Kadınlarda son yolcu olma korkusu

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda son yolcu olma korkusu
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2015 01:16

KONAK Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Kadının Adı Platformu'nu kuran Gediz Üniversitesi öğrencilerinin konuğu oldu. Burada konuşan Pekdaş, kadınların, şehir içi toplu ulaşım araçlarında son yolcu olmaktan hep korktuklarını, bunun Özgecan Aslan cinayetinden sonra daha da büyüdüğünü söyledi. Bu travmanın nasıl aşılacağının konuşulup tartışılması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Gediz Üniversitesi öğrencileri, Özgecan cinayetinin ardından 'Kadının Adı Platformu' kurdu. Kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek, toplumda bu yönde farkındalık oluşturmak amaçlandı. Bu kapsamda peş peşe etkinlikler gerçekleştiren öğrenciler, son olarak da 'Kadın istihdamının toplumsal hayata etkisi' konulu panel düzenledi. Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Özlem Erdoğdu Erkarslan'ın moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülsün Aygörmez Uğurlubay konuştu.
Aynı zamanda İzmir Barosu'nun eski başkanı olan Pekdaş, kadınların yaşadığı en büyük korkulardan birinin de toplu taşıma araçlarında son yolcu veya son kadın yolcu durumunda kalmak olduğuna işaret etti. Pekdaş, Tarsus'ta üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın bindiği minibüsün şoförü tarafından, diğer yolcular indikten sonra tecavüze direndiği için vahşice öldürülmesinin bu korkuyu daha da büyüttüğünü dile getirdi, "Bir kadın için son yolcu durumuna düşmek son derece tedirgin edici bir durum. Ne yazık ki ülkemizin doğusunda da böyle, batısında da böyle. Son cinayetin ardından ise daha da derinleşti" dedi.

Haberin Devamı

Kadınlarda son yolcu olma korkusu

"GÖRMEZDEN GELİNMESİN"
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kadınların yüreğini ağzına getiren bu travmaya çözüm bulunması gerektiğini belirterek, "Hep birlikte harekete geçmeli, bu korkuyu nasıl yeneceğimizi konuşup tartışmalıyız" diye konuştu. Pekdaş, Türkiye'deki alışanların en az 3'te birinin kadın olması gerektiğini, bunun için öncelikle kadınların siyasette daha çok yer bulabilmesinin şart olduğunu da belirtti.

"EŞİTSİZLİK AB'DE DE VAR"
Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Gülsün Aygörmez Uğurlubay da iş hayatındaki kadın-erkek eşitsizliğini Avrupa'nın da henüz tam olarak çözemediğini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Uğurlubay, "AB genelinde kadınların istihdamda yeri fazla, fakat erkeklere göre yüzde 16 daha az kazanıyorlar. Aynı işi yapmalarına rağmen erkekler daha çok gelir elde ediyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!