Haftalık Panorama: Hoffmann’ın Masalları

Güncelleme Tarihi:

Haftalık Panorama: Hoffmann’ın Masalları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2001 00:00


Haberin Devamı

İZMİR Devlet Opera ve Balesi’nin kurulması mesleğe başladığım yıllara rastlar. Bu nedenle İZDOB’un gelişimini her aşamada izleme fırsatım oldu. İzmir’in en önemli sanat kurumlarından biri olarak İZDOB’un bugün geldiği noktanın övgüye değer olduğunu söylemeliyim. Bu sezon 6 yeni prodüksiyon ilan edip, devletin ayırdığı bütçenin yetersizliğine rağmen peş peşe sahnelemesi bu yargının doğruluğunu kanıtlıyor.

İZDOB; 2000-2001 sezonunda Ali Baba ve Kırk Haramiler, Fidelio, Rigoletto, Faust, Hoffmann'ın Masalları, Aşk İksiri, Don Giovanni gibi operaları, Venedik'te Bir Gece adlı opereti, Hürrem Sultan, Afife, Giselle, Romeo ve Juliet gibi bale eserlerini ve Fantastik adlı müzikali içeren bir program açıkladı. Romeo ve Juliet ile Fantastik önümüzdeki aylarda sahnelenecek. Diğerleri başarıyla sürüyor.

ZAMAN zaman yaşanan olumsuzlukları, fazla yara almadan atlatan ve her geçen gün daha da güçlenen İZDOB’un gelişimini ve başarılarını sürdüreceğine inanıyorum.

SEZON başında açıklanan programda, Hoffmann’ın Masalları'nı görünce, ‘‘Bu kez umarım sahnelemeyi başarırlar’’ diye düşündüm. Çünkü bu eser İZDOB’un hayallerinden biriydi. Eser, önceki yıllarda birkaç kez daha programa alınmış ancak sahne gerisi olanaklarının yetersizliği ve çok sayıda soliste gerek duyulması gibi o dönemde aşılamayan sorunlar nedeniyle başarılamamıştı. Tüm bu sorunların aşılarak Hoffmann'ın Masalları'nın sahnelenmesini hem İzmirli sanatseverler adına, hem de bu işe emeklerini koyan sanatçılar adına büyük mutlulukla karşılıyorum. Umarım başarılı bir sahneleme gerçekleşir.

J. OFFENBACH’ın Hoffmann’ın Masalları adlı fantastik operası, İZDOB'da 1 Mart’tan itibaren sahnelenmeye başlıyor. Metni ünlü Alman şair, yazar ve müzikçi E.T.A. Hoffmann’ın üç öyküsü üzerine hazırlanan eserin librettosu J. Barbier ve M. Carre’in. Eserin dünya prömiyeri bestecisinin ölümünden 4 ay sonra 10 Şubat 1881’de Paris’te yapılmış. Hoffmann'ın Masalları'nın İzmir sahnelenişinde rejiyi geçen yıllarda Yevgeni Onegin, Werther gibi başarılı rejilere imza atan Rus Rejisör Yuri Alexandrov yapıyor. Bulgar Şef Ivan Koshouharov yönetiminde sunulacak eserin sahne tasarımını Adnan Öngün, giysi tasarımını Serdar Başbuğ, koro şefliğini Hans Joachim Gallus, koreografisini Neslihan Öztürk, ışık tasarımını Müfit Özbek yapmış. 20 ayrı solist rolü bulunan operada başlıca rolleri Aydın Uştuk, Igor Jan, Cengiz Sayın, Hüseyin Çanlıoğlu, Altuğ Dilmaç, Aytül Büyüksaraç, Burcu Uyar, Arses Yıldızca, Nurgün Babürhan, Selmin Günöz, Linet Şaul, Zibelhan Dağdelen, Ferda Yetişer, Tanju Nebol, Ziya Elmacı, Hüseyin Genç, Alpaslan Mater, Erdem Türkbay, Rıza Ekşioğlu ve Sühan Aslan paylaşıyor.

REJİSÖR Alexandrov oyunda, ‘‘Bestecinin yazdığı her notayı anlamlandırarak sahneye aktarmaya çalıştığını, bunu yaparken tüm solistlerin bunu hissetmesini ve hissettirmesini amaçladığını' söylüyor.

Oyunun konusu

OYUN, Nurnberg'de bir meyhanede başlar ve biter. İnsan yaşamının ve ruh halinin tüm yönleriyle işlendiği eserde hayal ve gerçek iç içe işlenmiştir. Meyhaneye bitişik operada temsillere başlayan Milanolu dansöz Stella, sarhoş şair Hoffmann’a aşıktır. Hoffmann, temsil sonrası buluşacağı sevgilisini beklerken sarhoş olur. Stella’nın kendisi için masum bir kız, hafifmeşrep bir kadın ve bir sanatçı olarak üç ayrı kişiliği içinde barındıran bir sevgili olduğunu söyler ve hayallerindekileri anlatır.

Nüktedan besteci

102 MÜZİKLİ sahne eseri bulunan Jacques Offenbach'ın ‘‘Orfe Cehennemde’’ ve ‘‘Güzel Helena’’ adlı iki opereti ile Hoffmann'ın Masalları operası; olağanüstü kalitede müzikal hiciv ve ciddi opera olarak besteciye tüm dünya sahnelerini açmıştır. Eserlerinde, müzik diliyle sataşmayı önde tutan büyük besteci, nüktede eşsizlik, ritimde güzellik ve melodide zenginliği bir arada sunabilmiştir. Eserlerinde yaşadığı dönemin önem verdiği değerleri, siyasal olayları ve sosyetenin sonradan görmüşleriyle açıkça alay etmiştir.

İZMİRLİ sanatseverler 1 Mart'ta sergilenmeye başlayacak ‘‘Hoffmann'ın Masalları’’nı 3, 13, 31 Mart ve 3 Nisan günlerinde de izleyebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!