9 saat ikna edilemedi 8 sayfalık not bıraktı

Güncelleme Tarihi:

9 saat ikna edilemedi 8 sayfalık not bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2009 00:00

Denizli’de fabrikasındaki odasında koruma müdürünün tabancasıyla intihar eden Funika Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Sözkesen’in ölümü şok etkisi yarattı. Özkesen’in sekiz sayfalık not bıraktığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

DENİZLİ’deki Funika Holding’in patronu üç çocuk babası 53 yaşındaki Osman Nuri Sözkesen önceki gün saat 08.00’de fabrikaya geldi, koruma müdürü Hüseyin Avcı’nın tabancasını çekmecesinden aldıktan sonra odasına geçip kapıyı kilitledi. Durumu farkeden çalışanların kapıyı açması için ikna çabalarını sonuçsuz bırakan işadamı saat 17.10’da başını tabanca ile ateş edip canına kıydı.

Sözkesen’in yaklaşık 9 saatlik sürede kısa bir notla, sekiz sayfalık borç-alacak listesi bıraktığı öğrenildi. Sözkesen, bıraktığı notta, “Beni rahat bırakın. Ölümümden kimse sorumlu değildir. Silahı ben aldım, korumamın suçu yok” yazdığı belirtildi. Polis, Sözkesen’in asistanı Ayşen Ordu, eniştesi Burhan Ceylan, yeğeni Erhan Ceylan, Koruma ve İdari İşler Müdürü Hüseyin Avcı ve mühendis Barış Ersoy’un ifadelerini aldı.
Savcılık, fabrikanın güvenlik kamera kayıtları ile bilgisayarların hard disklerinin de kopyasını aldı. İfadesi alınanlar serbest bırakılırken, olayın kamuoyunda duyulup işadamının itibarının sarsılmaması, intiharına da ihtimal vermedikleri için polisi aramadıklarını söyledikleri öğrenildi. İntiharın ihmal veya kusurdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı savcılık soruşturması sonucu belirlenecek.
Sözkesen’in cenazesi bugün öğlen Yeni Cami’de kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

İki el ateş etmiş

Haberin Devamı

Sözkesen’in yapılan ilk incelemede önce tavana bir el ateş ettiği, daha sonra tabancayı alnına dayayarak tetiği çektiği ve olay yerinde can verdiği belirlendi. İşadamının intiharı, eşi İlknur Sözkesen’e dün sabah söylendi. İzmir’de eğitim gören kızı Yurdanur’un yanında olan İlknur Sözkesen’e eşinin kalp krizi geçirip hastanede olduğu bildirildi. Yola çıkan Sözkesen’e eşinin öldüğü Denizli’ye gelince, intihar ettiği ise dün sabah söylendi. İzmir’de üniversitede okuyan oğil Civan annesiyle Denizli’ye geldi. İngiltere’de çalışan diğer oğul Kemal’in de gelmesi bekleniyor. Sözkesen’in oturduğu Astiva Vilları’nda tam bir yas havası yaşanıyor. Eşi ve çocukları kimseyle görüşmezken, yakınları da basın mensuplarının siteye girişine izin vermedi.

Şirketlerin durumu

Haberin Devamı

Funika’nın teknoloji odaklı yapısı ve bazı sektörlerden çıkması yüzünden sekiz ay önce yaklaşık bin olan çalışan sayısı 350’ye düşürülmüş, iplik ve dokumadan tamamen çıkan grup, konfeksiyon işlerinin önemli bir kısmını da fason yaptırmaya başlamıştı. Funika Tekstil’de üretim durdurulmuş, sadece boya ünitesi olan Funibo’da kısıtlı üretim yapılıyordu. Geçtiğimiz yıl son çeyrekten itibaren etkili olmaya başlayan kriz, Funika’nın cirosuna da yansımıştı. 2007’de 40 milyon dolar ciro yapan şirket 2008’de 36 milyon dolara ulaşabilmişti. Ayrıca Funika Otomotiv’in Opel ve Chevrolet bayilikleri de iptal edilmişti. Sözkesen, bir süre önce holding bünyesindeki medya kuruluşu Deha TV ve Deha Yirmi Gazetesi’ni de satmıştı. Sözkesen, 30 Nisan 2009’da Denizli Asliye Ticaret Mahkemesi’nde yapılan duruşmada Funika Holding, Funika Ev Giyimi, Funika Sınai Ürünler Pazarlama Limited Şirketi ve Funika Otomotiv Ticaret ve Sanayi hakkında bir yıl süreyle iflası erteleme kararı aldırmıştı.

Nakit sıkıntısı dengeyi bozdu

Haberin Devamı

Funika Grubu’nun iflasının önemli ölçüde nakit akışında yaşanan sıkıntıdan kaynaklandığı, bankalara olan borçların da bu sıkıntının aşılamamasında etkili olduğu öğrenildi. Geçtiğimiz aylarda bu konuda bir açıklama yapan Sözkesen, şöyle demişti:
“Nakit akışındaki sıkışıklık bizi bu karara yöneltti. Son birkaç yıldır teknoloji ağırlıklı yatırımlar yapıyorduk. Daha doğrusu teknoloji ve Ar-Ge odaklı bir dönüşüm içindeydik. Yoğunluğumuzu bu noktalara kaydırmıştık. Klasik tekstilden uzaklaşıp, teknik tekstile, teknolojik alanlara kaymaya başlamıştık. Dokuma, iplikten çıkıp konfeksiyonun bir kısmını dışarıya yaptırmaya başlamıştık. Ancak tam da bu noktada global kriz başladı. Teknolojiye dönüşümde krize yakalandık. Hem yurt içi hem de yurtdışındaki müşterilerimizin ödemelerinde aksaklıklar başladı. Daha önce 2-3 ay olan vadeler 8 aya kadar uzadı. Bunların çoğu 15-20 yıllık müşterilerimiz. Bu yüzden (Neden vadeleri uzatıyorsunuz) diyemedik. Nakit akışındaki bozulma nakit dengemizi bozdu. Şirketlerimizin daha fazla zarar görmemesi için de kanunun bize verdiği hakkı kullandık. Ticari faaliyetlerimizde hiçbir değişiklik yok. Aynen devam ediyoruz. Teknoloji odaklı yapılanmamız sürecek.”

İŞ DÜNYASI DA YASTA

Çok özel biriydi

Haberin Devamı

Renkli kişiliğiyle sadece Denizli değil Türkiye kamuoyunun da yakından tanıdığı Osman Nuri Sözkesen’in intihar haberi kentte şok etkisi yarattı. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Gerçekten Denizli için çok önemli bir arkadaşımızı, dostumuzu, komşumuzu kaybettik. Acısı büyük. Önder, lider, işadamlarından biriydi. Aldığı kültür, sahip olduğu bilgi, konuştuğu yabancı diller ve mastırını yaptığı Japonya’daki kültürü ile dünyasını farklı hale getiren özel biriydi. Kriz bu arkadaşımızı da yaraladı. Ekonomik krize girdi, tedbirler aldı 4-5 aydır işini toparlamıştı. İşleri bayağı iyi gidiyordu. Bu şanssızlık aramızdan ayrılmasına neden oldu. İntiharın çözüm olmadığını diğer sanayicilerimizin de anlaması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Acı haber çok üzdü

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ise, “Özellikle son dönemde yaşadığımız sanayide ve ihracattaki ekonomik krizle birlikte bu tür şeylerin yaşanması çok üzücü. İntihar eden kişi hakkında yorum yapmak çok güç. 6-7 saat ikna edilememiş olması ilginç. O anki psikolojisi neydi, yorum yapamıyorum. Ekonomik sıkıntısının farkındaydık. Kısa süre önce görüştük, düzeltebileceğini söylemişti. Bu acı haber bizi derinden üzdü” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!