Çanakkale'de gururlandıran görüntüler

Güncelleme Tarihi:

Çanakkalede gururlandıran görüntüler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2015 01:00

ÇANAKKALE Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü anısına bu yıl 'Çanakkale-2015' adıyla düzenlenen tatbikat, Çanakkale ve Erdek bölgelerinde başladı. Tatbikatta, birlik ve komutanların görev ve fonksiyonlarına yönelik harekat olanak ve yetenekleri pekiştirilerek, birliklerin eğitim seviyesi geliştirildi, bölgesel savunma ve lojistik destek planları denendi.

Haberin Devamı

Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'nın planlanması dahilinde her yıl 'Poyraz-2015' adıyla icra edilen tatbikat, bu yıl Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü anısına 'Çanakkale-2015' adıyla, 'Denizkurdu-2015' ile iştirakli olarak gerçekleşiyor. Çanakkale ve Erdek bölgesinde 18 Mayıs tarihine kadar devam edecek tatbikat öncesinde TCG Nusret Gemisi'nde Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan tarafından brifing verildi.
Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, icra ettikleri tüm eğitim faaliyetlerinde olduğu gibi tatbikat kapsamında da en önem verdikleri hususun birliklerin gerçek harp şartlarına, en yakın şartlarda eğitim yapması olduğunu belirtti. Tuğamiral
Doğan, şöyle dedi:
"Harpte nasıl savaşacaksak, barışta öyle eğitim yapmak tatbikatların planlama ve icrasında taviz vermediğimiz bir ilkedir. Anavatanda güvende olmak için denizde güçlü olmak, dünyada söz sahibi olmak için tüm denizlerde var olmak prensibiyle Türk Deniz Kuvvetleri üzerine düşen her türlü görevi icra etmeye hazırdır."

Haberin Devamı

Çanakkalede gururlandıran görüntüler


TCG Nusret Gemisi Komutanı Deniz Yüzbaşı Burak Kandaş ise tatbikatın amacının katılan birlik ve komutanların görev ve fonksiyonlarına yönelik harekat imkan ve kabiliyetlerini pekiştirmek, birliklerin eğitim seviyesini geliştirmek, bölgesel savunma ve lojistik destek planlarını denemek olduğunu söyledi. Yüzbaşı Kandaş, tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 5 mayın gemisi, 2 karakol gemisi ve birer lojistik destek gemisi, deniz eğitim uçağı, SAT ve SAS timi, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 3 görev uçuşu av, bombardıman, keşif uçağı, 1 C 130 uçağı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait Sahil Güvenlik Botu'nun katıldığını belirterek, şunları söyledi:
"Bunlara ilave olarak Çanakkale Boğaz Komutanlığı ile Erdek Deniz Üs Komutanlığı'na bağlı Muharip ve Destek unsurları da katılmaktadır. Çanakkale 2015 Tatbikatı hava savunma, mayın döküş, mayın karşı tedbirleri ve üs savunma harekatı ağırlıklı olmak üzere Çanakkale ve Erdek bölgelerinde DENİZ KURDU-2015 tatbikatı ile iştirakli olarak 14-18 Mayıs tarihlerinde icra edilmektedir. Tatbikat, Çanakkale Boğaz Komutanlığı tarafından teşkil edilen Tatbikat Kontrol Karargahı tarafından sevk ve idare edilmektedir."

Haberin Devamı

Çanakkalede gururlandıran görüntüler


ŞEHİTLER İÇİN SELAM DURDULAR
Brifing ardından Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan ve basın mensupları, tamamen Türk mühendisler tarafından inşa edilen 'TCG Kumkale Karakol Gemisi'ne binip tatbikatı izlemek üzere denize açıldı. İlk olarak, TCG Nusret tarafından Çanakkale Boğazı'nda 100 yıl önceki hatta seyir yapılarak tanziri mayın döküşü icra edildi. Şehitler Abidesi önünden geçerken, TCG Kumkale Karakol Gemisi'ndeki askerler, geminin sancak tarafından 1'inci Dünya Savaşı'nda ve Gelibolu Yarımadası üzerinde şehit düşen askerler ile Atılay ve Dumlupınar Denizaltısı şehitlerini anmak için selam durdu.
Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait C-130 uçağı tarafından havadan mayın döküşü faaliyeti gerçekleştirildi. Mayın Filosu Komutanlığı mayın avlama gemileri ile SAS timi tarafından fiili mayın imhaları icra edildi. Tatbikatın 18 Mayıs'ta gemilerin üslerine dönmesiyle sona ereceğini kaydedildi.

Çanakkalede gururlandıran görüntüler

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!