Güncelleme Tarihi:
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski Lüksemburg parlamentosuna hitap etti. Zelenski, Rus ordusunun şu anda Ukrayna topraklarının yüzde 20'sinin kontrolünü elinde tuttuğunu aktardı. Ukrayna topraklarının yüzde 20 yaklaşık 125 bin kilometre kareye denk gelirken, söz konusu topraklara Rusya’nın yasadışı şekilde 2014’de işgal ettiği Kırım Yarımadası’nın da dahil olduğu ifade edildi.
"24 ŞUBAT'TAN BU YANA 2 BİN 278 FÜZE ATEŞLENDİ"
“Neredeyse tüm Rus ordusuna karşı kendimizi savunmak zorundayız. Savaşa hazır tüm Rus askeri oluşumları bu saldırganlığa dahil oldu” ifadelerini kullanan Zelenski, savaş hattının bin kilometreden daha uzun olduğunu açıkladı.
Zelenski, Rusya'nın geçtiğimiz gün 15 seyir füzesi ateşlediğini belirterek, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'ya toplam 2 bin 478 füze ateşlediğini ve söz konusu füzelerin "çoğunun sivil altyapıyı hedef aldığını" aktardı.
Öte yandan Rus güçleri Donbas bölgesindeki Severodonetsk kentine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Rusya ordusu hafta başında kentteki bir kimyasal tesisin içindeki nitrik asit deposunu vurmuştu.
İngiliz savunma yetkilileri Rusya'nın Severodonetsk kentinin büyük kısmını kontrol altına aldığını kaydediyor. Luhansk Valisi Serhiy Haidai de Rus birliklerinin kentin yüzde 70'ini kontrol altına aldığını açıkladı.
Rus ordusu Severodonetsk'in çoğunu kontrol ederken, şehrin tamamen Rus ordusunun eline geçmesi Rusya’nın Luhansk'ın neredeyse tamamını kontrol etmesi anlamına geliyor.
Ancak Haidai Ukrayna birliklerinin karşı saldırılar düzenlediğini ve "birçok sokaktan düşmanı püskürterek askerleri rehin aldığını" söyledi. Kentte sokak sokak devam eden çatışmaların, sivillerin tahliyesini zorlaştırdığı da bildiriliyor.
BİNLERCE SİVİL HALA KENTTE
Video konferansı sırasında Zelenskiy de çatışmaların yoğunlaştığı Severodonetsk'teki durumdan bahsetti. Zelenskiy, Donbas'taki durumun değişmediğini ancak Ukraynalıların Severodonetsk'te bazı kısmi kazanımlar elde ettiğini aktardı. Şehirde 15 bin sivilin bulunduğu tahmin ediliyor.
İşgal altındaki Mariupol'de ise kentin eski belediye başkanı Vadim Boyçenko, Rus birliklerini kendileriyle işbirliği yapmayı reddeden memurları infaz etmekle suçladı.
Kentin Rus kontrolüne girmesinden önce tahliye edilen Boyçenko, cezaevlerinde onlarca kent sakininin tutulduğunu, işkence ihbarlarının geldiğini ileri sürdü. Bu iddialar BBC tarafından doğrulanamadı.
Geçen hafta da Boyçenko'nun bir danışmanı CNN'e yaptığı açıklamada Rus kuşatması ve bombardıman sırasında en az 22 bin kişinin öldüğünü söylemişti.