Soruşturma genişletildi

Güncelleme Tarihi:

Soruşturma genişletildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

ATATÜRK Eğitim Hastanesi'nin, Ege Üniversitesi Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nden (BAUM) otomasyon hizmeti alımıyla ilgili çeşitli iddialar bu sayfaya hatırlarsanız birkaç kez konu olmuştu.

BAUM'un resmi kimliği altında rekabetsiz, ilansız, ihalesiz aldığı işi, Üniversitenin Güçlendirme Vakfı'nın pazarlama şirketi olan ÜNİ - PA'ya verdiğini yazmıştım. Bu şiddetle yalanlanmıştı. Ama haberleri ihbar kabul eden Sağlık Bakanlığı soruşturma açmıştı. Soruşturma tamamlandı. Müfettişler, üniversitenin, BAUM olarak verdiğini iddia ettiği hizmeti ÜNİ - PA Şirketi'nce verildiğini tespit etti.

‘‘Sözleşme BAUM ile yapılmış hizmet ÜNİ - PA tarafından verilmiştir’’ diyerek, tüm iddialarımızı doğruladı, üniversitenin ÜNi - PA'yı paravan olarak kullandığını da rapor etti.

Örtülü ödenek hesabı

Soruşturmanın kapsamı genişletildi. Dönemin Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Katılmış'tan otomasyonun yanı sıra iki konuda daha savunma isteniyor. Birincisi hatırlanacağı gibi örtülü ödenek hesabı. Bu hesabın iddia edildiği gibi, müteahhitlerin alacaklarının yüzde 5 - 10'unu yatırdıkları bir hesap olmadığı anlaşılmış.

Ancak Katılmış'ın aynı hesaptan para çektirip uçak bileti aldığı, gazetelerde çıkan olumsuz haberler üzerine, Başhekim Yardımcısı Mehmet Bayındır'ın ikazıyla, parayı iade ettiği saptanmış. Müfettişler, Katılmış'ın bu hesaptan para çektirip, uçak bileti aldırmasıyla kurum ve Bakanlık aleyhinde asılsız iddiaların ortaya atılmasına neden verdiği için bu konuda da savunmasını istedi.

Üçüncü savunma istenen konusu ise; Katılmış'ın, Abidin Bilgin isimli mahkumu usulsüz olarak kliniklerinde yatırdıkları ve mahkumiyet süresini cezaevi veya mahkum koğuşu yerine hastanede geçirmesine neden olduğu iddiası. Müfettişlerin incelemeleri sonucunda hastanın, mahkum koğuşu yerine klinikte tedavi edilmesinde tıbbi ve etik olarak bir kasıt ve kusurun bulunmadığına karar vermiş. Ancak hastanın tedavi süresinin mutat olandan uzun olduğuna karar vererek, Katılmış'tan savunma istendi.

Refakatçi bildiğiniz gibi

Refakatçilerin çilesi yaz kış bitmez. ‘‘Bir şey gerekir’’ düşüncesiyle hastaneden ayrılamaz. Yaz gelince yatak, yorgan aramadan uykusuz gecelerin acısını ağaç gölgesinde uyuyarak çıkarır.

Güleren’i dinleyin

YASEMİN Güleren Dokuz Eylül Hastanesi'nin tek bayan güvenlik elemanı. Başhekimlik katında danışmada görev yapıyor. İşi zor, çünkü herkes başhekimle görüşmek istiyor. Sürekli gülümseyerek , kişileri yetkililere yönlendirmeye çalışıyor. Her zaman başarılı olamadığını belirten Güleren, ‘‘Herkesi başhekimle görüştürmek mümkün değil. Her birimin sorumlusu var. İlla da başhekim diye tutturanlar yüzünden çok karakolluk oldum. Onların hastaları yüzünden üzüntülü, stresleri olduğunu biliyorum, hak veriyorum. Ama bilsinler ki hastaları emin ellerde’’ diyor.

Panik atak nedir?

PANİK, geçerli akılcı bir nedeni olmaksızın bireyi ya da toplumu saran korkuya deniyor. Panik sözcüğü ise Tanrı Pan'dan geliyor. Mitolojide ormanlar, kırlar ve çobanların tanrısı olarak bilinen, flüt çalan, yarı insan yarı keçiye benzeyen bir hayvan biçiminde olan Pan, diğer tüm tanrıları güldürür, insanları ise korkuturmuş. Yunanca panik anlamına gelen Panikos sözcüğü işte bu özelliğinden dolayı Tanrı Pan'dan kaynaklanıyormuş.

Dr. Kurultay da savunma verecek

SAĞLIK Bakanlığı müfettişlerine Atatürk Eğitim Hastanesi'nde fazla mesai yaptırtan diğer bir soruşturma konusu ise Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nin eski başhekimlerinden ortopedist Rebi Kurultay'la ilgili. Atatürk Eğitim Hastanesi Ortopedi Kliniği'nde görevli olan, Hüseyin Katılmış'ın başhekimliği döneminde yardımcılığını yapan Dr. Kurultay'ın ticari kaygılarla hareket ederek, ihale yasasına aykırı davrandığı ortaya çıkarılmış. Kurultay'ın, kayınpederine ait Ege Tıp Kontuarı firmasının sattığı Medicon marka cerrahi el aletlerini tarif eden şartname hazırladığı, bu şartnamaye göre verilen teklifleri hazırladığı şartnameye göre satınalma komisyonunun mal tercihinde komisyonu etkilediği sabit görülmüş. Müfettişler Kurultay'ın kasıtlı tutum ve davranışta bulunduğunu saptamışlar. Katılmış ve Kurultay'ın savunmalarının sonucunun ne olacağı ise merak konusu.

Seminere büyük ilgi

MİLLİ Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından İzmir'de ‘‘Uyum güçlüğü olan hiperaktif çocukların eğitimi’’ konulu bir seminer düzenlendi.Bin 700 eğitimciden 140'ı semire katılma hakkı elde etti.Karşıyaka Öğretmenevi'nde gerçekleşen, Gazi Üniversitesi'nden uzmanların eğitim verdiği seminere katılan öğretmenler, bu rahatsızlığın ilaçla tedavi edilebileceğini öğrendiler. Böyle çocuklara nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgilendiler. Bir hafta süreli kursun doyurucu olduğunu belirten öğretmenler, diğer meslektaşları için tekrarını istediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!