Kentsel dönüşüm neden onaylanmaz

Güncelleme Tarihi:

Kentsel dönüşüm neden onaylanmaz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2012 17:12

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bazı kentlerin kentsel dönüşümünün Bakanlar Kurulu’nda bir günde onaylandığını belirterek, “İzmir’in projesi niye onaylanmaz? Birisi çıkıp gerekçesini izah etmek zorundadır” dedi.

Haberin Devamı


BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” için protokol imzaladı. Toplam 1700 hektarlık yerleşim alanının 773 hektarı yenileme ve sağlıklaştırma alanı olarak belirlenen Bayraklı’da ilk uygulama Fuat Edip Baskı, Cengizhan ve Alpaslan mahallelerinde uygulanacak. Kocaoğlu, insanların doğdukları, yaşadıkları yerden, yürüdükleri yoldan, bahçeden, kahveden söküp alınamayacağını belirterek, “Arazi rantı kentlerin büyümesinden dolayı var. Babasından kalma arsası, binası olan kişinin kat karşığı vermesi ve karşılığında daire alması kötü bir şey değil. Kötü olan kentteki rantı yükseltmek için yönetenlerin erkiyle yapılan rant yaratma işidir Biz buna karşıyız” dedi.
Kimsenin hakkı yenmeyecek
Bayraklı’da kentsel dönüşümle ilgili bir ofis kurulacağını, hak sahiplerinin her türlü bilgiyi buradan alabileceğini beliten Kocaoğlu, şunları söyledi:
“2000’i aşkın binanın ve alanın bir yıl içinde fotoğrafı çekilecek. Yani 600 dönümün yerleşim planı, tasarımı ortaya çıkacak. Konutların kat yüksekliği, yolun, otoparkın nerede çözüleceği, kent ormanı, park, spor alanı nerede yapılaağı belirlenecek. Bu sürece Bayraklı halkı da müdahil olacak. Kimsenin hakkı yenmeyecek. Kadifekale ve Yalı Mahallesi’nde olduğu gibi. Herkese eşit, adil davranılacak. Herkesin menfaati kuyumcu terazisinde tartılacak.”
Birisi izah etmek zorunda
İzmir’in ev ödevini yaptığını kentsel dönüşüm alanları sınırlarını onay için Bakanlar Kurulu’na gönderdiğini dile getiren Kocaoğlu, şu görüşleri dile getirdi: “İçişleri Bakanlığı’nda bazı projeler bir yıl bekledi. Sonra Bakanlar Kurulu’na gitti. Ama hala haber yok. İsmini vermeyeceğim ama bir günde Bakanlar Kurulu’na gelip çıkan kent dönüşüm sınırları var. Bekleme süreleri üç ayı bulmuyor. İzmir’in projesi niye onaylanmaz? ‘Kadifekale’de bu işi başardık, burada da başaracağız’ diye endişe mi duyuluyor? ‘Altından kalkarız’ diye mi imzalanmaz? Gerekçesi nedir? Bunu birisi izah etmek zorundadır.”

Haberin Devamı

Stad konusuna da değinen Kocaoğlu, eski hükümet döneminde Örneköy’e yapılması konusunda uzlaştıklarını, valiliğin arazi bile verdiğini söyledi. Şimdiki bakanla iki kez görüştüğünü, KSK’ye tahsisi şartıyla stadın tamamını yapmayı önerdiğini belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:  “Bu konuşmadan sonra üzeri kapandı. Sonra Tahtalı havzasında 300 dönüm stad projesi gündeme getirildi. İzmir suyunun yüzde 40’nin karşılandığı baraj havzasında bunun olamayacağını söyledik. Uzundere’de 70 dönüm alternatifi için olabileceğini belirtmemize karşın buradaki alanın 400 dönüm olması gerektiği söylendi. 400 dönümde ne stadı yapıyoruz? Biz stad mı, başka bir şey mi yapacağız. Alsancak Stadı’nı da gündeme getirdiler. Toplam 15 dönümlük stadın 4.5 dönümü Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Burayı TOKİ’ye verip hem ticari alana dönüştürmek, hem de stad yapmak düşüncesi ortaya atıldı. Gürsel Aksel Stadı’yla ilgilide benzer bir proje gündeme getirildi. Konut, AVM ve rezidans yapma fikri ortaya atıldı. O stadı herkes yapar. Bugün Göztepe’de kalan tek yeşil alandır. Nefes alıncak tek alan. Alsancak stadı da öyledir. Bu ne biçim bir bakış açısıdır? Yerel yönetimler ve hükümetler sosyal donatı alanı olarak ayrıdığımız yerleri imara açarak kullanırsak, bugünkü çarpık yapılaşmadan farkımız kalmaz. Sosyal donatıları olmayan kutularda yaşayan insanlar olacağız.”

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ise halkın yüzde 90’nına yakınının kentsel dönüşüm projesi istediğini belirterek şöyle dedi:
“Yeşil alanı olmayan, dar sokaklarında yaşaması zor bir bölge. İnsanımız artık çağdaş bir kentte yaşamak istiyor. Ama tek isteği buradan başka bir yere gitmemek. Biz gökdelenlerden gecekondulara değil, gecekondulardan gökdelenlere bakanların belediye başkanlarıyız. Buranın insanı başka yere gitmemelidir. Konutlardan sahip olduğu hak kadar inşaat, daire sahibi olmalıdır. İstanbul’un Sulukulesi’nde yapılan kent dönüşümü olmayacak. Sulukule’de Roman vatandaşların elinde ucuz fiyatlarla evlerini aldılar Kent dışına gönderdiler.”
Törende Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muhittin Selvitopu, kent dönüşüm projeleriyle ilgili bilgiler verdi.

Demokrasinin yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, yetkilerinin artırılmasıyla gerçekleşebileceğine dikkat çeken Kocaoğlu, "Yerelleşme adıyla çıkartılan tüm yasalar, belediyelere verilen tüm görevlerde son imzalar ya İçişleri Bakanlığı ya da Bakan Kurulu’nda. Bu nasıl demokrasi, nasıl yerelleşmedir? Bakanlar
Kurulu onayıyla ilgili yasa çıkmadan Bayraklı’nın kentsel dönüşümünü Büyükşehir Belediyesi onayladığı için işe başlayabiliyoruz. İzmir belediyelerinin projelerinin, çalışmalarının onaylanmasını talep ediyorum. Hazine arazisi tahsisi ve benzeri taleplerden vazgeçtim. Yapabildiğimi yapacağım. Ama bürokratik engel çıkmamasını talep ediyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!