığının hiçe sayıldığını kanıtladı.

Skandal, tıbbi atıkları bertaraf etmesi için görevlendirilen belediyelerin yetersiz kaldığını, çok sıkı denetlenmesi gerektiğini de ortaya çıkardı.

BAKANLAR GÖREVE

Kale Kaymakamı Ömer Dağdeviren’in, "Bu sadece bizim değil, tüm küçük belediyelerin sorunu" açıklaması umarım çevre ve sağlık bakanlarının harekete geçmesi için çağrı olur. Zira biliyoruz ki pek çok belediyenin bu iş için özel araçları, eğitilmiş personeli yok. Tehlikeli atıkların da durmadan üretildiği bir gerçek.

O nedenle biz çevreye zarar verenlerin, halk sağlığını düşünmeyenlerin takipçisi olacağız. Görevini yapmaya idarecilere, temiz bir çevrede yaşama hakkımızın olduğunu hatırlatacağız. İhbarları araştıracağız. Uykuları kaçanlar olacak. Şimdiden çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz. Biz Temiz Bir Çevre, Yeşil bir Ege için yılmadan yazacağız.

İbrahim IRMAK

Turgutreis’te  piller ayrı toplanacak

HÜRRİYET Ege Bölge Gazetesi’nin başlattığı Temiz Çevre Yeşil Ege Kampanyası hızla yayılmaya başladı. Sayfalarımızda verdiğimiz bir tek atık pilin 800 bin litre suyu kirletiği, haberleri ile birlikte duyarlılık arttı. Bu kapsamda Turgutreis Belediyesi, Atık Pil Toplama Kampanyası başlattı.

Kampanya çerçevesinde belde merkezindeki 30 farklı noktaya pil toplama kutuları yerleştirildi. Turgutreis Belediye Başkanı Anavatan’lı Ali Server Yazgan "Kullanılmış pillerin tehlike oluşturmaması için ayrı ayrı toplanması gerekiyor. Bunun için kampanya başlattık" dedi. Ahmet YEŞİLAĞAÇ

Küresel ısınmaya karşı gönüllü destek

İzmir ve Aydın’ın aralarında bulunduğu on ayrı şehirde, sosyal konulara duyarlılığı artırmayı hedefleyen Yeni Yüksektepe Kültür Derneği, küresel ısınmaya karşı savaş başlattı. Bugüne kadar onlarca ağaçlandırma kampanyası, düzenleyen gönüllüler 6 Ocak’ta Bayındır’a ikibin fidan dikecek.

İzmir’deki çalışmalarını Alsancak, Karşıyaka, Bornova ve Buca’da 10 seneden bu yana sürdüren Dernek Başkanı Harika Tercan "Küresel ısınmaya karşı bireysel ve toplumsal olarak yapabileceğimiz çok şey var. Önümüzdeki günlerde herkesin katılımına açık seminerler düzenleyeceğiz" dedi.

Büyük Menderes kirlilik taşıyor

BÜYÜK MENDERES Nehri’nde, son yağışlardan sonra havzadaki dereler yoluyla taşınan deri fabrikası ve ambalaj atıkları kirliliğe neden oldu. Uşak, Denizli ve Aydın ovalarından geçerek Aydın’ın Söke İlçesi yakınlarında Ege Denizi ile buluşan nehir, havzadaki atıkları denize taşıdı.

Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek, nehirdeki çevre kirliliğinin havzayı ciddi anlamda tehdit ettiğini söyledi. Örnek, "Vatandaşlarımız ve yerel yönetimler geri dönüşüme önem vermiş olsalar bugün plastik adacıkları olmazdı" dedi. Necati MALDAR, (DHA)

YEŞiL HAT

Kampanyaya katkı koymak isteyenler, bilimsel ve uygulanabilir yöntem önerileri için telefon, faks ve elektronik adresimiz

Tel: 0232-4886500

faks: 0232-464 83 23

e-mail: iirmak@hurriyet.com.tr


DOĞRU YOLA YÖNLENDİRELİM EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Çevre Danışma Konseyi tarafından düzenlenen "2007 Çevre Ödül Töreni" nde çevre dostu firmalar ödüllendirildi. EBSO Sanayiciler Kulübü’nde gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan EBSO Başkanı Tamer Taşkın, çevreyi kirleten sektörleri yanlış diye kötülemek yerine, doğru yola yönlendirmek gerektiğini vurguladı.

SAYILAR ARTSIN Çevre konusunun daha fazla gündemde tutulması için her yıl çevre ödül töreni gerçekleştirdiklerini belirten, Taşkın, "Sanayileşmenin doğru şartlarda, çevreye saygılı olarak yapılmasını istiyoruz" dedi. Vali Yardımcısı Mustafa Aydın da, çevreye duyarlı davranarak yatırım yapan kuruluşların artması gerektiğini söyledi.

ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ EBSO Çevre Danışma Konseyi Başkanı Halit Şahin, 1980’den beri EBSO’nun çevre duyarlılığı ile çalıştığını belirterek, 2005 yılında oluşturdukları çevre projesi kapsamında, üniversite-sanayi işbirliği oluşturarak, sanayicinin bilinçlenmesi, çevre ve atıklar konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi. İZMİR, (DHA)

PLAKET ALAN ŞİRKETLER

Gıda Sanayi’nde Girgin Pirina Yağ Fabrikası, İnşaat Sanayi’nde Klimasan Klima Sanayi ve Safkar, Geri Dönüşüm Sektörü’nde Özdenizcilik Ulaştırma, Burcu Hizmet İşletmeleri plaketle ödüllendirildi. Ayrıca katılımlarından dolayı Petrofer, Norm Civata, Universal Laboraties, Elda İçecek, Çimentaş, Kılıç Şirketler Grubu, Otokar, Akua Grup, Uğur Soğutma, Ak Atık Kablo Geri Kazanım şirketlerine de teşekkür belgesi verildi. Çevre bilincinin oluşmasına yaptığı katkılardan dolayı, Valilik, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çevre İl Müdürlüğü’ne de birer plaket verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!