Katı atık alanı keşfi

Güncelleme Tarihi:

Katı atık alanı keşfi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2015 15:14

İZMİR’de avukatlar Murat Fatih Ülkü ve Senih Özay’ın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yamanlar Dağı eteklerine yapılması planlanan Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’ne karşı açtığı davada, tesisin yapılacağı alanda 5. İdare Mahkemesi hakimleri ile bilirkişiler keşif yaptı. Çevre mühendisi, hidrojeolog, jeoloji ve inşaat mühendisi, halk sağlığı akademisyenlerinden oluşan bilirkişi heyeti hazırlayacakları raporu mahkemeye sunacak.

Haberin Devamı

İzmir’de yıllardır çözüm aranan, gerek yerel yöneticiler gerekse siyasetçiler ve sivil toplum örgütlerinin tartışmalarına sahne olan kentin çöpünün değerlendirilip, bertaraf edileceği tesisle ilgili yerin Yamanlar Dağı etekleri olarak belirlemesinin ardından çevreci avukatlar Senih Özay ve Fatih Murat Ülkü, İzmir 5. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. İki avukat, İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın metropol sınırlar içerisinde katı atık sorununun entegre bir sistemle çözümü için Karşıyaka Yamanlar’da kurulması planlanan Kuzey Bölgesi Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi ile ilgili yer seçiminin uygun olduğuna ilişkin, 29 Ağustos 2014 tarihli kararının yürütmesinin durdurulması ve iptalini talep etti. Davaya yöre halkı ile İzmir Barosu ve fotoğraf sanatçıları da müdahil oldu.

Haberin Devamı

Katı atık alanı keşfi



5. İdare Mahkemesi, daha önceki duruşmada olay yerinde keşif yapılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti , rapor hazırlayacak olan bilirkişiler, davacı avukatlar Murat Fatih Ülkü, Senih Özay, ile çevrede oturan vatandaşlar katı atık tesisinin kurulacağı alanda yapılan keşfe katıldı.

Keşif sonrası konuşan Avukat Murat Fatih Ülkü, "Karşıyaka ve İzmir’de yaşayan yurttaşlarımızı doğrudan etkileyecek ve zarar verecek böyle bir proje ile ilgili tartışmalar, kısır siyasi polemiklerin içine hapsedilemez. Karşıyaka Yamanlar’a yapılacak çöplük, kentin su havzalarına ,özel ekolojik nitelikleri olan bölgeye zarar verecek, rüzgar etkisiyle tüm İzmir’de koku ve hava kirliliği yaratacaktır. Yapılacak katı atık (çöp) tesisi için, halen doğan yaşamın, ekolojik dengenin devam etmeye çalıştığı, tarımsal üretimin devam ettiği, önemli bir bitki örtüsü barındıran bir bölge seçilmesi çok yanlıştır" dedi.

Bölgede yılkı atları, koyunlar, ağıllar, inekler, vadiler, çobanlar, zeytinler, yeraltı suları, orman olduğunu belirten Ülkü, "İzmir’in önemli bir ekolojik bölgesine ağır zarar vereceği düşünüldüğünde, katı atık (çöp) tesisi projesi ile ilgili yer seçiminin yanlış olduğu açıktır. Mahkeme heyeti ve bilirkişi tesisin yapılacağı alanı gelip gördü. Artık bilirkişinin hazırlayacağı raporu bekleyeceğiz. Mahkemenin talebimiz doğrultusunda karar vereceğini umarım" dedi. Keşif yaklaşık iki saat sürdü. Not alan bilirkişiler raporlarını mahemeye sunacak.

BAKMADAN GEÇME!