Ameliyat için yardım bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Ameliyat için yardım bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 16:10

İZMİR’in Ödemiş İlçesi’nde, omuriliğin yanlara aşırı eğriliği olarak bilinen ’skolyoz hastası’ ilkokul öğrencisi, 7 yaşındaki Eda Toplak’ın ameliyatı, yeşil kartlı olmasına rağmen masrafların tamamının devlet tarafından karşılanmaması nedeniyle iptal edildi. Maddi durumları kötü olduğu için kızının ameliyatının iptal edildiğini belirten Vesile Toplak, "Yetkililerden ve hayırseverlerden yardım bekliyoruz" dedi. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Osman Fikret Sönmez ise, Eda’ya yapılacak cerrahi müdahale için hayati önem taşıyan iki cihazın alınamaması nedeniyle ameliyatı iptal etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Doğuştan skolyoz hastası olan Ödemiş Hatipoğlu Hasan Erdem İlkokulu 2’nci sınıf öğrencisi Eda Toplak, omurgasındaki eğrilik nedeniyle yürümekte güçlük çekip, sık sık düşüyor. Ağrıları nedeniyle geceleri de uyuyamayan kızlarını bugüne kadar pek çok hastaneye götüren Vesile-İsmail Toplak çifti, her defasında, "Tedavisi mümkün ancak ameliyat olması gerekiyor" yanıtıyla karşılaştı.

Rahatsızlığının giderek artması üzerine son olarak geçen eylül ayında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülen Eda, Uzman Dr. Osman Fikret Sönmez tarafından muayene edildi. Ardından aileye telefonla ameliyat günü verildi. Ancak, ailesinin maddi durumu yeterli olmadığı için yeşil kartlı olan küçük Eda’ya verilen ameliyat günü daha sonra hastane tarafından iptal edildi. Gözü yaşlı anne Vesile Toplak, şöyle dedi:

"Devlet, ameliyat masrafının sadece yarısını karşılıyor. Kalan yarısını bizim ödememiz gerekiyor. Bu yaklaşık 40 bin lira. Eşim gündelik işlerde çalışıyor. Zaman zaman boya, badana işlerine gidiyor. Buradan kazandığı para ile ancak, ev kirası ve evin diğer ihtiyaçlarını güçlükle karşılayabiliyor. Bizim zaten bu parayı ödeyecek gücümüz yok. Olsa yeşil kartımız olmazdı zaten. Ameliyat masrafının kalan kısmını ödeyemeyeceğimizi anlayınca ameliyat gününü iptal ettiler" dedi.

Haberin Devamı

Ameliyat için yardım bekliyor


ÜÇ AYRI AMELİYAT OLMASI GEREKİYOR

Kızı Eda’nın tamamen düzelebilmesi için doktorların üç ayrı ameliyat geçirmesi gerektiğini söylediğini belirten Toplak, "Biri 11, diğeri 1.5 yaşında iki çocuğum daha var. Tek isteğimiz kızım Eda’nın da onlar gibi sağlıklı olması. Paramız yok diye, çocuğumu ölüme mi terkedeyim? Geceleri ağrıları olduğunda yüreğimiz yanıyor. Kızımın sağlığı her geçen gün bozuluyor. Nefes almakta zorlanıyor, sık sık yere düşüyor. Bu nedenle yaralanmasından korkuyoruz. Sağlık Bakanı ve Başbakanımızdan, hayırseverlerden rica ediyorum, ne olur yavrumu kurtarsınlar" diye konuştu.

"İKİ CİHAZ ALINAMADIĞI İÇİN AMELİYAT İPTAL OLDU"

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Osman Fikret Sönmez, Eda’nın ameliyatının iptal edildiğini doğrularken şöyle devam etti:

"Eda’ya yapılacak cerrahi müdahalede kullanılacak iki cihaza ihtiyaç var. Bunlardan biri ameliyat esnasında koyacağımız vidaların bacaklarına giden sinirlerini etkilememesi için, diğeri de vidaların yerini önceden bize gösterecek olan cihaz. Bu iki cihaz ameliyat için kritik bir öneme sahip. Vidalardan birinin yanlış yere konulması, hastanın felç olmasına neden olabilir. Ancak, bu iki cihaz için devletin ödediği tutarın miktarı düşürüldüğü için, temin edilemiyor. Bu yeşil kartlı hastalar için de Emekli Sandığı ve SGK’lı hastalar için de geçerli. Eda’nın ailesi ameliyat için gerekli olan bu parayı temin edemediği için Eda’nın ameliyatını iptal etmek zorunda kaldık."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!