Çeşme’de iskele savaşı

Güncelleme Tarihi:

Çeşme’de iskele savaşı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2008 00:00

Çeşme’nin gözde koylarında bulunan işletmelerin tahta iskelelerine verilen yıkım kararının ilçe turizmine darbe vuracağı belirtildi. Turizmciler, "İzmir turizmine büyük darbe vurur" diye tepki gösterdiler.

BODRUM Türkbükü’nün ardından Çeşme’de de 8 beach club ve bir villaya ait iskelelerin İzmir Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün talimatıyla belediye tarafından yıkılmaya başlanması, turizmcilerin tepkisine yolaçtı.

Ayayorgi Koyu’nda Cem Çelebioğlu’na ait villanın beton iskelesiyle başlayan ve Paşalimanı’ndaki Sunset Beach Club’ın iskelesiyle devam eden yıkımlar, Mart ayı sonuna kadar tamamlanacağı belirtildi.

MARKA OLMAYA BAŞLADI

Çeşme’de özellikle İstanbul sosyetesinin uğrak yeri olan Ayayorgi’de başlayan iskele yıkımları turizmcilerle bürokratları karşıkarşı getirdi. Bürokratlar yasanın gereğini yerine getiryoruz derken, turimciler ise Ayayorgi’deki iskeleler sayesinde Çeşme’nin marka olmaya başladığını belirterek, özel bir uygulama yapılması gerektiğini belirttiler.

TALİMAT GELDİ

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, 6’sı Ayayorgi Koyu’nda bulunan 9 beton ve ahşap iskeleyi, kendilerine gelen talimat nedeniyle yıkmak zorunda olduklarını söyledi. Tütüncüoğlu, "İşletmelerin iskeleler için Bayındırlık Bakanlığı’ndan izin alması gerekiyor. Ancak izin alınmamış. Valilik benden bu iskeleleri yıkmamı istiyor. "Yasa gereğini yapıyorum" dedi. Çeşme turizmini geliştirmek için çaba harcayan Destination İzmir Grubu Sözcüsü Bülent Tercan, tesis sahiplerinin biran önce ruhsat alıp yasaların gereğini yapmalarını istedi. Çeşme Esnaf Odası Başkanı Mustafa Cenger ise, bu koydaki iskeleler için ilgili kurumların biraraya gelerek özel bir çalışma yapmalarını ve yıkımların durdurulmasını istedi.

Özel bir çalışma yapılmalı

ÇeŞme Esnaf Odası Başkanı Mustafa Cenger ise Ayayorgi koyunun özel bir yer olduğunu vurguladı ve özel bir planlama ile sorunun çözülebileceğine işaret etti. Cenger, şöyle konuştu: "Tarafların iyi niyetli olduklarını düşünüyorum. Belediye başkanımız bu konudan çok müzdarip, sayın valimiz de öyle. Sonuçta herkes istemeyerek de olsa görevini yapıyor. Ancak bu aykırılığın giderilmesi gerekiyor. Çünkü markaları yıkarak marka olamayız. Çeşme’nin adını yurt dışında duyuran ve marka haline gelen bu koy için özel bir planlama yapılmalıdır. Bu koyun Çeşme ekonomisi için de çok önemli bir yeri var. Turizmciler broşürlerinde tanıtımlarında bu koyu kullanıyorlar. Eğlence dünyasında Çeşme’yi markalaştırmış bu koyu korumamız gerekiyor. İlgili kurum ve kuruluşların Çeşme turizmi için biraraya gelip sorunu çözmelerini ve yıkımların durdurulmasını bekliyoruz."

Yıkım tarihi

29 Ocak’ta Can Çelebioğlu’nun evinin önündeki beton iskeleyi yıkan belediye ekipleri 5 Şubat’ta da Banu Öktem’e ait Sunset’in beton ve ahşap iskelesini 12 Şubat’ta Cem Eliş’in işlettiği Shayna iskelesini yıktı. Belediye, sırasıyla 19 Şubat’ta Bülent Gülcan’ın işlettiği Paparazzi, 26 Şubat’ta Arif Dönmez’in sahibi olduğu Arif’in Yeri, 4 Mart’ta Sami Selim Kaptan’ın işlettiği Sole Mare, 11 Mart’ta Muzaffer Yıldız’ın işletmeciliğini yaptığı Yorgi Bay, 18 Mart’ta Cezmi Aslan’ın işlettiği Mojito ve 25 Mart’ta Ahmet Cesurlar’a ait Cesurlar Restoran’ın beton ve ahşap iskelelerini yıkacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!