ABD’li ressam çiziyor Egeli kadınlar dokuyor

Güncelleme Tarihi:

ABD’li ressam çiziyor Egeli kadınlar dokuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2010 00:00

Söke Güllübahçe’de kurulan halı-kilim atölyesinde üretilen kilimlerin desenlerini ressam Peter Hristoff çiziyor, kadınlar dokuyor. Kilimler satılacak, geliriyle atölye geliştirilecek.

Haberin Devamı

SÖKE Güllübahçe Beldesi’nde kadınların ekonomik hayata katılımını sağlamak ve ek gelir elde etmesine yardımcı olmak için belediye ve Söke Kaymakamlığı’nın desteğiyle halı-kilim atölyesi kuruldu. Priene Halı-Kilim Dokumacılığını Değerlendirme ve Geliştirme Derneği adı altında 25 kadının çalıştığı atölyenin eğitmenleri ise Söke Halk Eğitim Merkezi’nden geliyor.
Gönüllü çalışan
Menderes Havzası’ndaki değerleri ön plana çıkararak, bölgede kültür turizmini canlandırmak amacıyla Didim, Söke ve Güllübahçe belediyelerinin katkılarıyla 3 yıldır sürdürülen Meandros Projesi’ne destek için bölgeyi ziyaret eden New York Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim görevlilerinden ressam Peter Hristoff kadınların çabasından etkilenerek, atölyenin gönüllü çalışanı oldu. Hristoff, önemli antik kentler olan Milet, Priene, Didyma, Latmos Dağları’ndaki prehistorik mağara resimleri ve bölgenin mitolojik hikayelerinden yola çıkarak yeni desenler hazırladı. Güllübahçeli kadınlar Hristoff’un hazırladığı bu desenleri atölyede dokumaya başladı. Dokunan halı ve kilimler, 26 Haziran-27 Temmuz arasındaki 3. Meandros Festivali’nde geliri atölyenin geliştirilmesi için satılacak.
Uluslararası değer
Meandros Derneği Başkanı Başak Kamacı, Hristoff’un desenlerinin bölgeye özgü halı ve kilimler yaratılmasını sağlayacağını belirterek, “Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu atölyeden çıkan halı ve kilimler yüksek değerlerde satılmaya başlanacak. Bu da bölgemiz için önemli bir tanıtım aracı ve ekonomik gelir olacak” diye konuştu.
İstanbul doğumlu Peter Hristoff ise, Güllübahçe Halı-Kilim Atölyesi’ne destek vermekten heyecan duyduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ressam olan dedem Peter Dimiter, 1936-1962 arasında İstanbul’da yaşarken Türkiye Cumhuriyeti’nin pul ve para tasarımları üzerinde çalıştı. Ben de bu atölyeye destek vermekten mutluyum. Halı ve kilimleri ABD’de de tanıtacağım. Meandros Projesi kapsamında kurulan bu atölyenin bölge halkı için çok önemli bir tanıtım aracına dönüşeceğine inanıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!