Ambargo kuru üzümü etkilemez

Güncelleme Tarihi:

Ambargo kuru üzümü etkilemez
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 14:00

Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker Rusya ile yaşanan krizin kuru üzüm piyasasını etkilemeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin yaş üzüm ihracatının bir numaralı alıcısı Rusya’nın son krizin ardından üzüm ülkemizden üzüm ithalatını da durduracağını açıklaması Ege’li üreticiler arasında sıkıntıya neden oldu. Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkını Ali Rıza Türker, bu konunun piyasada yanlış anlaşıldığını belirtti. Türker, "Ülkemizin sofralık üzüm ihracatının üçte ikisi Rusya’ya gerçekleştirilmektedir. 2015 yılı ürünü sofralık üzüm ihracat sezonunun da kapanmış olması nedeniyle Rusya’nın uyguladığı ambargonun bu sene üzüm piyasasını etkilemesi mümkün değildir. Bu olayın üzüme etkisi ancak 2016 yılı Ağustos ayında olabilir, o zamana kadar da yetkililerin gerekli önlemleri alacağını ümit ediyoruz" dedi

Rusya tarafından açıklanan ambargo uygulanacak tarım ürünleri içerisinde Kuru üzümün yer almadığını hatırlatan Türker, "Çekirdeksiz kuru üzüme ilerde ambargo uygulansa bile 2014/2015 sezonunda Rusya’ya yapılan kuru üzüm ihracat miktarı sadece 2.767 ton’dur. Ülkemizin toplam kuru üzüm ihracatı içinde Rusya’nın payı yüzde 2 civarındadır. Bu nedenle Rusya’nın uyguladığı ambargonun kuru üzüm piyasasını etkilemesi mümkün değildir. Piyasadaki bazı alıcılar Rusya’nın uyguladığı gıda ambargosunu fırsat bilerek çekirdeksiz kuru üzüm piyasa fiyatlarını düşürmek istiyor. Üreticiler bu ambargonun esas itibariyle kuru üzümle ilgisinin olmadığını dikkate alarak panik yapmamalarını istiyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!