Başkan Soyer’in isyanı

Güncelleme Tarihi:

Başkan Soyer’in isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2015 17:42

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, büyük kısmı 2009 yılı öncesi SGK ve Vergi Dairesi’ne olan toplam 31 milyon TL’lik borç nedeniyle belediyenin 477 parça gayrimenkulu ve banka hesaplarına haciz konulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Seferihisar Belediyesi’nin hizmet üretemez duruma gelmesinin, ellerine kelepçe ayaklarına pranga vurulmak istendiini belirten, tek bir gayrimenkulun bile borçların kapanmasına yettiği halde yapılan uygulamanın "düpedüz baskı" olduğunu söyledi. 


Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kültürpark İzmir Sanat Cafe’de düzenlediği basın toplantısında belediyenin karşı karşıya kaldığı haciz krizini anlattı. Haksız sorunlar ve cezalar zinciri ile karşı karşıya olduklarını belirten Soyer, "Seferihisar Belediyesi hizmet üretemez duruma gelsin isteniyor. 17 milyon TL’si SGK’ya, 14 milyon TL’si Mal Müdürlüğü’ne olmak üzere 31 milyon TL borç var. Bu borcun 21 milyon TL’lik kısmı 2009 ’de başkan seçildiimde vardı. 10 milyon TL’si ise bizim dönemimizde eklendi. Son altı yıl boyunca belediyeni aylık ortalama bütçesi 30 milyon TL civarındaydı. Bu borç on yıllardır süregelen ve artık sürdürülemez hale gelen yapının bir devamıdır. Bu yapı sadece CHP’li belediyeleri değil iktidar partisi belediyelerini de içine alan büyük borçların altına sokan biryapıdır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ne kadar borçlu olduğunu herkes biliyor. Biz bu borçları ’ödemeyeceğiz’ demedik. Geriye yönelik enkaz edebiyatı da yapmadık. Ancak bugün ellerimize kelepçe, ayaklarımıza pranga vurmak anlamına gelen hak ve adaletten yoksun ve tamamen siyasi olduğu izlenimi veren gelişmeler var" dedi. 

1 TEK KURUŞ HAKSIZ HARCAMA SORUŞTURMASI YOK

Borcun Seferihisar Belediyesinin har vurup harman savurmasından dolayı olmadığını, bugüne kadar 1 tek kuruş haksız harcama yada kamu zararına sebep verecek bir soruşturma izniyle karşılaşmadıklarına dikkat çeken Soyer, hizmet ettikçe belediye gelir ve giderinin denk haline gelmemesinin yasak bir eksiklik olarak karşılarına çıkmadığını söyledi. Yanlış harcama, eksik tahsilat gibi açık olmadığını, cezayı gerektirecek bir suç bulunmadığını belirten Soyer "Asılında bütçeyi denkleştirmem mümkün. Gelirle borçlar ödenir. Her ay yaklaşık 1000 kişiye yapılan sosyal yardım yapılmaz, 40 branşta öğrencilere verdiğimiz kurslar düzenlenmez, her gün 2 bin öğrenci evlerinden okula taşınmaz ,mandalina paketleme tesisi, üretici birliği kurulmaz, Seferihisar’ı dünyanın gündemine oturtan tarım politikası uygulanmaz yani belediye hizmetleri üretilmezdi. Biz önceliği çalışmaya ve üretmeye verdik. Seferihisarlılar da bundan memnunken böyle bir cezayla karşılaştık" dedi.

KAMU HİZMETİ YAPAMAYACAK DURUMA GETİRİLİYOR

Mevzuatın belediyeri hem kamu hukuku kurumu hem de tacir olarak gördüğünü belirten Soyer, borçların ticari faaliyet nedeniyle olmadığını, kamu hizmeti kaynaklı oluştuğunu söyledi. Borçlardan dolayı bir başka kamu kurumu tarafından kamu hizmeti yapamama durumuna getirilmelerinin mantığının ne olduğunu anlayamadıklarını dile getiren Soyer, "Belediye’nin projesini hazırladığı, yapımına başlayacağı eski kültür merkezi üzerindeki icra yoluyla satış kararı alındı. SGK bu kararı 45 gündür kaldırmıyor. Çünkü yasal düzenleme SGK ve Vergi Dairesi’ne bu hakkı tanıyor. İtirazımız gözardı ediliyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için ciddi bir yerel yönetim reformuna ihtiyaç var. Mevcut yasal düzenlemeler belediyeleri korumuyor. Belediyeler hırpalanıyor" dedi.

TEK BİR GAYRİMENKUL ALACAKLARINA YETİYOR

Soyer, SGK ve Vergi Dairesi’nin Seferihisar Belediyesi’nin 477 parça gayrimenkulu üzerine ve banka hesaplarına haciz koyduğnu açıkladı. Hacizedilen malların değerinin yüzmilyonlarca TL olduğunu, halbuki tek bir gayrimenkulün alacaklar için yettiğini ama SGK ve Vergi Dairesi’nun bunu yapmadığını belirten Soyer, "Ama yapmıyorlar. SGK kamu hizmeti yapıyor da Seferihisar Belediyesi kamu hizmeti yapmıyor mu ? Bu elimizi kolumuzu bağlamak değildir de nedir? Kredi bulduk. Bu kez de İçişleri Bakanlığı borçlanma izni vermedi. Bizi çalıştırmayacaklar. İnancımızı kaybettik Yargı sığınacağımız son liman. Ancak yargı da çok yavaş işliyor" dedi.

TAKAS ÖNERİMİZE YANIT VERİLMEDİ

Başkan Soyer, taleplerinin net olduğunu borçların yetecek kadar gayrimenkulü teminas göstermek yada takas edilmesini, geri kalan malların serbest bıraklmasını önerdiklerini söyledi. Gayrimenkul ve banka hesaplarına 31 Ağustos’ta haciz konulduğunu, kendilerinin Mal Müdürlüğü’ne yaptıkları başvuru sonucu Müdürlüğün Tapu Müdürlüğü’ne sadece 6 gayrimenkul üzerinde hacizin kalması, diğer mallar üzerine kalkması için 17 Eylül’de yazı yazdığını belirten Soyer "Ancak 28 Eylül’de ikinci bir yazıyla İzmir Vergi Dairesi görüşüne göre işlem yapılacağı belirtilerek bu haciz kaldırma işleminden vazgeçtiler. Ben Vergi Dairesi Müdürü’ne hangi hakla bunu yaptığın mahkemede soracağım. Burasının kimsenin babasının çiftliği olmadığın hatırlatacağım" dedi. SGK’ya da hacizlerin kalkması için 4 Eylül’de yazı yazdıklarını belirten Soyer, 45 gün sonra yanıt aldıkaların, yanıt ta yapacakları işleme esas olmak üzere belediye taşınmazlarındaki kiracıların adreslerini istediklerini söyledi. Soyer "477 gayrimenkulu haczetmeleri yetmemiş kiracı alacaklarına da el koymak için işlemlere devam ediyorlar. Bizim çalışmamızı istemiyorlar.Beledtiyenn anahtarını elimizden almak istiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden sonra hedefe bizim konulduğumuzu düşünmeye başladık" dedi. Soyer, 56 dönümlük deniz kenarındaki imarı da uygun 56 dönümlük turistik tesis alanın borçlara karşılık takasını da önerdiklerin ancak 45 gündür bir yanıt alamadıklarını da söyledi.

BUNUN ADI DÜPEDÜZ BASKI

Seferihisar Belediyesi’nin hesabını veremeyeceği bir şey yapmadığını, doğrunun kalesini yıkılmayacağını dile getiren Soyer, "Enseyi karartmayacağız devam edeceğiz. Büyük bir haksızlıkla karşı karşıya olduğumuzu düşünüyoruz. Gücümüz oranında borcu ödemeye çalıştık. Ancak yapılandırmayı sürdürmeye hiç bir zaman gücümüz olmadı. Bir iki taksidini düzenli ödedik. Sonra ödeyemedik" dedi. Basın mensuplarının sorusu üzerine bu uygulamanın Ak Parti İlçe teşkilatı ve eski başkan Hamit Nişancı kaynaklı olduğunu düşünmediğini belirten Soyer daha radikal ve stratajik bir adım olduğunu düşündüğünü, Yavaş Şehir atılımı ve Habitat’la ilgili çalışmalara katılımıyla sivrilmiş bir belediye olduklarını, bu başaının engellenlmeye çalışılığını düşündüğünü söyledi. Soyer "Aldığımız oy oranları belli. Yarattığımız algı ortada. Seferihisar koşan bir ilçe. Bugüne kadar her şey iyi gitti. Elimizi ayağımızı bağlayıp iş yaptırmama adına yapılan bir olduğunu düşünüyorum. Bunun adı düpedüz baskıdır. Haksızdır. Hak ve hakkaniyete alakası yoktur. Ama bu memleket de kimsenin babasını çiftliği değildir" dedi.

SEFERİHİSARLILARA ÇAĞRI YAPACAK

Uğradıkları haksızlığı Ankara ve İstanbul’da anlatacaklarını, CHP Genel Merkez yöneticilerinin kendilerine destek vereceğinibelirten Soyer, "Seferihisarlılara Kasım başında itibaren emlak, çöp vergileri ve kira gelirlerini erken ödemeleri talebinde bulunacağız. Afiş, pankartlarla çağrı yapacağız. Seferihisar’a sahip çıkmalarının gününün geldiğini söyleyeceğiz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile iyi ilikişlerde olduk. Destek isteyeceğiz. Ancak Bütünşehir yasası nedenilye ne kadar yardım edeceğiyle ilgili kuşkularım var" dedi. 

İLÇENİN TOPLAM DEĞERİ 35 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

Seferihisar Belediyesi’nin aylık bütçesinin 30-35 milyon TL civarında olduğunu ancak Seferihisar’ın toplam değerinin 2009 öncesi 10 milyar Dolarken bugün 30-35 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Soyer "Beş yıl içinde en çok gayrimenkul emlak değeri artan ilçe hep Seferihisar oluyor. Bunlar tesadüf değil. Ticaret erbabının iş hacmi, esnafın hasılatı, istihdam son 5 yıl içinde 3-4 katı büyüdü. Biz iddialıyız geleceğin Türkyesini Seferihisar’da yaratmak istiyoruz. Biz ekip olarak koşup çalışacağız. Siyasi olarak Seferihisar biraz fazla büyüdü diye engelleyecekler. Yok öşle şey" dedi. 


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!