Zaporojye için tehlike uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Zaporojye için tehlike uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2023 07:00

Ukrayna savaşında ‘nükleer’ yeniden endişe kaynağı oldu. Rusya’nın Zaporojye Nükleer Santralı civarındaki yerleşimlerden sivilleri tahliyeye başlaması ve yaklaşan çatışmalar kaygıları arttırdı.

Haberin Devamı

RUSYA, işgal altında tuttuğu Zaporojye Nükleer Santralı çevresindeki 18 köyden binlerce sivili tahliye ediyor. Ukrayna topçusunun artan saldırılarını gerekçe gösteren Rus yerel yetkililerin emriyle yola çıkan binlerce araç, köy yollarında trafiği kilitledi. Belirsizliğin arttığına dikkat çeken Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, bir “nükleer kaza” yaşanabileceği uyarısında bulundu.

PERSONELİN KÖYÜ BOŞALTILDI

Çalışanların tesiste bulunmaya devam ettiğini ancak gelecekleri konusunda “derin endişe” duyduğunu kaydeden Grossi, “Santral yakınında durum, giderek daha öngörülemez ve potansiyel olarak tehlikeli bir hal alıyor. Gerçek bir nükleer güvenlik riskinden son derece endişeliyim” dedi. UAEA Başkanı Grossi, “Ruslar, santrala hizmet veren personelin yaşadığı Energodar kasabasını tahliye ediyor. Sadece santral çevresi de değil, tüm Zaporojye bölgesinden on binlerce sivili Kırım ile Rusya içlerine taşıma operasyonu başladı. Gözlemcilerimiz son dönemde santrala gidişlerinde engellemelerle karşılaşıyor. Her gün santral çevresinde patlayan bomba sesleri duyuluyor” şeklinde konuştu.

UKRAYNA’NIN HEDEFLERİNDEN

Çatışmaların ön saflarına yakın konumdaki tesisin, Rusya tarafından mühimmat deposu olarak kullanıldığı da iddia ediliyor. Askeri uzmanlara göre santral, Ukrayna’nın beklenen karşı saldırısının olası hedeflerinden biri. Santral, yoğun çatışmaların ardından Rusya’nın kontrolüne geçmiş, geçen ekim ayında Moskova, UAEA heyetinin denetim amaçlı burada kalıcı bulunmasına izin vermişti. Öte yandan Zaporojye’de olağanüstü bir şey yaşanmadığını savunan, işgal sonrası Rusya tarafından atanan santral müdürü Yuriy Çerniçuk ise “Altı reaktör de devre dışı. Güvenlik için gerekli rutin çalışmaları aralıksız sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Zaporojye için tehlike uyarısı

WAGNER LİDERİ İSTEDİĞİNİ ALDI

Hafta içinde yayınladığı video ile Rusya Savunma Bakanlığı’na savaş açan ve istediği mühimmat gelmezse Bahmut cephesini terk edeceklerini söyleyen Yevgeniy Prigojin, Moskova’dan istediğini aldı. Rus paramiliter gücü Wagner’in lideri Prigojin, “Savunma Bakanlığı ile yaptığımız görüşme neticesinde bize istediğimiz mühimmatların gönderileceği sözünü aldık. Bu durumda, büyük kısmını elimizde tuttuğumuz Bahmut kasabasını terk etmiyoruz. Savaşçılarımız yerinde kalıyor” açıklamasını yaptı. Prigojin, çok sert bir video kaydederek, 10 Mayıs itibarıyla savaşa devam edecek cephanelerinin kalmayacağını, destek gelmezse çekilecekleri tehdidinde bulunmuştu. Hemen ardından da yerini Çeçen güçlere bırakmak istediğini, görüştüğü Çeçen lider Ramazan Kadirov’un Bahmut’u devralmayı kabul ettiğini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!