Mahkum çocuklara işkence iddiası

Güncelleme Tarihi:

Mahkum çocuklara işkence iddiası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2013 00:00

ÇAĞDAŞ Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, Aliağa Şakran Ceza ve İnfaz Kurumları Kampusü’nde bulunan Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde mahkumların işkence ve onur kırıcı muamele ile karşı karşıya olduklarını öne sürdü.

Haberin Devamı

Dernek adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Üyesi avukat Nergis Tuba Aslan, ÇHD İzmir Şubesi Cezaevi Komisyonu’nun gelen duyumlar üzerine yaptığı görüşmeler sonucunda cezaevinde vahim bir tabloyla karşılaştıklarını söyledi. Dışarıya uzun süredir seslerini duyuramayan, sorunlarını aktaramayan çocukların zor durumda olduklarını belirten Aslan, işkence ve onur kırıcı muamele gördükleri, tecritte tutuldukları, hekime erişim ve tedavi, başvuru, şikayet ve sosyal etkinliklerden faydalanma haklarının engellendiğini söylediklerini açıkladı.

Mahkum çocuklara işkence iddiası

Mahkum çocukların sorunlarını örnekle açılayan Nergis Tuba Aslan, “Çocuk mahkumlar, cezaevi müdürleri, başgardiyan ve gardiyanların kendilerine yoğun şiddet uygulandığını söylediler. Gardiyanlar tarafından süngerli odaya alındıklarını, elleri ve ayakları plastik kelepçeyle bağlı olduğu halde burada kameralar kapatıldıktan sonra yoğun şekilde dövüldüklerini beyan ettiler” dedi.
Aslan, Kurum’un 2. Müdürü’nün ise çocukları hortumla dövdüğünü iddia etti. Görüşmelerinde çocuk mahkumların kendilerine, mahkumlardan İ.A.’yı bir ay önce odasına çıkaran söz konusu müdürün dakikalarca hortumla dövdüğünü anlattığını kaydeden Nergis Tuba Aslan, “Hortumla yediği dayaktan sonra görüşmecinin kolları ve bacakları şişmiş ve morarmıştır. Görüşmeciler morluk ve kızarıklıkları, ‘Ortada ince beyaz, yanlarda iki şerit şeklinde morluklar’ şeklinde, hortumu da 40-50 santimetre boylarında beyaz düz olarak tanımlamışlardır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tedavi hakkı engellendi
Aslan, İ.A.’nın gözünün tutuklanmadan önce geçirdiği kaza nedeniyle yaralı olduğunu, o süreçte sürdürdüğü tedavi sayesinde az da olsa görebilirken, tutuklandıktan sonra bu tedavinin yarım kalması ve tüm taleplerine rağmen cezaevinde tedavisinin yapılmaması nedeniyle gözünün artık göremediğini ifade etti. Yine çocuk mahkumlardan fıtık hastası S.D.’nin ameliyat olması gerekirken götürüldüğü Aliağa Devlet Hastanesi’nde ilgili doktor bulunamadığı için geri getirildiğini, hastane çıkışında ise jandarma tarafından önce kolunun kıvrıdığını, ardından da darp edildiğini dile getiren Nergis Tuba Aslan, konuyla ilgili sorumlular hakkında işlem yapılmadığını vurguladı.
Gardiyanların çocukları ağır şekilde dövdükten sonra, kurum müdürünün kararıyla müşahade odası denilen, içinde bir yatak, musluk ve tuvalet olan 3 metrekarelik hücrelere kapatıldığını savunan Aslan, çocukların buralarda günlerce hatta aylarca tutulduklarını söylediklerini aktardı. Mahkum çocukların 22 hücrenin hemen hemen hiç boş kalmadığını paylaştığını anlatan Nergis Tuba Aslan, S.D.’nin, yaşadığı işkenceler nedeniyle yaklaşık bir ay önce çamaşır deterjanı içerek intihar etmek istediğini, kaldırıldığı Aliağa Devlet Hastanesi’nde 4 gün kaldıktan sonra cezaevine geri getirildiğini bildirdi.
Mahkum çocukların, cezaevine dışarıdan bir heyet geldiği zaman, müdürün bütün hücreleri boşalttığını beyan ettiğine dikkat çeken Nergis Tuba Aslan, “İşkence ile ilgili olarak suç duyurusunda bulunmalarına karşın hiçbir dilekçeye cevap gelmediğini söylediler. Bu nedenle dilekçelerin idare tarafından gönderilmediğini değerlendiriyorlar” dedi. Aslan, cezalar nedeniyle spor, sinema ve diğer sosyal aktivitelerden yararlanamayan çocukların bu mağduriyetlerini de anlattığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!