Sarıkız'ın üreticisi mutsuz

Güncelleme Tarihi:

Sarıkızın üreticisi mutsuz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2016 17:04

Türkiye’nin patates ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Ödemiş, hasada düşük fiyatın gölgesinde başladı. Üretici, fiyatın 10-15 kuruşa düşmesinden endişe ediyor.

Haberin Devamı

PATATESTE 4 yıldır devam eden arz-talep dengesizliği, 2016’da üretici açısından son 12 yılın en kötü piyasa koşullarını hazırladı. Üründe ilk hasadı gerçekleştiren Çukurovalı üreticiler, maliyetin ancak yarısını karşılayan 50 kuruşluk fiyatı protesto etmek için patatesi yola döktü. Şimdi gözler Türkiye’nin önemli merkezlerinden Ödemiş’te... ‘Sarıkız’ olarak bilinen patatesi topraktan yeni sökmeye başlayan üreticinin yüzü gülmedi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, “Umarım patatesin kilogram fiyat 10-15 kuruşlara düşmez” diyor.

Sarıkızın üreticisi mutsuz

 

 

DESTEK ŞART

Haberin Devamı

Çiftçi, ihracat kapılarının kapalı olmasının fiyatı düşürdüğünü belirterek, “Küçük Menderes’te hasat yeni başladı. Adana’daki çiftçilerin durumu, Ödemiş üreticisinin neyle karşılaşacağını gösteriyor. Adana’da fiyatlar 50 kuruşlardaysa bize geldiğinde umarım 10-15 kuruşlara düşmez. Çünkü Adana ilk hasadı yaptığı için avantajlı olmasına rağmen bu fiyatları görüyor. Patates, yetiştirmesi zor bir sebze. Üretici Ocak’ta ekti, şimdi topluyor. Gübre, ilaç, elektrik ve mazot girdileri çok yüksek. Devlet desteği şart. Üreticiyi zor günler bekliyor” diye konuştu.

Sarıkızın üreticisi mutsuz

 

İHRACAT ETKİLEDİ

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa ise, “Patatesin dışarı satılamayışının fiyatın düşmesine yol açtığını düşünüyoruz. Komşular savaş halinde, mal gitmeyince elde kaldı. İçerde fiyat düştü. Üretim çok büyük tüketim ürünü eritmeye yetmiyor. Adana’dan sonra Ödemiş üreticisini de aynı sorun bekliyor. Şu anda depolardaki geçen sezon patatesi 30 kuruşa satılıyor, ancak alan yok. Tarladaki patatesin üreticiyi kurtaracak fiyatı, 70-80 kuruş. Bu ürün torbalandığında kilosu 1 TL’yi bulur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!