Dışa bağımlılık uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Dışa bağımlılık uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2013 01:26

Haberin Devamı

EGE Genç İş Adamları Derneği’nin (EGİAD) düzenlediği ‘Sektör Tanıtım Günleri ve İş Zirvesi’ başladı. Açılışın ardından, “2013 Sonbaharında Türkiye Ekonomisi’ne Bakış ve 2014’den Beklentiler” konulu panel düzenlendi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, dünyayı saran ekonomik krizin etkilerinin gelişmiş ülkelerde azalmaya başladığını belirtti, “Büyüme açısından, Türkiye gelişmiş ülkelere göre oldukça başarılı bir performans sergilemiş olsa da sürdürülebilir bir büyüme adına aynı başarıdan söz edemiyoruz. 2023 hedefleri olan Türkiye için, beklentilerinin aksine gerçekleşecek eğilimler, yeniden risklerle dolu bir sürece bizleri sürükleyecektir. Bu süreçte en büyük bedeli dış kaynak bağımlılığı en yüksek ülkeler ödeyecektir” dedi.

Dışa bağımlılık uyarısı

Haberin Devamı

Beraberlik adımları
2023 hedeflerine ulaşmak için bazı önerilerde bulunan Yorgancılar konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Jeopolitik risk, Gezi ve toplumsal baskılarla ayrışma riski ve seçimler nedeniyle politikacıların keskin ve sert üslupları nedeniyle 2014 yılını çok daha zor bir yıl haline getirmektedir. Temenni ediyor ve diliyoruz ki, bu riskler sadece bu konuşmalarda kalsın. Aksi takdirde Türkiye hedeflerine uzaktan bakmanın ötesine geçemeyecektir. Birlik ve beraberliğimizi bozan değil birleştiren adımların atılması zorunludur.”

Dış ticaret performansı
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, Türkiye ekonomisi açısından önemli parametrelerden birinin dış ticaret performansı olduğunu söyledi. 2013 yılının ilk 9 aylık döneminde, ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.4 oranında daraldığına, ithalatın ise yüzde 6 oranında arttığına dikkat çeken Kaya, “Enerji de dahil olmak üzere ithal girdi bağımlığını azaltacak teşvik ve önlemler alınmadığı takdirde 2023 yılı 500 milyar dolarlık ihracat hedefi belki ekonominin kendi dinamikleri içinde tutturulabilecektir ama bilançonun diğer önemli kalemi olan ithalata baktığımızda dış ticaret dengesinin ihracat aleyhine daha da bozulduğunu görebileceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Ekonomide mucize yoktur
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Türkiye’nin komşularıyla ciddi sorun yaşadığına ve bu sorunun ihracata yapacağı olumsuz etkiye dikkat çekti, “Cari açığı sıcak parayla finanse ediyoruz. Son 10 yılda ekonomi ile ilgili bir mucize yoktur” diye konuştu.

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Türkiye’nin çok büyük bir borç yükü altında olduğunu belirtti. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Ünlütürk, maliyet azaltıcı ve verimliliği artırıcı yapısal düzenlemelergerektiğine dikkat çekti.

Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral ise Türkiye’deki işletmelerin yüzde 96’sını oluşturan KOBİ’lere sınıf atlatılması gerektiğini kaydetti.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Süleyman Onatça, hükümetin bonkör davranmasına rağmen mevcut teşvik modelinin istenilen düzeyde olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Ülkede kaldırım yapacak yer kalmadı

TÜRKİYE Gazeteciler Federasyonu (TGF) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel’in moderatörlüğündeki “Medya Etik ve Demokrasi” konulu panele de Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer ve Web Haberciliği Koordinatörü Bülent Mumay katıldı.

Dışa bağımlılık uyarısı

Mumay, internet haberciliğinin sıcak bilgiye anında ulaşmak açısından oldukça önemli olduğunu ancak yazılı basından da vazgeçilmeyeceğini belirtti. Gazetelere olan ihtiyacın her zaman süreceğini söyleyen Mumay, “Türkiye’deki okurlarımız sadece internet ve ajans haberleriyle yetinmiyor. Hangi haberi nereden, nasıl alacağını bilen bir kitleye hitap ediyoruz. Beklentiler ise oldukça yüksek. Sizden dünyanın bir ucunda olan herhangi bir gelişmeyi anında aktarmanızı isterler. Bu anlamda teknolojik olarak cihazların geliştirilmesini sağlamak gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Okumaktan çok seyir
Türk insanının haber sitelerinde okumaktan çok videolarını izlediğini söyleyen Mumay, “Sitemize videoları izlemek için gelen ziyaretçi sayısı günde 3 milyonu geçiyor. Videolara talep oldukça fazla. Çünkü halkımız uzun yazıları okumaktan sıkılıyor. TV izleme oranlarını da düşünürsek bu normal bir sonuç ancak tehlike arzediyor” diye konuştu. Köşe yazarlarının okunma oranlarının da yüksek olduğunu belirten Mumay, insanların yaşamını etkileyen, yaşam biçimi ile insanların iç dünyasına dokunan köşe yazılarının büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Doğa yok ediliyor
Türkiye’nin imar, coğrafya ve yeşil alan yönünden paramparça edildiğini söyleyen Bayer, “Ülkede kaldırım yapacak yer kalmadı. Her taraf konutlandırılmış durumdadır. Ülke olarak yabancı sermayenin elindeyiz. Taşeron bir ülke haline getirildik. İstanbul şu an hoyratça yağmalanıyor. Doğa ciddi şekilde yok ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de basının özgürlüğü açısından son derece kötü bir zamanı geçirdiğini söyleyen Sertel, şunları söyledi:
“Türkiye’de 10 bine yakın basına ilişkin dava bulunmaktadır. Yaklaşık 200 gazeteci cezaevlerindedir. Bu durum bir dönüşümün sonuçlarıdır. Ama artık gazeteciler korkmuyor. Artık biraz daha bazı şeyler yazılmaya başlandı. Türkiye’de kendi puanını kendi kıran bir ülkedir. Cezaevlerindeki terörist sayısında birinci sıradayız. Çünkü yasalarla terörist olmayanları bile terörist yapan bir ülkeyiz. Rüşvet, orman yangınları, kadına şiddet ve çocuk ölümlerinde birinci sıradayız. Milletvekili ve asker tutuklu sayısında dünya birincisiyiz. Bizim bütün bunları aşmamızın yolu basın ve ifade özgürlüğünün savunulmasıdır. Bu yaparken samimiyetle ve içtenlikle yapmamız gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!