Antalya’nın kazancı büyük

Güncelleme Tarihi:

Antalya’nın kazancı büyük
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

İZMİRLİ müzikseverlerin yakından tanındığı Numan Pekdemir, Antalya Senfoni Orkestrası Müdürü oldu. İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın 10 yıl müdürlüğünü yapan, orkestranın dünyaya açılmasında büyük pay sahibi olan Kontrabas Sanatçısı Pekdemir, hafta başında yeni görevine başlıyor.

PEKDEMİR, her zaman mükemmelin peşinde, ufku çok geniş, başarıya alışık bir insan. Bunların ötesinde çok iyi bir dost, vefakar bir arkadaş ve belki de en önemlisi, gerçek bir İzmir aşığı. Hiç kimsenin düşünmediği dönemlerde kente bir konser salonu kazandırmak için başlattığı mücadele bugün meyvelerini vermek üzere. Türk - Yunan dostluğunun önce sanatçılar arasında kurulacağına inanan Pekdemir, Selanik Senfoni Orkestrası'nı, ‘‘Kardeş Orkestra'' olarak benimseyerek bu alanda da öncü olmuş bir isim.

KENDİ alanlarında en büyük sanatçıları, İzmir Senfoni Orkestrası eşliğinde Pekdemir'in müdürlüğü döneminde dinledik. Yeni yıl ve bahar konserlerini dar kalıplarından kurtaran yine o oldu. Seçimlere katılmayıp görevi diğer arkadaşlarına bıraktıktan sonra koordinatörlüğünü üstlendiği pek çok sanat olayı İzmir'in kültür ve sanat yaşamına hareket getirdi.

BUNLAR, Pekdemir'in veda mesajını aldığımda aklıma geliverenler. Antalya için seviniyorum. İnanıyorum ki genç orkestraları kısa sürede sayılı orkestralar arasına girmeyi başaracak. Kendi adıma çok sevdiğim bir dosttan ayrılmanın hüznünü yaşıyorum. Ama inanıyorum ki Pekdemir, İzmir'i hiç unutmayacak, alışık olduğu başarılarla yeni orkestrasını da tanıştıracak.

Harika Çocuk yarın İzmir'de

‘‘Harika Çocuk'' Tuluyhan Uğurlu, yarın saat 19.00'da Sabancı Kültür Merkezi'nde konser verecek. Uğurlu, İzmir Valiliği'nin inanç turizmi ve kentin 5000. yıl kutlamaları çerçevesinde gerçekleştireceği konserde, Düzce Depremi için yaptığı ‘‘Şehrin Gözyaşları'' adlı bestesini ilk kez seslendirecek. 2000 yılı için yazdığı ‘‘Mukaddes Doğu'nun Mabedleri'' adlı senfonik eserinin piyano düzenlemelerini de ilk kez İzmir'de seslendireceğini açıklayan Uğurlu, ‘‘Yöresel olmadan evrensel olunmaz'' diyor. Uğurlu'nun ‘‘Mukaddes Doğu'nun Mabedleri'' adlı eseri ışığı daima batıdan önce gören, bilgiyi batıdan yüzyıllar önce farkederek dünyayı aydınlatan doğu mistisizmini enstrümantal olarak anlatan felsefi bir çalışma. Etnik klasik new age tarzı eser, mabedlerin bulundukları yörelerin müziklerinden de izler taşıyor.

Caz günleri başlıyor

7. Avrupa Jazz Festivali, salı günü saat 21.00'de Efes Convention Center'da, ‘‘Kerem Görsev ve Grubu''nun konseriyle başlıyor. Kerem Görsev (piyano), Can Kozlu (davul), Volkan Hürsever(kontrabas) Laary O'Neill(vokal) ve konuk sanatçı İlhan Erşahin'den (saksofon) oluşan grup cazseverlere unutulmaz bir konser sunacak.

‘‘Hands and Lips'', ‘‘I Love May'', ‘‘Relaxing'' adlı albümleriyle tanınan Görsev, festivallerin aranan ismi. Müzik kariyerini New York'ta sürdüren ve bu konser için İzmir'e gelen Erşahin, genç müzisyenleri biraraya getiren ve sokağın sesine kulak veren ‘‘Wax Poetic'' projesiyle popüler akımlar üzerinde çalışıyor.

CAZ dünyasının ekonomist davulcusu Can Kozlu, Afrikalı ve Latin Amerikalı topluluklarla çalıştı. Üç yıldır profesyonel olarak cazla uğraşan Hürsever Kerem Görsev'in ‘‘Hands and Lips'', ‘‘I Love May'' adlı albümlerinde de çaldı.

Almanya’daki iz

BEŞ Türk ressam, 23 Ocak-3 Şubat arasında Almanya'nın Nurnberg Kenti'nde sergi açtı. Kuzey Bavyera Türk Alman Kadınlar Birliği'nin girişimiyle, Nurnberg Belediye Başkanı'nın eşi Ute Scholz'un himayesinde, Belediye Şeref Salonu'nda açılan sergide Yurdagül Pakalın, Beyhan Yakın, İnci Kansu, Meral Onay ve Emel Samioğlu'nun eserleri büyük beğeni topladı. Başkonsolos Işık Akın, Kuzey Bavyera Türk-Alman Kadınlar Birliği Başkanı Gülseren Suzan Menzel'in de katıldığı açılışta, İzmirli resim ve seramik sanatçısı Yurdagül Pakalın, ‘‘Çağlar Boyu Kadın ve Sanat'' konulu bir konuşma yaptı. Çok sayıda Türk ve Alman sanatseverin ilgi gösterdiği açılışta Nanetta Baloğlu ve Christina Goletzka, Mozart'ın eserlerinden oluşan piyano dinletisi sundu. Eserleri çok beğenen Akın ve Scholz, başarılı sanatçıları her zaman destekleyeceklerini söyledi. Seramik sanatçısı ve ressam Yurdagül Pakalın, 1 Şubat 2000'de Türk-Alman Kadınlar Birliği üyerine Nurnberg Müzesi'nde konferans verdi. ‘‘Geleneksel Türk seramikleri ve Çağdaş Türk Seramikçilerinden Bir Kesit'' konulu konuşma ve dia gösterisi sant çevrelerinde yankı yaptı. Türk sanatçılar, Nurnberg'de kaldıkları süre içinde çeşitli müzeleri gezdi, tarihi bölgeleri ve atölyeleri ziyaret etti.

Jazz paneli 1 Mart’ta

İZMİR Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın düzenlediği 7. Avrupa Jazz Festivali kapsamında ‘‘Millennium'da Jazz'' konulu panel 1 Mart'da yapılacak. Efes Convention Center'de saat 18.00'de başlayacak paneli Yavuz Baydar yönetecek. Panelin konuşmacıları ise Kerem Görsev, İlhan Erşahin ve Kürşat Başar olacak. Özellikle müzik eğitimi gören öğrencilerle, müziğe merak duyan, Jazz'a gönül veren herkese yararlı olacak panel ücretsiz olarak izlenebilecek.

AST’tan ‘‘Yobaz’

ANKARA Sanat Tiyatrosu İzmir'de Moilere'in ‘‘Yobaz'' adlı oyununu sergileyecek. Metin Balbay'un uyarladığı ve yönettiği oyunda Fulya Koçak, Cavidan Polatkan, Erol Demiröz, Başak Ulaşer, Özlem Evren, Ferhat Büküş, Hakan Akın, Sermet Yeşil ve Hakan Güven rol alıyor. Sahne tasarımını Hakan Dündar, müzikleri ise Kemal Günüç'ün yaptığı oyun İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde yarın ve pazartesi günü sahnelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!