Neron alarmı

Güncelleme Tarihi:

Neron alarmı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

AYDIN Yenipazar'a bağlı Donduran Köyü'nde kimliği belirsiz kundakçı, son 1 ay içinde 7 ahır, samanlık ve ot deposunu yaktı. Kül ettiği yerlerden birinin kapısına da not bırakıp sıradaki iki kişinin adını yazdı.

KÖYLÜLER, çareyi, silahlanıp nöbet tutmakta buldu. Jandarma da devriye sayısını artırdı, 30 şüphelinin el yazısı örneğini alarak, bulunan notla karşılaştırmak üzere, Ankara'ya, ‘‘kriminal incelemeye’’ gönderdi.

Simsiyah giyinip yüzünü maskeyle örten Neron için köylüler silahlı nöbete başlarken, kara listede bulunanlardan Muhtar Ali Kara, ‘‘Bunca yıllık tarihimizde ilk kez böyle bir şey oluyor. Bizden biri’’ dedi.

AYDIN Yenipazar'a bağlı Donduran Köyü'nde geçtiğimiz ay başlayan esrarengiz ahır ve ot deposu yangınları, halkı huzura hasret bıraktı. Yaktığı yere not bırakarak sıranın kime geldiğini haber veren Donduran'ın Neron'u korku saldı. Çocukların ruh sağlığı üzerinde derin izler bırakan olaylar yüzünden köylü silahlanıp nöbete başladı.

AYDIN'a yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta, 470 haneli, 2 bin nüfuslu huzur köyü Donduran'ı tedirgin eden yangınlar bir ay önce başladı. Rıza Çulha'nın samanlığındaki yangınının nedeni anlaşılamadı ancak ardı arkası kesilemeyince kundaklama olduğu ortaya çıktı. Piskolojik problemi olduğu sanılan kundakçı, ardından İhsan Akyol, Akın Balaban, Hasan Irmak, Mehmet Ali Alkaya, Mustafa Eren ve Bünyamin Türkoğlu'nun ahırlarını, samanlıklarını ya da ot depolarını ateşe verdi.

Not bıraktı, telefon etti

KÖYLÜLERİN, Roma'yı yakan Neron'dan esinlenerek Donduran'ın Neron'u adını verdiği kundakçı, inek damını yaktığı Hasan Irmak'ın evinin karşısındaki Hidayet Çoban'ın kapısına da bir not bıraktı. Neron, Irmak'a hitaben bıraktığı notta, ‘‘Yakarım, yıkarım’’ dedi; Muhtar Ali Kara ve Şevket Koç'a, ‘‘Önleminizi alın’’ mesajı verdi. Bununla da yetinmeyip, ‘‘Üç Silahşörler’’ unvanını kullanarak anlaşılamayan üç imza attı.

NERON'un ünü köye yayıldı. Anlatılanlara göre, bir ahırı yakmak için çatıya çıkan Neron'u, ahır sahipleri gördü. Tepeden tırnağa siyahlar giyinmiş, yüzünü de siyah bir örtüyle kapatmış kişi, ‘‘Yetişin’’ diye yardım isteyen köylüden ürküp gecenin karanlığına karıştı. Kundakçı, ahırını yanmaktan kurtaran köylünün evini telefonla arayarak, ‘‘Hiç boşuna sevinme, nasıl olsa yakacağım’’ diyerek telefonu kapattı.

SAPIĞIN hep gece çıkardığı yangınlara müdahale etmek önce köy halkına, sonra da Yenipazar İtfaiyesi'ne düştü. Kadınlı erkekli köylüler, mallarını korumak, esrarengiz kundakçıyı yakalamak için silahlanıp nöbete başladı. Neron korkusu çocukları da derinden sarstı. Psikolojisi bozulan çocukların, gece uyumakta güçlük çektikleri öğrenildi.

Jandarma alarma geçti

PAMUK depolarına dokunmayan, samanlıkları, kuru ot damlarını yakan kundakçının büyük olasılıkla aynı köyden olduğu bu nedenle alınan önlemleri de hemen duyduğu belirtildi. Neredeyse en yakınlarından bile şüphe eder duruma gelen, ‘‘Aleyhine konuştuğumu duyup benim samanlığımı da yakar’’ korkusuna kapılan Donduranlılar, zanlının bir an önce yakalanmasını istedi.

YENİPAZAR Jandarma Bölük Komutanlığı da, Neron'un peşine düştü. Köy baştan sona arandı. Şüpheli görülen 30 kişinin parmak iziyle yazı örneği alınarak Neron'un bıraktığı mektupla karşılaştırılmak üzere Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Labrotuvarı'na incelenmek üzere gönderildi. Gece devriyeleri artırıldı.

MUHTAR Ali Kara, yangınlara ilk müdahale eden kişilerden olduğu için Neron'un kara listesinde olduğunu söyledi. Muhtar Kara, ‘‘Sadece ot yakma hastalığı var. Yangınlar genellikle 01.00-03.00 saatleri arasında çıkıyor. Sayım günü de boş durmadı. Sadece o gün akşam namazı sonrası yangın çıkardı. Sayım sessizliğinden yararlandı. Köyümüzün bunca yıllık tarihinde böyle bir olaya ilk kez rastlanıyor. Değişik yerlerde oturanların damlarını, otlarını yakıyor. Köylüyü de çok iyi tanıyor. İsimlerini yazdığına göre bizden biri’’ dedi.

KÖYÜN yaşlısı 74 yaşındaki Mehmet Erfidan da, doğma büyüme Donduranlı olduğunu söyleyerek, ‘‘Herkes birbirini tanır. Bugüne kadar ne bir kavga oldu, ne dövüş. Şimdi, biri çıktı ortalığı ateşe veriyor. Hem de bizi iyi tanıyor. Kahvede birbirimizden bile şüphe eder olduk. Birşey konuşsan sapık hemen öğreniyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!