Seferihisar’a müjdeli haber

Güncelleme Tarihi:

Seferihisar’a müjdeli haber
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2011 00:00

Sığacık Körfezi’ne kurulması planlanan orkinos çiftliğine karşı mücadele veren, Türkiye’nin ilk ve tek, ‘Cittaslow’ unvanı alan Seferihisar’a yargıdan müjde geldi.

Haberin Devamı

Sığacık Körfezi’ne kurulması planlanan orkinos çiftliğiyle mücadele eden, Türkiye’nin ‘Sakin Şehir’ (Cittaslow) unvanlı ilk ve tek ilçesi Seferihisar’a müjdeli haber geldi. Sığacık Körfezi’nin öteki yakasında bulunan Urla Yağcılar Köyü’nün açtığı davada, orkinos çiftliğini engelleyecek karar çıktı.
Yağcılar’ın, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı 1/100 binlik Manisa- Kütahya- İzmir Çevre Düzeni Planı’nın, İzmir’deki 11 potansiyel su ürünleri yetiştiricilik alanını düzenleyen revizyonuna açtığı iptal davasında, Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurdu. Çevre ve Orman Bakanlığı karara itiraz etti, ancak bir üst makam olan Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu reddetti.

Yargı haklı buldu

Avukat Şehrazat Mercan, planın tümünün iptali için açılan dava sonuçlanmadan balık çiftlikleri için belirlenen potansiyel yetiştiricilik alanlarıyla ilgili bölümün yürütmesinin durdurulduğunu belirterek şunları söyledi:
“Plan askıdan inip kesinleştikten sonra Şehir Plancıları Odası
dava açtı. Açılan o kadar çok dava var ki Danıştay daha sonra açılanların hepsinde planın bir bütün olduğunu söyleyerek ilkinin sonucunu bekleme  kararı verdi. Bu arada İzmir Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, balık çiftlikleri için 11 potansiyel su ürünleri yetiştiriciliği alanı belirledi. Yürütmenin durdurulması için dava açtık. Mahkeme daha önceki plana yürütmeyi durdurma kararı verdiği için bunun için de aynı kararı verdi. Çevre ve Orman Bakanlığı bu karara itiraz etti. Dava, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na gitti. Kurul, bakanlığın itirazını reddetti. Yani ana planla ilgili dava sürerken alt planın yürütmesi durduruldu. Artık Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Sığacık Körfezi ile ilgili bir işlem yapmaması gerekiyor, ancak bile bile orkinos çiftliğine ÇED olumlu verildi.”

Haberin Devamı

Seferihisar’a zafer

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise Danıştay’ın kararını, “Kazanılmış ilk zafer” olarak niteledi, şöyle değerlendirdi:
“Mücadelemiz çok güzel bir zaferle taçlanıyor. Elbette ki bu nihai sonuç değil, ancak hukukun kamu vicdanı açısından yola çıkacağına inanıyorum. Hukuk mutlaka bizden yana olacaktır. Çok emek harcadık, ancak henüz mücadelemiz bitmedi. Orkinos çiftliği için verilmiş ÇED olumlu raporuna açtığımız dava var. Onun sonuçlanmasını bekliyoruz, ancak elimiz kuvvetli.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!