Zamana karşı yarış... Yabancı ekipler geldi

Güncelleme Tarihi:

Zamana karşı yarış... Yabancı ekipler geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2023 07:00

6 Şubat’ta Türkiye’nin güneydoğusunu vuran iki depremin ardından 70 ülke yardıma koştu. Binlerce yabancı arama kurtarma personeli enkaz alanlarında depremzedelere ulaşmak için zamana karşı yarış veriyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de 10 şehirde geniş çaplı yıkıma yol açan çifte deprem felaketi, dünya çapında yardım seferberliğini tetikledi. Ankara’nın talebi üzerine onlarca devlet ve organizasyon, deprem bölgesine arama kurtarma ekipleri ve ilk yardım malzemesi göndermeye başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 70 ülke ve 14 uluslararası kuruluştan yardım teklifi ulaştığını söyledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da halihazırda 14 ülkeden 3294 yabancı personelin bölgeye ulaşarak kurtarma çalışmalarına katıldığı bilgisini verdi. Bu sayı her geçen saat, yeni ekipleri taşıyan uçakların inmesiyle artıyor.

Bugün de dünyanın dört bir yanından yardım haberleri gelmeye devam ediyor...

VENEZUELA VE TUNUS'TAN YARDIM EKİPLERİ

Venezuela ve Tunus Türkiye'de arama kurtarma çalışmalarına katılmak için destek ekip gönderdi. Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, Venezuela halkının Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu söyleyerek, "Devlet Başkanımız Nicolas Maduro liderliğinde Venezuela hükümeti ve halkının, her iki kardeş ülkede yaşanan yıkıcı deprem nedeniyle son derece üzüntülü olduğunu bir kez daha paylaşmak istiyoruz. Uluslararası toplumdan yardımlar için acil olarak seslerini yükseltmelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.Tunus İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin ise Türkiye'deki depremzedelere yardım için 14 tonluk acil yardım malzemesi gönderdiklerini belirterek, 41 arama kurtarma personeli ile özel eğitimli 4 köpeğin bölgeye gönderildiğini söyledi.

Zamana karşı yarış... Yabancı ekipler geldi

PAKİSTAN'DAN YARDIM UÇAĞI

Türkiye'ye yardım malzemesi gönderen ülkelerden biri de Pakistan oldu. Pakistan, 7 ila 14 tonluk yardım malzemesi taşıyan 2 uçağını Türkiye ve Suriye'ye gönderdi.

Pakistan daha fazla yardım gönderileceğini de sosyal medya hesaplarından duyurdu.

BELARUS'TAN KURTARMA EKİPLERi

Belarus Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Türkiye'deki deprem bölgelerinde görev alması için oluşturulan ekibin İL-76 tipi Belarus ordusuna ait bir nakliye uçağıyla Türkiye'ye gönderildiği aktarıldı. Bakanlık açıklamasında, "Özel ekip Belarus Savunma Bakanlığı'na ait İL-76 nakliye uçağıyla Machulishchi havaalanından Türkiye'ye gönderildi" denildi.
Zamana karşı yarış... Yabancı ekipler geldi

Belarus Acil Durumlar Bakanı Vadim Sinyavsky ile önceki gün bir toplantı yapan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Belaruslu arama kurtarma ekiplerinin Türkiye'ye gönderilerek buradaki çalışmalara katılma talimatı vermişti.

RUSYA BİR EKİP DAHA GÖNDERDİ

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, özel bir seferle 50 arama-kurtarma personeli ile 11 doktorun Türkiye’ye gelmek üzere yola çıktığını duyurdu.

Bakanlık, Hatay’da bir anne ve iki çocuktan oluşan bir Rus ailesinin enkaz altında olması şüphesiyle inceleme yapmak için gittiğini kaydetti.Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, özel bir seferle 50 arama-kurtarma personeli ile 11 doktorun Türkiye’ye gelmek üzere yola çıktığını duyurdu.

Bakanlık bugün yaptığı bir başka açıklamasında deprem bölgesi Kahramanmaraş’ta arama-kurtarma çalışması yapan Rus ekibinden bir grup görevlinin Hatay’a geçtiğini belirtti. Bakanlık, Hatay’da bir anne ve iki çocuktan oluşan bir Rus ailesinin enkaz altında olması şüphesiyle inceleme yapmak için gittiğini kaydetti.
Zamana karşı yarış... Yabancı ekipler geldi

AVUSTRALYA'DAN 72 KİŞİLİK ARAMA KURTARMA EKİBİ

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Türkiye’de meydana gelen depremler sonrasında arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 72 kişilik bir ekip gönderileceğini duyurdu.
Zamana karşı yarış... Yabancı ekipler geldi

KAZAKİSTAN'DAN İKİNCİ ARAMA EKİBİ: 60 KİŞİ YOLA ÇIKTI

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremin etkilerinin en aza indirilmesi için ikinci arama-kurtarma ekibinin yola çıktığı kaydedildi.

Açıklamada, "Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı Arama Kurtarma ekibini taşıyan uçak, yıkıcı depremin sonuçlarının giderilmesine yönelik yardım olanaklarını genişletmek için Türkiye'ye yola çıkıyor" denildi. İkinci arama kurtarma ekibinin 60 kişiden oluştuğu aktarılan açıklamada, "İkinci ekibimiz, Gaziantep şehrinde arama kurtarma çalışmalarına katılacak" denildi. Açıklamada, Kazakistan'dan gelip Türkiye'de görev yapan toplam personel sayısının 100 olacağı kaydedildi.

Öte yandan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev hükümete, Türkiye'deki depremzedelere yardım için 1 milyon dolar tahsis etme talimatı verdi. Kazakistan'ın ilgili makamlarının Türk tarafıyla depremin sonuçlarının ortadan kaldırılması için ekstra destek konusunun incelendiği de aktarıldı.

IRAK KIZILAY'INDAN DEPREMZEDELERE YARDIM

Irak Kızılay Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'deki depremin ardından toplanan yardımların ilk partisinin Suriye ile Türkiye’ye ulaştırıldığı bildirildi. Suriye’ye ulaşan yardımların 60 tonluk gıda ve tıbbi malzemelerinin yanı sıra çadır ve ekipmanlardan oluştuğunu belirten açıklamada, Türkiye’ye ise 150 kişilik sağlık personeli, ambulans ve bir mobil kliniğin ulaştığı kaydedildi. Türkiye ile Suriye’ye arama kurtarma ekiplerinin de gönderileceği vurgulanırken, yardımların Irak hükümetinin doğrudan desteği ve devlet kurumlarının iş birliği içinde gerçekleştirildiği ifade edildi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'nin başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından da Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere yardım etmek için 3 milyar Irak dinarı tahsis edildiği bildirildi. Türkiye ve Suriye'yi vuran depremden etkilenenlerle dayanışma amacıyla 3 milyar dinar tutarında yardımın, gıda ve sağlık malzemesi satın alınması için Kızılay'a verileceği aktarıldı.
Zamana karşı yarış... Yabancı ekipler geldi

KERKÜK HALKI TÜRKİYE İÇİN SEFERBER OLDU
Kerkük halkı, Türkiye’deki depremzedeler için yardım kampanyası başlattı. Kerküklüler battaniye, çadır, çocuk bezi, kıyafet ve maddi yardımın yapıldığı kampanyaya akın etti.

Türkmen Sivil Toplum Örgütü Başkanı İstebrak Yazaroğlu, “Türkiye kardeş ülkedir ve üstümüze düşen bir görev. Her zaman yanımızda durdular, her türlü bir katliam ya da patlamalarda yaralılarımızı tedavi ettiler ve yardım eli uzattılar. Türkiye’nin yanında durmak boynumuzun borcumuzdur” dedi.İş yerini yardımlarda kullanan Metin Muhtaroğlu “Halkımız, Türk kardeşlerimiz için emanetlerini bize getiriyor. Gıda, battaniye ve ayakkabı ne olursa olsun bize getiriyor. En yakın zamanda Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’ya göndereceğiz. Biz ne yapsak azdır, Türkiye’ye çok borçluyuz” ifadelerini kullandı.

Ammar Kaha, “Acımız büyüktür. Türkiye ve Suriye’deki deprem insanlığı ayağa kaldırdı. Türkiye her zaman Iraklıların yanında durdu. Tüm insanlara çağrıda bulunuyoruz. Türkiye’nin yanında durmalıyız. Herkes boynun borcunu ödemeli” açıklamasını yaptı.Hame Reşit ise, “Destek olun. Gıda, para ve battaniye ve her türlü yardımda bulunmalıyız. Bize çok destek oldular şimdi biz onlara de destek olalım” dedi.
Zamana karşı yarış... Yabancı ekipler geldi

BELÇİKA'DAKİ TÜRKLERDEN YARDIM KAMPANYASI

Belçika'da yaşayan Türkler de Brüksel Başkonsolosluğu koordinasyonunda Türk sivil toplum kuruluşlarının da desteği ile Türkiye'ye gönderilmek üzere yardım toplama kampanyası başlattı.

Vatandaşlardan gelen yoğun talepler üzerine Brüksel'in ünlü simgesi Atomium yakınındaki fuar alanında bulunan Palais 11 adlı fuar merkezi hizmete sokuldu. Burada gelen yardımlar paketlenerek tırlara yükleniyor.Brüksel'de yoğun bir çaba ile yardımları göndermek için yapılan çalışmaların yardımlar devam ettikçe süreceği belirtildi. Yapılacak yardımlar için özellikle yeni kışlık kıyafet ve battaniye beklendiği belirtildi.
Zamana karşı yarış... Yabancı ekipler geldi

Rus halkı, Moskova'daki Türk Büyükelçiliği önüne gelerek depremde hayatını kaybedenler için karanfil bıraktı.

KOSOVA'DAKİ YARDIMLARA MEHMETÇİK'TEN DESTEK

Kosova’dan depremzedeler için toplanan yardımların Türkiye’ye ulaştırılması için Mehmetçik destek veriyor. Kosova’da 1999 yılından bu yana NATO Barış Gücü (KFOR) bünyesinde görev yapan Mehmetçik, Kosovalılar tarafından merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerden etkilenenler için toplanan yardımları, Prizren şehrindeki Sultan Murat Kışlası’nda toplayarak, askeri kamyonlarla başkent Priştine’ye taşıyor. Yardımların başkente ulaşmasının ardından Türkiye’ye gönderilecek.
Zamana karşı yarış... Yabancı ekipler geldi

AVRUPA 1150 KİŞİ GÖNDERDİ

Haberin Devamı

AB: Avrupa Birliği’nin Sivil Koruma Mekanizması kapsamında 1155 arama kurtarma personeli ve 72 özel eğitimli köpek Türkiye’ye ulaşarak çalışmalara katıldı. Ekipte Fransa’dan Yunanistan ve Hollanda’ya 19 ülkeden personel yer alıyor.

Haberin Devamı

BM: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, kendilerine bağlı ekiplerin hem Türkiye hem Suriye’de ihtiyaçları belirlemek üzere saha çalışması yaptığını söyledi.

HİNDİSTAN: 47 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan ilk C-17 uçağı Türkiye’ye geldi. 89 kişilik tıbbi uzman ekibi ve yardım malzemesini taşıyan iki uçak daha bölgeye ulaştı.

PAKİSTAN: 51 kişilik arama kurtarma ekibi ile tonlarca yardım malzemesi taşıyan C-130 askeri kargo uçağı Adana’ya indi. Pakistan’ın ikinci yardım uçağının bugün bölgeye varması bekleniyor.

UKRAYNA: Savaşın devam ettiği ülke 90 kişilik bir arama-kurtarma ekibi ve insani yardım malzemelerini Türkiye’ye gönderdi.

Haberin Devamı

BİNLERCE KM ÖTEDEN UÇTULAR

MEKSİKA: Sivil yolcu uçağı ile 145 kişilik arama kurtarma ekibi geldi.

GÜNEY KORE: 110 personel ve tıbbi malzeme gönderileceği açıklandı.

İSRAİL: 150 kişilik ekip Türkiye’ye ulaştı, arama çalışmalarına katılıyorlar.

ÇİNLİ EKİP SAHADA

ÇİN: Dün Pekin’den yola çıkan arama, kurtarma ve sağlık destek görevlilerinden oluşan 82 kişilik bir ekip bugün bölgede çalışmalara başladı. Çin ayrıca 6 milyon dolar yardım sözü verdi.

İNGİLTERE: 77 kişilik uzman ekibin yanı sıra sahadaki durumu değerlendirmek için bir acil sağlık ekibi Türkiye’ye vardı.

JAPONYA: 18 kişilik ekip dün İstanbul’dan afet bölgesine hareket etti.

KATAR VE BAE HASTANE KURUYOR

Haberin Devamı

KATAR: 120 kurtarma görevlisi göndereceğini açıkladı. Ayrıca afet bölgesinde bir sahra hastanesi kuracak.

BAE: Afet bölgesinde sahra hastanesi kurmak için gerekli ekipmanı gönderdi ve 50 milyon dolarlık yardım kararı aldı.

LİBYA: Arama kurtarma personeli ve doktorlardan oluşan 55 kişi, beraberlerinde 4 köpekle yola çıkmaya hazır.

İSPANYA: Sahra hastanesi kuruyor.

KKTC'DE KAPILARINI DEPREMZEDELERE AÇIYOR

DEPREM nedeniyle Türkiye’yle paralel 7 gün yas ilan eden KKTC, afet bölgesine daha fazla yardım ekibi gönderme ve depremzedelere kapıları açma kararı aldı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığındaki kriz masası ve Bakanlar Kurulu, kurtarma faaliyetleri devam ettiği sürece Ercan Havalimanı’nın Türkiye’nin iç hatları olarak işlem görmesine karar verdi. Uzmanlar koordineli deprem bölgesine gönderilecek. (Ömer BİLGE / LEFKOŞA)

Haberin Devamı

PAKİSTAN BAKANLARI MAAŞLARINI BAĞIŞLADI

Pakistan’da kabine üyeleri, bir aylık maaşlarını Türkiye’deki depremzedeler için oluşturulan fona bağışladı. Gelişmeyi Enformasyon Bakanı Marriyum Aurangzeb Twitter’dan paylaştığı mesajla duyurdu. Aurangzeb, Başbakan Şahbaz Şerif’in, Türkiye’ye yardım için ülkede bir yardım hesabı açtıığını hatırlattı. Ayrıca Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Türkiye ile dayanışmasını göstermek için bugün Ankara’ya gelecek.

Zamana karşı yarış... Yabancı ekipler geldi

YUNAN EKİBİN BURUK SEVİNCİ

Deprem bölgesinde çalışmalara katılan Yunan arama-kurtarma ekibi, biz kız çocuğunun cansız bedenine ulaştıktan kısa süre sonra 6 yaşındaki kız kardeşini alkışlar ve gözyaşları eşliğinde enkaz altından çıkardı. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis de Twitter’da Türk ve Yunan ekiplerin fotoğrafını paylaşarak, “Yunanlar ve Türkler yan yana, hayat kurtarmak için birlikte savaşıyorlar” notunu düştü.

ABD'DEN İKİ EKİP

ABD’den toplamda 158 personel ve 12 uzman köpekten oluşan iki ayrı ekip, 77 ton yardım malzemesiyle C-130 askeri kargo uçaklarıyla Türkiye’ye gönderildi.

Zamana karşı yarış... Yabancı ekipler geldi

NATO'DA BAYRAKLAR YARIYA İNDİ

Brüksel’deki NATO karargâhında tüm ülke bayrakları Türkiye’yle dayanışma gösterisi olarak yarıya indirildi.

MANEVİ DESTEK

193 ülkeden diplomatlar, BM Genel Kurulu toplantısında Türkiye ve Suriye’den deprem kurbanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel’de katıldığı toplantıda dinleyicileri deprem mağdurları için saygı duruşuna davet etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!