Seçme filmler

Güncelleme Tarihi:

Seçme filmler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

İZFAŞ VE Aysa Organizasyon'un işbirliğiyle ‘‘Toplu Film Gösterimi Günleri'' başlıyor. Fuar Özdemir Sabancı Sergi Salonu'nda 18 Şubat - 12 Mart arasındaki toplu gösterimlerde 1996 Cannes En İyi Senaryo Ödülü ‘‘Kızıl Oidipus'', 1995 Cannes Film Festivali Uluslararası Film Eleştirmenleri Ödülü ‘‘Ülke ve Özgürlük'', Venedik Film Festivali Jüri Ödülü ‘‘Carla'nın Şarkısı'', 1998 En İyi Yabancı Film Oscarı ‘‘Karakter''in adlı ödüllü filmlerin yanı sıra, ‘‘Libertarıas'' ‘‘İtirafçı'', ‘‘Hırsız ve Çırağı'', ‘‘Batı Beyrut'' filmleri sinemaseverlerle buluşacak.

Ve Faust sahnede

İZMİR Devlet Opera ve Balesi bir hayali daha gerçekleştiriyor. Charles Gounod'un 5 perdelik operası ‘‘Faust'', 15 Şubat'te sergilenmeye başlıyor.

UZUN ve yorucu çalışma gerektiren Faust'ta orkestrayı Alexandru Samoila yönetiyor. Mehmet Ergüven'in yönettiği eserin sahne tasarımını Tayfun Çebi, dekor tasarımını Sevda Aksakoğlu gerçekleştirdi. Koroyu Caner Ruhselman yönetti, koreografiyi Neslihan Öztürk, ışık tasarımını Müfit Özbek yaptı.

TÜRKÇE üst yazılı, Fransızca seslendirilecek operada Aydın Uştuk, Fırat Yalçınkaya, konuk sanatçı Ayhan Baran, Zafer Erdaş, Tevfik Rodos, Gökhan Koç, Cengiz Sayın, Gürsan Piri Onurlu, Cüneyt Ünsal, Aytül Büyüksaraç, Arses Yıldızca, Linet Şaul, Seza Agun Taluğ, Ayten Baysal ve Tanju Nebol rol alıyor.

RUHUNU şeytana satan Faust, pek çok sanatçıya konu olmuş. Ancak Goethe'nin Faust'u tüm örnekleri geride bırakır. Puşkin, Goethe'nin Faust'unu, ‘‘Modern hayatın İlyada'sı'' olarak yorumlar. Goethe'nin 21 yaşındayken yazmaya başladığı altmış yıl ara vermeksizin üzerinde çalıştıktan sonra ölümünden bir yıl önce 82 yaşında tamamladığı Faust, dünya tarihinin en çalkantılı ve devrimci dönemlerinden birinde gelişme halindedir. Gücü de büyük ölçüde bu tarihten kaynaklanır. Marshall Berman'a göre de Goethe'nin Faust'u ilk ve hala en iyi olan gelişme tragedyasıdır.

İZDOB'da sezonun en iddialı yapımlarından biri Faust. Bu arada, titiz bir çalışmayla hazırlanan Faust Operası için, başvuru kitapcığı olabilecek nitelikteki, program kitabı da dikkatinizi çekecek mutlaka.

Sınır, Ziya Gökalp'te

YÖNETMENLİĞİNİ Yaşar Güner ve Gürsel Ateş'in yaptığı başrollerini Gani Şavata, İlknur Bozkurt ve Eylül Deniz'in paylaştığı ‘‘Sınır'' adlı film Karşıyaka Belediyesi Ziya Gökalp Kültür ve Sanat Sarayı'nda gösterime girdi. Halepçe'deki katliamı konu alan filmde mağdur olan halk için para toplayan bir grup öğrenci Irak'a yol alır. Ancak kendilerini bir savaşın içinde bulurlar. Gençler, akıllara gelmeyecek olaylar yaşar. Yakın tarihi konu alan ‘‘Sınır'' filmi Antalya Altın Portakal Festivali'nde de ödül kazanmıştı.

İZDSO, Eylül'de Japonya yolcusu

İZMİR Devlet Senfoni Orkestrası, 15 Eylül- 7 Ekim arasında Japonya ve Malezya'da konserler verecek. İZDSO Müdürü Kenan Gökkaya, orkestranın Onursal Şef Yoshinao Osawa'nın girişimleriyle başta Tokyo, Japonya'nın 12 önemli kentinde ve Malezya'da da biri başkent Kuala Lumpur olmak üzere 2 konser vereceğini bildirdi. Gökkaya, turnenin yaklaşık 400 bin dolar tutacak gideninin de Japon sponsorlar ve organizatörler tarafından karşılanacağını açıkladı.

İZDSO'yu Japonya ve Malezya'da Müzik Direktörü Şef Rengim Gökmen ve Osawa yönetecek. Osawa, konserlere solist katılmayacağını, programın da yine ülkesinde çok sevilen Mahler, Rimsky-Korsokov ve Yoshida Tadashi'nin eserlerinden oluşacağını belirtti.

JAPONLARIN klasik müzik kültürünün çok gelişmiş olduğunu belirten Osawa, Tokyo'da 1500-6000 kişilik 20'den fazla salon bulunduğunu, günde 5-10 konser gerçekleştirildiğini anlattı, ‘‘Tokyo'daki konser, İZDSO'yu dünyaya tanıtacak. Orada uluslararası bir şirketle CD kaydetmek için çalışmalar yapıyoruz'' diye konuştu.

JAPON halkının, Türkiye'yi ‘‘Osmanlı kimliği ve kültürü'' ile tanıdığını, bu turnenin gerçek Türk imajını taşıyacağını da anlatan Osawa, ‘‘İzmir'i, İzmirli dinleyicileri ve bu orkestrayı çok seviyorum. İzmir'in adını dünyaya duyurmak istiyorum'' dedi.

AST'tan Yobaz

ANKARA Sanat Tiyatrosu, İzmir'de Moilere'in ‘‘Yobaz'' adlı oyununu sergileyecek. Metin Balbay'ın uyarlağığı ve yönettiği oyunda Fulya Koçak, Cavidan Polatkan Artüz, Erol Demiröz, Başak Ulaşer, Özlem Evren, Ferhat Büküş, Hakan Akın, Sermet Yeşil ve Hakan Güven rol alıyor. Sahne Tasarımını Hakan Dündar, müziklerini ise Kemal Günüç'ün yaptığı oyun İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde 27-28 Şubat'ta sahnelenecek.

DESEM Sineması start alıyor

DOKUZ Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) Sineması 14 Şubat Sevgililer Günü'nde açılıyor. Anne Delbee'nin ‘‘Bir Kadın'' adlı romanından beyaz perdeye uyarlanan filmin başrolünde oynayan Isabelle Adjani, Camille Claudel rolüyle 1989’da ‘‘En İyi Kadın Oyuncu'' ve film beş dalda Cezar Ödülü kazanmıştı. DESEM 75. Yıl Anfisi'nde 14 Şubat Sevgililer Günü'nde bu filmin 16:45, 19:00 ve 21:15 seansları ücretsiz olarak gösterilecek.

İzmir'in Sinemaları

DOKUZ Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Makal, ‘‘Tarih İçinde İzmir Sinemaları'' adlı kitabının tanıtımı ve filminin gösterimi İletişim Kitabevi'nde gerçekleşti. 5 bin yıllık bir tarihe sahip İzmir'in bu önemli kutlama yıldönümü için bir armağan olarak bu çalışmayı yaptığını belirten Makal, ‘‘Kitap ve film İzmir'in sinema tarihini kronolojik şekilde işliyor. İlk defa bu tür bir çalışma ve tanıtım yapıldı. Kitabın içindeki fotoğrafları da sergileme fırsatı buldum'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!