Büyükşehir'de topuk sesleri

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehirde topuk sesleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2013 01:09

CHP’de Canan Arıtman adaylık için resmen başvuruda bulunurken, Birgül Ayman Güler 2 Eylül’ü bekliyor. Kulislerde AK Parti ve MHP’de de kadın aday olabileceği konuşuluyor.

Haberin Devamı

CHP
İzmir’de bir ilk yaşanıyor. 30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçim öncesi, CHP’de iki kadın, büyükşehir belediye başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Eski İzmir Milletvekili Canan Arıtman adaylık için resmen başvururken, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, resmi başvurusunu 2 Eylül’de yapacak.

AK Parti
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, “Bizde, İzmir’e hizmet edecek çok babayiğit var. Babayiğit denilince sadece erkek akla geliyor. Başka bir tabir bulmak lazım” diyerek kadın aday imasında bulunduğu AK Parti kulislerinde Büyükşehir için Nükhet Hotar, İlknur Denizli ve
Nesrin Ulema’nın ismi konuşuluyor.


MHP
MHP’de henüz kulislere yansıyan bir kadın aday ismi yok. Ancak, Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun, “İzmir’de öyle adaylarımız olacak ki,
‘Bu da MHP’den aday olur muymuş’ diyerek şaşıracaksınız” sözleri, sürpriz isimler arasında kadınların da olabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Haberin Devamı

"Kocaoğlu'nun heykelini dikeceğim"

Utku BOLULU / İZMİR, (DHA)

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için CHP İl Başkanlığı’na resmi başvuruda bulunan eski milletvekili Canan Arıtman, Başkan Aziz Kocaoğlu’nu makamında ziyaret etti. Bir İzmirli ve CHP’li olarak, Kocaoğlu’na hizmetlerinden ötürü teşekkür etmek istediğini belirten Arıtman, “Çok iyi bir başkanlık yaptı. Çok hizmet etti. Bu kentte heykeli dikilmesi gereken başkanlardan biri de Aziz Başkan’dır. Eğer ben belediye başkanı olursam izin bile istemeden heykelini dikeceğim. 10 yıllık süreçte gecesini gündüzüne katarak çalıştı. Ben uzun yıllar siyasetteyim, yerel yönetimlerde de çalıştım. Kocaoğlu gördüğüm en çalışkan, en özverili belediye başkanı” dedi.

Büyükşehirde topuk sesleri

Yoğurt yiyişimiz farklı
Aziz Kocaoğlu ile rakip olmadıklarını söyleyen Arıtman, “Partimiz kimi aday gösterirse diğerimiz onun yanında olacak. Aziz Başkanımız aday olursa ben kampanyasında sonuna kadar canla başla çalışacağım. Eminim ki eğer ben aday olursam, bilgisi, birikimi ile o da bana destek verecek. Yani ben aday olursam iki başkan olacak” dedi. Arıtman, CHP’nin İzmir’deki oyunu artırmak için adayın önseçimle belirlenmesi gerektiğini de savundu.
Gazetecilerin adaylık açıklaması sırasında söylediği, “Kocaoğlu’ndan daha iyi belediye başkanlığı yaparım” sözleriyle ne demek istediğini sorduğu Canan Arıtman, şu karşılığı verdi:
“Kocaoğlu’nun başkanlığında eksik bir şey gördüğümü söylemek büyük haksızlık olur. Ama derler ya her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Belki daha farklı bir yöntemle kenti yönetirim. Hekimlerde çabuk teşhis koyma, süratle tedavi etme gibi bir mesleki yetenek gelişiyor. Bunun ve kadın bakış açısının kente katkısı olacağını düşünüyorum. Ama ne tek başına kadının, ne de erkeğin bakışı yeterli değildir. Her ikisi bir arada olduğu zaman kente katkı sağlar. Biz sayın başkanla bunu sağladık.”

Haberin Devamı

Başkan süreci izleyecek
Arıtman’ın hem meslek hayatında, hem belediye meclis üyeliği döneminde, hem de parlamentoda İzmir’i en iyi şekilde temsil ettiğini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu ise, “Kendisini kutluyor, başarılar diliyorum. Parti içindeki herkesin aday adaylığını destekliyorum. Hangi arkadaşımız aday gösterilirse sonuna kadar kendi adaylığımdan daha çok çalışacağım. Bu bir bayrak yarışıdır. Bayrağın CHP’ye teslim edilmesidir” dedi.
Yeniden aday adayı olup olmayacağı yönündeki soruyu da yanıtlayan Kocaoğlu, süreci izleyeceğini söyledi, “Türkiye’de gündem değişiyor. Yasal süreyi beklemekte fayda var. Hangi arkadaşımızın aday olması gerekiyorsa o olur. Bizim aday olmamız mı gerekecek, olmayacak mı, süreç nasıl gelişecek, rakiplerin elinin ne kadarını görebileceğiz? Daha soğukkanlı değerlendirerek karar vermek istiyorum. Sadece olmama kararı bana ait. Diğer karar Genel Merkez’in, Genel Başkan’ın. Genel Merkez’den adaylık konusunda olumlu ya da olumsuz sinyal almıyorum. Ama zaten kendileriyle bu konuyu konuşmuyorum. Aday olmaya karar versem de vermesem de bunu zamanı geldiğinde açıklayacağım. Kapalı kapılar ardından işim yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

ZOR KADIN İZMİR'İ YÖNETMEYE TALİP

Elif DEMİRCİ / İZMİR, (DHA)
TBMM kürsüsünden yaptığı ‘ulusalcı’ konuşmasıyla gerek parti içinde, gerek parti dışında ‘hedef’ haline getirilen CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı aday adaylığı için 2 Eylül’de resmi başvurusunu yapacağını, ancak parti adayını açıklayıncaya kadar bu yönde çalışmayacağını söyledi. Güler, “Seçmene gidip ne diyeceğim? ‘Genel Başkan’a söyle beni aday göstersin’ mi diyeceğim? Ancak parti aday gösterdikten sonra çalışma olur. Çünkü belediye başkanı bizim belediye başkanımız” dedi.

‘Olay kadın’ da diyorlar
Yıllarca üniversitelerde yerel yönetimler konusunda ders veren Güler, “Parlamento kapandığından beri İzmir’deyim. Çeşitli görüşmeler, temaslar yaptım. Ben de bu fikre yatkın hale geldim. Resmi başvurumu yapmadım. Süre 2 Eylül’e kadar uzatıldı, o zaman yapacağım. Şu an parti içi yarış aşamasındayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Büyükşehir Yasası’na karşı keskin muhalefeti ile dikkat çeken Prof. Güler, bu yasa ile yönetim modelinin değiştiğini, adayın buna göre belirlenmesi gerektiğini savundu. Güler, adının anketlerde çıkmasına çok sevindiğini belirterek, sert çıkışları nedeniyle kendisi için yapılan ‘olay kadın’ ve ‘zor kadın’ tanımlamalarını haklı görmediğini kaydetti. Prof. Güler, şöyle devam etti:

“Çok sayıda anket yapılıyor. Genel Başkan’ın kendi çalışmaları da var. Anketlerde çıkınca müthiş seviniyorum. Ben sivri değil, netim. Yüksek sesle küfretmeden, fazla sözcüğe boğmadan konuşuyorum. Buna karşı kimi kasıtlı, kimi de ne dediğini bilmeyen bir saldırı içine giriyor. Ben her şeyi net söylemeye devam edeceğim. Bana ‘olay kadın’, ‘zor kadın’ diyorlar. Bu yakıştırmaları haklı görmüyorum. Siyaset sahnesi, söz sahnesi... Sözümüzü net söylemek zorundayız ki karşı taraf da netleşsin.”

Haberin Devamı

Büyükşehirde topuk sesleri

10 yıldır neden uçurmadı
Güler, AK Parti teşkilatlarının İzmir’de Bakan Binali Yıldırım’ın aday gösterilmesi için çaba harcadığını da öne sürdü, şunları dile getirdi:
“Yerel seçimde İzmir’de AKP ile CHP arasındaki makas daha da açılacak. AKP, ‘Ulaştırma Bakanı aday olursa İzmir’i uçururuz’ diyor. Ulaştırma Bakanı, İzmir’in liman sorununun çözümü için 10 yıldır ne yaptı? Alsancak, Nemrut, Çandarlı limanları için ne yaptı? Türkiye’nin bir mevsimde üç kez farklı ürün dikebildiği Ödemiş’te, Bakırçay’da duble yol yok. Vecihi Hürkuş Havalimanı nerede? Haber yok. 35 projeyi üfürdüler. Şimdiye kadar havalimanının tamamlanması gerekirken daha yüzde 40’ı bitti. Demiryolunun Atatürk OSB’ye kadar uzatılması gerekir ki, günde 100 bin kişi hareket ediyor. Nerede Ulaştırma Bakanı? 10 yıldır neden uçurmadın? İzmir halkı bunu görüyor. Ulaştırma Bakanı televizyonlarda bağırıyor, ‘Duble yollar yaptık’ diyor. Ödemişli de, ‘Bizim 30 kilometreye sıra gelmedi herhalde’ diyor. Aynı Bakan, ‘Demirağlarla ördük dört bir yanı’ diyor. İzmir’de AOSB’de görevli 100 bin kişi, ‘Biz ağ dışında kaldık herhalde’ diyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!