Sipariş kardeş ablaya can aşısı

Güncelleme Tarihi:

Sipariş kardeş ablaya can aşısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2011 21:53

İzmir’de lösemi hastası Gizem’e ilik donörü olması için ‘sipariş bebek’ olarak dünyaya gelen ve büyümesi beklenen Gülçin’den alınan kök hücreler Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’nde başarıyla nakledildi.

Haberin Devamı

İZMİR Kadifekale’de, İlknur-Ziya Güvenkaya, kızları Gamze ve Gizem’le iki göz odalı evlerinde mütevazı ama mutlu bir yaşam sürüyorlardı. Ancak 2001’de, henüz 2 yaşında olan Gizem’e “akut lenfoblastik lösemi” teşhisi konuldu, ailenin yaşamı altüst oldu. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yatan Gizem ve ailesi için zor yıllar başladı.

Gizem’in saçları daha bebekken aldığı kemoterapilerle döküldü, mavi gözleri gülmez oldu. Tüm tedavilerden sonra Gizem iyileştiğini sandı, kendini iyi hissettiği dönemlerde sevindi. Mahallelerindeki İnkılap İlköğretim Okulu’na başladığı yıl hastalığı yeniden nüksetti. Bir kez daha kemoterapilerle yüzleşti. Başlar başlamaz yarıda bıraktığı eğitimini eve gelen öğretmeniyle sürdüren Gizem, 4’üncü sınıfa geldiğinde bir kez daha yıkıldı, hastalığı yine tekrarladı.

Tek çare kök nakli

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Pediatrik Onkoloji Birimi’nde kök hücre nakli yapılması kararı alındı. Önce aile, arkadan akrabalar tarandı ancak uygun donör çıkmadı. Ardından ülke taraması yapıldı, müjdeli yine haber alınamadı. Bunun üzerine yurtdışı donör taraması istendi. Dünyanın her yerindeki kordon kanı ve kemik iliği bankaları tarandı, hiçbir yerden olumlu haber gelmedi. Hastalığın moral bırakmadığı aile, ekonomik çaresizliklerini çevrenin desteğiyle aşmaya çalışırken, Gizem’in iki kez tekrarlayan hastalığından kurtulabilmesi umudunun kemik iliği kök hücre nakli olduğu vurgulandı.

Sipariş kardeş önerisi

Uygun donör bulunamaması üzerine Güvenkaya çifti “sipariş kardeş” önerisine dört elle sarılmak zorunda kaldı. Gizem’in yaşam umudu, adını kendisinin koyduğu kardeşi Gülçin, 2 Mayıs 2010’da dünyaya geldi. Doğumun ardından anneyle bebeği birbirine bağlayan kordondaki kan alınarak saklandı. Gizem’in şansı dönmeye başladı. Verilere göre kardeşlerin donör olma şansı yüzde 25 olurken, Gülçin ablasına tam uyumlu çıktı. Nakil için Gülçin’in büyümesi beklendi. Nitekim, geçen 2 Mayıs’ta yaşına basan Gülçin, hem dillendi hem ayaklandı.

Haberin Devamı

Doktorlar, Gülçin’in donör olabilecek hale geldiğine karar verince Güvenkaya ailesi soluğu Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’nde aldı. Haziran başında kardeşler hastaneye yatırıldı. Gizem, ablası Gamze’yle birlikte öncesi ve sonrasında ortalama 50 gün, dış dünyaya tek adım dahi atmayacağı Kemik İliği Transplantasyon (KİT) Ünitesi’ne yattı. Simsiyah saçlarıyla girdiği KİT Ünitesi’nde verilen ilaçlarla bir kez daha saçları dökülen Gizem’in, 10 yıldır mücadele ettiği hastalığı yenmek için son kozu 22 Haziran’da oynandı. 13 aylık kardeş Gülçin’in kordon kanı ve kemik iliği kök hücreleri abla Gizem’e nakledildi.

Müjdeli haber bekleniyor

Haberin Devamı

Gizem, ablası Gamze’yle KİT Ünitesi’nde müjdeli haber bekleyerek günlerini geçirirken; Gülçin, anne ve babasıyla geçici olarak Ege Üniversitesi Hastanesi Hastaevi’ne yerleştirildi. Gizem’i bir süre daha kalacağı odanın dışından görebilen Güvenkaya çifti, “Gülçin ablasına şifa olacak, hayat verecek. Buna inanıyoruz. Doktorlarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

İYİ İŞARETLER VAR

Gizem iliğin tuttuğu müjdesini almayı heyecan içinde beklerken, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı, Pediatrik Kemik İliği Nakli Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Savaş Kansoy şöyle konuştu: “Hem kordon kanı hem de kemik iliği kök hücreyi birlikte hastamıza naklettik. Nakil olalı iki haftayı geçti. İliğin tutması yönünde işaretler
çok iyi, olumlu. Bir süre sonra kesin konuşabileceğiz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!