Sanal gazete tartışması

Güncelleme Tarihi:

Sanal gazete tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

MIcrosoft'un sahibi Bill Gates'in geçtiğimiz günlerde, geleneksel gazeteciliğin 5 yıl içinde kalkacağı yolundaki açıklaması, bu sektörde çalışanlar ve iletişim alanında öğrenim görenler arasında yeni bir tartışmanın başlamasına neden oldu.

İletİŞİmcİlerİn çoğunluğu klasik gazeteciliğin hiçbirzaman yok olmayacağını savunurken bir grup da, sektörün teknolojik gelişmelere paralel olarak değişim göstereceğini vurguladı.

ArtIk yaşamımızın her alanına giren İnternet'in, teknolojinin en hızlı yayıldığı sektör olan basına da damgasının vurmasının kaçınılmaz olduğunu belirten uzmanlar, İletişim Fakülteleri başta olmak üzere, sektörün bu konuda hazırlık yapmasını önerdi. Sabah, sıcak çayını yudumlarken mürekkep kokan gazeteyi okumanın keyfini bilgisayarın asla sağlamayacağını savunanlar ise ülkemizin bu alanda önünde daha çok uzun bir yol olduğunu vurguladı. Özgün OKKALI

KİM NE DİYOR?

Araştırma Görevlisi Çiğdem Batu:

Gazete okumak ayrı

bir keyif. Bu ortadan kalkamaz, öyle olsaydı kitaplar da ortadan kalkardı. İnternet yaygın olduğu şehirlerde gazete tirajları aynı. Sadık okuyucular interneti tercih etmiyor.

Yrd. Dç. Oğuzhan Kavaklı:

Teknoloji gazeteci

likte kaliteyi arttırır. Teknoloji değiştikçe gazetecilik boyut değiştirecek, zamanda baskıda kolaylık sağlayacak. Gazete kağıdıyla yapılan gazetecilik hiçbir zaman ölmeyecek.

Yrd. Doç. Nahide Karabay:

Gazeteciliğin ölece-

ğine inanmıyorum. Nesnelden sanala doğru boyut değiştiriyor. Birey kendi özel ilgi alanına yönelik bilgileri tercih eder. Bilgi akımı çok yoğun olduğu için her sunulanı alamaz.

Mesut Ergül (İletişim Fakültesi öğrencisi)

Salt haber aktarı

mından arınarak 'yaratıcı' kimliklerini ön plana çıkaran insanlar işlevselliğini yitirmedikçe, yazılı basının ömrünün oldukça uzun olacağına inanıyorum.

Utku Usluer (İ.İ.B. Fakültesi öğrencisi)

Aslında bu beni

korkutmuyor değil ama bu bana biraz zor gibi geliyor. Çünkü daha gelişmekte olan bir ülke olduğumuz için herkesin internet imkanı yoktur. Olanlarda basınla ilgilenmezler.

Zeynep Serdar (İletişim Fakültesi öğrencisi)

Yakın gelecekte inter

netin gazetelerin yerini alması mümkün. Gelişmiş ülkelerde bu zaman daha hızlı işleyecektir. En büyük ilgi görme nedenide insanların teknolojiye olan sempatisi olsa gerek.

İletişim filede engel tanımıyor

GeÇen yılın ikinci lig şampiyonu olan EÜ İletişim Fakültesi Kız Voleybol Takımı, birinci ligde de başarılı sonuçlar elde ediyor.

İlk maçta Ege Meslek Yüksek Okulunu 2-1 yenen bayanlar geçen hafta Fen Fakültesiyle yaptıkları maçı 2-0'lık bir skorla kazandı. Önünde dört maç kalan Kız Voleybol Takımı oyuncuları, kalan maçlarını da kazanıp şampiyon olmak istediklerini söyleyerek Ziraat Fakültesi'yle yapacakları maça bütün voleybolseverleri beklediklerini söylediler. Duygu GÜRESİN

Kadınlarda kalp krizi riski az

Dokuz Eylül Tıp Fakültesi eğitim programı içersinde gerçekleşen Özel Çalışma Modülü çalışmalarında ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. Öğretim Görevlisi Sezer Çalışkan'ın yürüttüğü ‘‘kalp hastalıkları ve kollestrol'' konulu çalışmada laboratuvar çalışmaları kadınlarda kalp hastalığı riskinin erkeklere oranla daha düşük olduğunu ortaya çıkardı. Margarin ve katı yağlara karşı zeytinyağı ve bitkisel yağ kullanımının teşvik edilmesinin gerektiğini söyleyen Öğr. Gör. Çalışkan, ‘‘Kalp krizi riski kandaki kollestrole bağlıdır. Kollestrolü etkileyen tek faktör beslenme değildir. Kalıtsal hastalıklar da kollestrolde etkilidir''dedi.

Sanayiye EBİLTEM desteği

Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) verdiği teknoloji desteği ile Ege Bölgesi'ndeki sanayi kuruluşlarının gözdesi oldu.

Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nün Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) etkinliklerini güçlendirmek ve üniversite-sanayii işbirliğini teşvik etmek amacıyla 10 yıl önce kurduğu EBİLTEM geçen süre içinde büyük bir gelişim gösterdi. Yetmişe yakın yüksek lisans ve doktora öğrencisinin çalışmalarını sürdürdüğü EBİLTEM'de özellikle temiz teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulamısına ağırlık veriliyor.

EÜ Güçlendirme Vakfı'nın maddi destek verdiği EBİLTEM'de, rüzgar, güneş enerjisi, jeotermal enerji kaynakları, enerji ormanları, yenilenebilir enerji kaynakları, seracılık, su kültürleri ve yeniden ağaçlandırma gibi projeler yürütülüyor. EBİLTEM Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan, ‘‘Temel amacımız üniversitedeki bilimsel faaliyetleri nitelik ve nicelik yönünden arttırmaktır'' dedi. Uğur BİRYOL

Avrupa okulu mezunları diploma aldı

AB, AGİT, Avrupa Konseyi ve UNESCO kurumlarında temsil edilen ve çalışmalarından faydalanılan AEGEE (Avrupa öğrencileri genel forumu), önemli faaliyetlerinden biri olan Avrupa Okulu'nun 2000 yılı mezunlarını verdi.

8 günlük eğitim programı kapsamında deneyimli Türk ve yabancı AEGEE üyelerinden uluslararası politika, insan hakları ve öğrenci değişim programları gibi konularda dersler alan 20 AEGEE üyesi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılan törenle diplomalarını aldı.

Avrupa Okulu mezunu olmaktan gurur duyduklarını belirten üyeler, ‘‘Programımız çok yoğundu. Ancak sadece bireysel gelişime katkıda bulunan dersler almadık. Aynı zamanda proje ve fikirlerimizi diğer üyelerle paylaştık ve farklı kültürlerden insanlarla kaynaşma ve çalışma imkanı bulduk '' dediler. Ebru KAMANLIOĞLU

Kursiyerlere sertifika

AYDIN Anadolu ve Osmangazi Ticaret Meslek Lisesi'nin yetişkinler için bilgisayar kursunu tamamlayan 46 kursiyer törenle sertifikalarını aldı. Bilgisayar öğretmenleri Ali Korkmaz ile Yücel Yıldırım'ın verdiği dört ay süreli 160 saatlik kursu bitirenler yeni bir meslek edinmenin sevincini yaşadı. Öğretmen Ali Korkmaz ise bilgisayarın sürekli yenilik istediğini belirterek, dört dörtlük eğitim vermeye çalıştıklarını söyledi. Yalçın ATA

TV’yi eleştiren karikatür sergisi

EÜ İletişim Fakültesinde geçtiğimiz hafta ‘‘televizyon'' konulu karikatür sergisi açıldı. Doç. Dr. Zafer Özden'in katkılarıyla hazırlanan sergide İletişim Fakültesi öğrencileri Özgür Arı, Özgür Aşçıoğlu ve İran'lı öğrenci Hasan Vahdani'nin karikatürleri sergilendi. Radyo Televizyon Sinema Bölümü 1. sınıf öğrencisi Hasan Vahdani, çizgilerde insanları güldürmekten çok eleştiriyi yansıttıklarını ve her eleştiride de bir gerçeği vurguladıklarını söyledi. Televizyonun insan yaşamındaki yerinin konu olduğu sergide sinemanın da yaşamı nasıl yansıttığı gösterildi. Işıl TOMBUL

DEBAT konferans düzenleyecek

DOKUZ Eylül Tıp Fakültesi bünyesinde kurulan Dokuz Eylül Bilimsel Araştırma Topluluğu (DEBAT) çalışmalarıyla büyük ilgi topluyor. Üniversite gençliğine bilimsel düşünme ve araştırma bilincini kazandırma amacıyla iki yıl önce kurulan topluluk, 17 üye ile çalışmalarına devam ediyor. Geçen yıl İ.Ü. Tıp Fakültesi'nin düzenlediği 15. Uluslararası Tıp Bilimleri Öğrenci Kongresi'ne iki temsilci gönderen topluluk, bilimsel araştırma konulu bir konferans düzenlemek için çalışmalarını hızlandırdı. Sermin KIRA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!