Pamuk Prenses ve Süt Anneleri

Güncelleme Tarihi:

Pamuk Prenses ve Süt Anneleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2015 01:19

Üniversite mezunu olmasına birkaç ay kala kemik kanseri olduğunu öğrenen 22 yaşındaki İzmirli Gözde Nur Kodaz’a tıp dünyasının yanı sıra annelerden de destek geldi. Kemoterapide dökülen saçlarının yerine kullandığı perukla, ‘Pamuk Prenses’e benzetilen genç kızı hiç tanımayan 25 anne, kendi bebeklerini emzirdikleri sütten şifa vermesi için her gün ona da gönderiyor. Umudunu kaybetmemeye çalıştığını söyleyen Kodaz, “Anne sütünün iyi gelip gelmediğini bilmiyorum, ama yurt dışındaki araştırmalar nedeniyle sütlerini bana içmem için gönderiyorlar. Her gün bir bardak içiyorum. Bazı sütler koyu, bazıları ise şekerli süt gibi. Doktorlarım ‘bir sürü kardeşin’ oldu diye şakalaşıyor” dedi.

Haberin Devamı

ANKARA Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı eğitimi alan İzmirli Gözde Nur Kodaz, mezuniyet törenine çok az bir süre kala ayak ağrısı nedeniyle hastaneye başvurdu. Ayağında tümöre rastlanan ve kemik kanseri olduğu anlaşılan genç kız, çok istediği mezuniyet törenine ve aylarca hazırlandığı tiyatro gösterisine katıldıktan sonra ailesinin yanına, doğup büyüdüğü İzmir’e döndü. Hastalığın kötü gidişine rağmen mücadeleyi bırakmayan, durumuna üzülen annesi ve arkadaşlarına moral veren Gözde, sadece kemoterapi tedavisi sırasında saçlarını kaybedeceğini öğrenince yaşadığı umutsuzluğu, masal kahramanı Pamuk Prenses’e benzeyen peruğuyla atlattı. Yaşama sevinci ve peruğuyla Ege Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi ve yakın çevresinin “Pamuk Prenses” dediği Gözde’ye kemoterapi ve ameliyat sürecinin ardından, onu hiç tanımayan akademisyen, mühendis, öğretmen ve ev kadınlarından yardım eli uzandı. Kısa sürede sosyal paylaşım sitesi üzerinden örgütlenen 25 kadın, bebeklerine verdikleri anne sütünden içmesi için Gözde’ye de gönderiyor.

Haberin Devamı

BİR SÜRÜ KARDEŞ
Kemik kanseri olduğunu öğrendikten sonra hayatının tamamen değiştiğini, bu süre içinde umudunu hiç kaybetmemeye çalıştığını söyleyen Gözde Nur Kodaz, anne sütünün mucizevi şekilde kansere iyi geldiğini duyduğunu ama çok ilgilenmediğini dile getirerek, şöyle devam etti: “Babamın iş yerinden arkadaşları anne sütlerinden bana da göndermeye başlamış. Ben de onların isteğini kıramadım. Denemeye karar verdim, çünkü mantıksız gelmedi. Günde bir su bardağı hiç tanımadığım annelerden gelen sütü içtim. İyi gelip gelmediğini bilmiyorum ama yurt dışındaki araştırmalar nedeniyle sütlerini bana içmem için gönderiyorlar. Doktorlarım ‘bir sürü kardeşin’ oldu diye şakalaşıyor. Anne sütüne başlayalı 2-3 haftayı buldu.Sütü içmenin psikolojik etkileri ise mucizevi. Tanımadan bu kadar fedakarlık yapan insanların olması beni çok duygulandırıyor. Kendi çocuklarına verecekleri sütü bana veriyorlar. Benim için kanser bitti.”

İYİ NİYET HAREKETİ
Ege Üniversitesi Tekstil ve Araştırma Merkezi’nde tekniker olarak görev yapan Gülsüm Şair Omur, mesai arkadaşının kızı olan Gözde’yle daha önce tanışmadığını, ancak doğum izninden döndükten sonra hasta olduğunu öğrendiğini belirtti. Anne sütünün kanseri iyileştirdiğine ilişkin haberler üzerine “iyi niyet hareketi” başlattıklarını söyleyen Omur, şöyle konuştu: “6 ay bir bebek anne sütüyle hayatını yürütülebiliyorsa ‘neden olmasın’ dedim. İyi geleceğine inandık ve sosyal medyada yaymaya başladık. Çok güzel dönüşler oldu ve 25 anneye ulaştık. Gözde’ye sütümüzden vermeye başladık. Emziren anneler süt poşeti içinde sütlerini gönderiyor, biz de her gün ona ulaştırmaya çalışıyoruz. Çocuğumuzun nasıl güzel günlerini görmek istiyorsak, artık Gözde’nin de güzel günlerini görmek istiyoruz.”

Haberin Devamı

GÜZEL ŞEYLER
Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu’nda araştırma görevlisi olarak çalışan Gamze Süpüren Mengüç de anne sütünün mucizevi etkisini daha önce duyduğunu dile getirerek, “Kendi evladı için bile sütü çok sınırlı olan anneler kabul etti. Günde 3-4 anne verebilirse bir su bardağına ulaşabiliyoruz. Gözde’ye bakınca güzel şeyler hissediyorum ve iyileşmesini istiyorum” dedi.

BİLİMSEL BAKIŞ
Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, anne sütünde bağışıklık mekanizmasını güçlendiren maddeler bulunduğunu, her annenin kendi bebeği için bu sütün gerekli olduğunu söyledi. Kanser hastaları için bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar olduğuna dikkati çeken Haydaroğlu, anne sütünün kanser hastalarına iyi geldiği yönünde kesin ve gerçekçi araştırmalar olmadığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!