Dubai EXPO’su madenciye yaradı

Güncelleme Tarihi:

Dubai EXPO’su madenciye yaradı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2013 01:22

Oylamanın ertesi günü 25 milyar dolarlık yatırım için düğmeye basan Dubai’deki hareketlilikten Egeli madencilerin de pay alması bekleniyor.

Haberin Devamı

İZMİR’in de aday olduğu EXPO 2020 yarışında ipi göğüsleyen Dubai’de oylamanın yapıldığı gün kutlamalara tanık olan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, buradaki 25 milyar dolarlık yatırımdan Egeli madencilerin de pay alacağına işaret ederek “EXPO’yu Dubai kazandı, ama Türkiye’de sektörümüz büyük katma değer yaratacak” dedi.
Sektördeki hareketliliğin inşaat yatırımlarıyla paralel gittiğini belirterek, Dubai’nin EXPO 2020’yi kazanmasıyla birlikte buranın da önemli pazarlar arasına girdiğine işaret eden Birlik Başkanı Arslan Erdinç, “Dünyanın birçok yerinde inşaat yatırımları artıyor. Enerji ve petrol nerede ise para orada, para nerede ise inşaat da orada şekilleniyor. Dolayısı ile Dubai en güzel örnek. Dubai’nin EXPO yarışını kazandığı gün ülkede, paranın getirdiği coşkulu kutlamalara ve ihtişama bizzat şahit oldum. Öyle ki ülke yarışı kazandığı günün ertesi, hemen yatırımlarını başlattı. Ticaret ataşemizden aldığım bilgiye göre 25 milyar dolarlık yatırım için düğmeye basıldı. Bu sektörümüz için güzel bir haber” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Kayıp değil”
Egeli madenciler olarak EXPO 2020 yarışını İzmir’in almasını çok istediklerini vurgulayan Erdinç, “Ancak Dubai’nin kazanması da büyük kayıp değil. Türkiye bu ülkede yapılacak yatırımların her aşamasında katkı sağlayacaktır. Artık bütün dünyada hammaddesi ve kaliteli üretimi ile Türk mermeri tercih ediliyor. Eskiden İtalya vardı, şimdi ise Türkiye var. Dubai’nin EXPO 2020 sürecinde yapacağı yatırımlar ile sektör olarak en büyük katma değeri yaratacağız” dedi.

İran'a dikkat etmeliyiz

Dünya pazarlarına ilişkin değerlendirmeler de yapan Erdinç, İran ile Batı ülkeleri arasındaki ilişkilerin düzelmesinin bölge barışı için hayırlı bir haber olduğunu, ancak sektörde rekabetin başlayacağına dikkat çekti. Erdinç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha önce ambargo uygulanan İran mermer ve travertenleri artık çok daha rahat bir şekilde piyasaya girecek. Ve bu durum da işlenmiş üründe rekabeti artıracak. İran modern fabrikaları ve makineleri ile dikkat çekiyor. Bu konuda dikkatli olmalıyız.”

Haberin Devamı

Arama izinleri devredilecek

Arslan Erdinç, sektöre önemli bir haberi daha olduğunu belirterek şöyle konuştu: “16 Haziran 2012/15 sayılı genelgeye göre, madencilik sektöründe arama izinleri, Başbakanlık onayı ile veriliyordu. Arama izni alamadıkları için analiz yapamayan çok sayıda şirket de arama projelerini sonlandırdı. Artık madendeki bu belirsizlik sona erecek. Kısa süre içinde Başbakan’ın tasarrufuna geçen maden arama izinleri Orman Genel Müdürlüğü’ne devredilecek.”

Çin rahatlayacak
Erdinç, son zamanlarda Çin’deki devlet politikaları nedeniyle sektörde durgunluk olduğunu belirterek “Çin’de birden fazla ev sahibi olmanın önüne geçilmesi, devlet inşaatlarının, hatta tadilatlarının bile durması durgunluğa neden oluyor. Bu durgunluk 2014’te aşılacak, 2015’te de ciddi bir yükseliş olacaktır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!