İddianame kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

İddianame kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2012 00:00

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonlar sonrası Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı’nın hazırladığı iddianame kabul edildi. Bir numaralı sanık Başkan Aziz Kocaoğlu’na 34 suçtan 397 yıl hapis öngörüldü.

Haberin Devamı

İZMİR 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik iki operasyon sonrası Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil’in hazırladığı iddianameyi kabul etti.

İddianemede, 1 numaralı sanık olarak yer verilen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu hakkında 34 ayrı suçtan toplam 397 yıl hapis cezası istendi. İki numaralı sanık Genel Sekreter tutuklu Pervin Şenel Genç için 261, üç numaralı tutuksuz sanık Sait Ersu Hızır için 123 yıl hapis cezası istendi.

İddianamede 6 ile 397 arasındda  hapisle cezalandırılmaları istenileen 29’u tutuklu 130 sanığa yönemltilmen suçlama şöyle:

“Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, örgüte bilerek isteyerek yardım etme, örgütün faaliyeti kapsamında çok sayıda ihaleye fesat karıştırma, ihalelerde baskı cebir tehdit uygulama, edimin ifasına fesat karıştırma, haksız menfaat temin etme, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma, görevi kötüye kullanma, belgelerde sahtecilik, suçu ve suçluları gizleme.”
10 klasör 324 sayfadan oluşan iddianamede, mağdurların Mete Atilla Kırdar, Fatih Yadoğlu, şikayetçilerin Cevhari Cem Kiraz ve Kazım Aydın olduğu belirtildi, sanıklar arasındaki konuşma kayıtlarrı delil olarak sunuldu.

Haberin Devamı

2011 yılı ve öncesi

Suçların 2011 ve öncesinde işlendiğine değinen Savcı Çengil, projeli soruşturma kapsamında, ilk aşamada 2 Mayıs 2011’de yapılan operasyonla bir kısım şüphelilerin yakalanıp gözaltına alındığını, suça konu kanıtların büyük kısmına el konulduğunu, Pervin Şenel Genç, Hulusi Gülşen ve Hakan Say’ın suç örgütünü yönetmek, örgütün faaliyeti kapsamında ihalelere fesat karıştırmak suçlarından tutuklandığını, diğer 14 şüphelinin ise suç örgütüne üye olmak, ihaleye fesat karıştırmak veya sahtecilik suretiyle kurumu zarara uğratmak suçlarından tutuklandıklarını, el konulan ihale, edimin ifasına fesat karıştırma dosyaları ile sahtecilik iddialarına konu belge ve dökümanlar üzerinden bilirkişi incelemelerinin yaptırıldığı, inceleme aşamasında irtibat nedeniyle bir kısım soruşturma dosyalarının mevcut soruşturma dosyası ile birleştirildiğini belirtti. Çengil, bilirkişi raporlarının haricinde, müşteki ve mağdurların şikayetlerine de tek tek yer verdi.

Haberin Devamı

İstenilen diğer cezalar

İddianamade, “suç örgütüne üye olmak, ihaleye fesat karıştırma” suçlarından, Hakan Say ve Mehmet Sayar’ın 96’şar, Serpil Keskin’in 78, Hilmi Özen, Ali Süha Sabuktay, Sedat Sakur, Ömer Devrim, Ergin ve Serpil Çalışkan’ın 60’ar, Zeki Karatay’ın 44, Muharrem Derbentoğlu, Işık Çelikoğlu, Nagihan Genç, Murat Özel, Semih Güler, Mehmet Şakir Örs ve Erhan Bey’in 42’şer, Levent İşler, Serdar Selçuk Savcı, Hüseyin Kırmızı, Tülay Azeri, Haydar Ballı, Semih Güler’in, Zeliha Gül Şener, Ferda Eser, Zeynel Canol, İbrahim Halil Düllüoğlu, Muzaffer Köse, İsmet Halim Gürsoy, Ömer Faruk Alçelik, Hüseyin Çalışkan, Mehmet Hulusi Gülşen, Tufan Eker, Serpil Baran, Cafer Konca, Nagihan Genç, Ata Karataş, Cengiz Başkur ve Haydar Ballı’nın 24’er, Başkan Kocaoğlu’nun yeğeni Çağrı Çavuşoğlu’nun 13, Sırrı Aydoğan’ın 12, Doğan İşleyen’in 10, Harun Aslan, Ünal Pervanlar, Reha Pekerten, Tülay Tümay, Fazıl Ölçer ve Oktay Sakur’un 9’ar yıl hapis cezası istendi. Diğer sanıklar hakkında 6 yıldan başlayan cezalar istendi.

Haberin Devamı

Hızır-Eser diyalogları

İddianamede, eski genel sekreter Ersu Hızır ile yardımcısı Ferda Eser arasındaki diyaloglar da yer aldı. Konuşmalara göre Hızır’ın, Eser’den, Grand Plaza A.Ş. Eski Genel Müdürü Birol Soylu’nun, eski sekreterinin adını ağzına çok alması nedeniyle yardım istediği, Ferda Eser’in de göndereceği MİT mensuplarından, “Çok fazla kızın adını kullanmaya başladı. Sadece iki cümle, yani ona göre. Bilsin hani, başına her türlü şey gelebilir” yönünde uyarıda bulunmasını istediği anlatıldı.

Ayrıca, Eser’in, Hızır’a attığı bir cep telefonu mesajında, “Ersu Bey, İzmir Bel. Tr. Dışında bir mail adresi verebilir misiniz? Belediyenin mail serveri Unibel tarafından dinleniyor. Siz de zorda kalmadıkça kullanmayın” dediği ortaya çıktı. Ayrıca ikili arasındaki daha önce de gündeme gelen, Eser’in Hızır’a yönelik, “Bu gece sana sıkacam. Nerdeysen çık ortaya. Beni kullanmanın hesabını vereceksin Ersu Hızır” mesajı da iddianameye girdi.

Haberin Devamı

Reklam filmleri, atkı ve şal

Genel Sekreter Yardımcısı Serpil Baran’ın, yine fotoğraf çekimi ve tanıtım filmi hizmet alımı ihalelerine fesat karıştırdığı ileri sürüldü.
Destek Hizmetleri Daire Başkanı Serpil Keskin, Hizmet Alımları Şube Müdürü Mehmet Sayar, Kültür Daire Başkanı Murat Özel’in, yine, banliyö ulaşım sisteminin vatandaşlara tanıtılması, toplu ulaşımın özendirilerek tasarruf ve çevre kirliliğinin azaltılması amacıyla reklam filmi hizmet alımı, öğretmenler gününde atkı, şal dağıtılması ve balkan halk dansları festivali ihalelerine fesat karıştırdıkları ileri sürüldü. Kültür Daire Eski Başkanı Abdulhalim Cumhur Yazıcı ve ailesinin de, Çeşme’deki bir otelde konaklama ücretinin de, belediyeden ihale alan bir firma tarafından karşılandığı ileri sürüldü. Pervin Şenel Genç’in kardeşi Nagihan Genç’in, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 2011’de gerçekleştirilecek konser organizasyonu hizmeti alımları ihalesinde gizli bilgileri firma görevlilerine aktardığı, resmi görevi olmamasına rağmen buranın müdürü olarak çalıştığını beyan ettiği açıklandı.

Haberin Devamı

Ya da dövecez adamları

Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri’nin, Büyükşehir Spor Kulübü’nden yapılan usulsüz harcamalar, Sheraton’dan yapılan usulsüz harcamalara katıldığı, Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey , İZELMAN Genel Müdürü H.Hüseyin Kırmızı ve Emlak Yönetimi Daire Başkanı Selçuk Savcı’nın, Çankaya Katlı Otopark İhalesi’ne fesat karıştırılmasının yanı sıra atkı, şal , reklam filmleri ihalesine fesat karıştırdığı ileri sürüldü. Kırmızı’nın, ihaleyle ilgili, “Ya da dövecez adamları” dediği şeklindeki telefon konuşması da yer aldı. İZENERJİ çalışanı Öztürk Kurt’un, banliyö ulaşımının halka tanıtılması, toplu ulaşımın özendirilmesi amaçlı filmlerle ilgili ihaleye fesat karıştırdığı, K.Murat Aydın’ı engellemeye çalıştığı, tehdit olaylarına karıştığı iddia edildi.

Hızır’la hareket ettiler

Hakan Say, Ö.Devrim Ergin, Harun Arslan’ın Ersu Hızır’la hareket ettiği, yerine gelen P.Şenel Genç’le faaliyetlerine devam ettikleri, organizasyon firmaları aracılığıyla ihalelere katıldıkları, gizli anlaşmalar yaptıkları, kurum görevlileriyle irtibat kurup gizli bilgilere ulaştıkları da iddialar arasında yer aldı.Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı çalışanı Pınar Çalışkan’ın, banliyö tanıtım film ve Balkan halk dansları festivali hizmet alım ihalelerine iştirak ederek suç işleme iradesini ortaya koyduğu kaydedildi. Say’la ortaklığından ayrılan Ata Karataş’ın Sedat ve Oktay Sakur ile iki firma kurduğu, kültür sanat hizmet alımlarındaki ihalelerin hep bu firmalara verildiği, gizli anlaşmalar yaptıkları iddia edildi. Aysa yetkilisi Erarslan’ın, ihalelerde haksız yollara başvurduğu kaydedildi.

Şevval Sam konseri

Protokol Müdürü Zeki Karatay’ın, Şevval Sam konseri ihalesinde, konserin örgüt mensuplarına yaptırılmasını sağladığı, otel konaklama ücretinin ödenmesi eylemine iştirak ettiği belirtildi.
Akçaabat isimli köftecinin sahibi Pervanlar’ın, İBB Spor Kulübü’nden bir kısım yapım ve tadilat işlerini aldığı, Pervin Şenel Genç ile yakın ilişki kurduğu, Genç’in gizli hesaptan Pervanlar’a gerçek dışı faturalarla ödeme yaptırdığı, bilgisayarından çıkan gizli askeri bilgilerle ilgili de incelemenin devam ettiği kaydedildi.
Fatma Işık Çelikoğlu’nun Balkan Halk Dansları Festivali hizmet alım ihalelerine ve Buca toplu konut yapım ihalelerine fesat karıştırdığı iddia edildi.
İZDENİZ VE İZULAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Gül Şener, Buca toplu konut yapımı ve 750 durak ihalesine fesat karıştırmakla suçlandı. Sendikacı Cafer Konca’nın, işe alım ihalelerine fesat karıştırdığı, ihaleye girmeşye çalışan bazı kişileri tehdit ettiği iddia edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!