Krizdeki tekstilcinin umudu Bakan Ekren’de

Güncelleme Tarihi:

Krizdeki tekstilcinin umudu Bakan Ekren’de
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2008 00:00

Denizli’de kriz yaşayan tekstil sektörü, umudunu kasım ayında kente gelerek sorunlarını dinleyecek olan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Nazım Ekren’e bağladı. Vali Yavuz Erkmen’in başkanlığında bir araya gelen tekstil sektörü temsilcileri, talep ve beklentilerini gözden geçirdi.

DENİZLİ’de son yıllarda kriz yaşayan tekstil sektörü, sorunlarının çözümü için umudunu Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Nazım Ekren’e bağladı. Kasım ayında gelerek üç gün kentte kalıp sektörün sorunlarını dinleyecek olan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Nazım Ekren’e büyük umut bağlayan sektör temsilcileri Vali Yavuz Erkmen’in başkanlığında Polisevi’nde bir araya geldi. Erkmen, ziyaret öncesi tekstil sektörünün içinde bulunduğu sorunların tespiti, Bakan Ekren’den talep ve beklentilerin ortak fikirle tekrar belirlenmesi için bu toplantının yapıldığını söyledi, "Benim isteğim, tüm ülkeyi ilgilendiren sorunların değil de, Denizlimizi ilgilendiren ve sizlerin ’şu konuda çalışma yapılsa iyi olur’ dediğiniz başlıkların tartışılmasıdır" dedi.

Maliyetler düşürülmeli

Denizli Tekstil Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Kazım Aslan, teş- vikten yararlanamayan Denizli’nin küçülmeye başladığını, birçok tekstilcinin başka işlere girdiğini belirterek, "Fabrikamızda geçenlerde 4 ay üretimi durdurduk. Girdi maliyetlerini düşürecek tedbirler alınmalı. Yapılan zamlar petrol fiyatlarının artmasıyla da örtüştürülüyordu, 140-150 dolara çıkan petrolün varil fiyatı bugün 60 dolara düştü, hiçbir kalemde ne yazık ki indirim olmadı" dedi.

NE DEDİLER?

Tan Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tan; "Sektörün sorunları yeni başlamadı. En büyük sorun kur baskısı, enerji maliyetlerinin yüksekliği, SSK primi ve işçi vergilerinin yüksekliği. Öncelikle bunlara çözüm bulunmalı."

Trova Tekstil Sahibi Faruk Akyürek; "Tekstil fabrikaları olarak 2000’li yıllara kadar çok büyüdük, çok iyi paralar da kazandık. 1992 yılında tekstil sektörüne girdiğimde sıfır parayla başladım, ihracat yaptım. 2002 yılındaki kriz beni durdurdu, o yıldan sonra artan maliyetler ve ağır vergiler nedeni ile borçlarımı ödeyemedim. Krizlere pozisyon alamadan hazırlıksız yakalandım. O yıldan sonra bizim hatamız büyük yatırım yapmak oldu. Bizler ekonomist değiliz, gelen krizleri görsek yatırıma girmezdik, böylece borcumuzda olmazdı ama kentimiz de bu kadar büyümezdi. Bana göre çözüm, para kaynaklarının ihracatçıya sağlanması. Devlet bize yüzde 10, yüzde 2 veya sıfır faizle, ihracatımız oranında uzun vadeli kredi vermeli. Şu an bize sadece kaynak lazım, biz beceriksiz insanlar değiliz. Kendimizden fedakarlık yaparak çalışıyoruz. Ödediğimiz KDV’ler aylardır devlette duruyor, KDV’lerin geri ödenmesi bile bize nefes aldırır."

Doğruyol Tekstil Sahibi Ayhan Doğruyol; "Bana göre ihracat yapan her firmaya 100 bin euro, 2 yıl ödemesiz sıfır faizle kredi verilmeli. Burada banka teminatı istenebilir, odaya kayıt olma şartı olabilir, bunlar çok önemli değil, ama acil para lazım."

KİMLER KATILDI?

Toplantıya Belediye Başkanı Nihat Zeybek- ci, AKP Milletvekili Mehmet Yüksel, Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Denizli Teks- til ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Raşit Güntaş, Babadağlı Sanayici ve İşadamla- rı Derneği Başkanı İsmail Yılmaz, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Celal Küçüker, Denizli Barosu Başkanı Adil Demir, Denizli Mermerciler Odası Başkanı Samet Gündüz ve MÜSİAD Denizli Şube Başkanı Ayhan Doğruyol, tekstil fabrikalarının üst düzey yöneticileri, banka müdürleri ve oda başkanları katıldı.

MERMER DE ZORDA

Tekstil sektörü gibi mermercilerin de büyük sıkıntı içinde olduklarını söyleyen Mermerciler Derneği Başkanı Samet Gündüz, "Tekstilden sonra Denizli’de en fazla istihdamı mermer sektörü olarak biz sağlıyoruz. Bizim işçilerimiz ocaklarımızın olduğu bölgelerdeki köylerden ve ilçelerden geliyor, dolayısıyla o bölgelerden şehre göçü de önlüyoruz. Ancak ABD’de yaşa- nan kriz nedeni ile orada yeni ev ve bina yapılmıyor, dolayısıyla biz de ihracat yapamıyoruz. Denizli’de üretilen travertenin yüzde 80’i ABD’ye gidiyor. Krizden en fazla etkilenen sektör mermer sektörüdür. Bizler de teşvik yasasından faydalanmak istiyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!