Zamana karşı yarış! Hayatlarını kurtaracak dersi almaya başladılar

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2018 13:50

Tüm dünyanın büyük bir heyecanla kurtarılmalarını beklediği Tayland’da bir mağarada kaybolan çocuklar, hayatlarını kurtaracak dalış dersini almaya başladılar. Suya ve zamana karşı yürütülen yarışta durum oldukça kritik. Yetkililer, kısa süre için muson yağmurlarının beklendiği alanda, su seviyesinin saatte sadece 1 santimetre azaltılabildiğini söylüyor.

Haberin Devamı

Aynı futbol takımında oynayan 12 çocuk ve antrenörleri 23 Haziran’da derin bir mağaraya girmeleri ardından kaybolmuşlardı. Ancak çocuklar ve antrenör Pazartesi gecesi canlı olarak, İngiliz dalgıçlar tarafından bulunmuştu. 25 yaşındaki antrenör ve 11-16 yaş aralığındaki 12 çocuk gezileri sırasında yaşanan su taşkını nedeniyle mağara içine doğru çekilmek zorunda kalmıştı.

Zamana karşı yarış Hayatlarını kurtaracak dersi almaya başladılar

Çocuklar, 4 Temmuz’da, ordu dalgıçları tarafından yayınlanan videoda zayıf ama iyi durumda gözüküyorlardı. Hepsi, sıcak tutmak için tasarlanan folyo battaniyelere sarılmış olarak gözüküyor. Sırayla geleneksel selamlarını verip adlarını söyleyen çocukların, son videosu ailelerini ve endişeli halkı umutlandırdı. Videoda yanlarında gözüken dalgıçların, çocuklara ve antrenör yüzme eğitimi vermeye başladığı bildirildi.

Haberin Devamı

ANTRENÖRLERİ YARDIM EDİYOR

Çocuklar, protein bazlı yemeklerini yedikten sonra, sağlık durumları doktorlar tarafından kontrol edildi. Sağlıkları aç kalmalarına rağmen iyi durumda; zayıflayıp güçten düşmüşler ama kritik bir sorun yok. Kontrolün ardından, dalgıçlar tarafından dalış dersi verilmeye başlandı. Çocukların çoğu yüzme bilmiyor ama nefes kontrolünde iyi oldukları bildirildi.

Çocukların sakin kalmasını ve nefeslerini kontrol etmelerini sağlayan kişinin antrenörleri olduğu bildirildi. Antrenörleri, ailesini kaybettikten sonra Budist manastırına gidip keşiş olmuş. Orada aldığı meditasyon eğitimi sayesinde çocukların sakin ve güvende kalmasını sağlamış.

Zamana karşı yarış Hayatlarını kurtaracak dersi almaya başladılar

Dalgıçlar tarafından “soğuk kahve”ye benzetilen mağaradaki suyun boşaltılma çalışmaları ise sürüyor. Ekipler tarafından mağaradan saatte 10.000 litre su çıkarılıyor ama sadece 1 cm azalma yaşanıyor.  Muson yağmurları gelip çocukların bulunduğu yeri tehdit etmeden tüm suyun çıkarılması imkânsız. Yapılan açıklamada, zamanın ve cihazların yetersiz olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Bununla beraber, yeni planlar da düşünüldü. Çocuklara dalış eğitimi vererek hemen çıkarma ya da aylarca kalmalarını sağlayıp suyu boşaltarak çıkarma planlarına yenisi eklendi. Çocuklar, 800 metre aşağıda olmalarına rağmen yüzeydeki sesleri duymaları, ekiplere yeni fikir verdi.

Onların hava almalarını ve sesleri duymalarını sağlayan bir hava bacası olduğu düşünülüyor. Bu bacadan çocukların yukarı çıkmaları sağlanabileceği belirtildi. Ancak, önce o bacanın bulunması gerekiyor. 30 tane ekibin bacaları aradığı öğrenildi. Eğer, bacaların bulunması uzarsa diye yedek bir plan da yapıldı. Çocukların yakınındaki bir yeri kazarak baca açmayı planlıyorlar. İşlemler başlatıldı, kazı makineleri alana getirildi.

Haberin Devamı

Çocukların mağarada çıkacağı günün, tek bir gün olamayabileceği ve hep beraber çıkamayabilecekleri belirtildi. Kimin çıkacağı sağlık durumuna ve eğitime bağlı olarak belirlenecek. Çıkışları için acil durum tatbikatı da yapıldı. Çocuklar mağaradan çıkınca çamurlu dağ yollarından aşağı ambulansla indirilip en yakındaki hastane olan Mae Sia’ya götürülecek.

Zamana karşı yarış Hayatlarını kurtaracak dersi almaya başladılar

Şuan da çalışmalar sürüyor. Öncelik, çocukların ve antrenörün güçlerinin kazanmasını sağlamak. Sağlıkları iyi ama güçsüzler. Zamana karşı olan yarıştan, suya karşı yarışa geçmiş olan ekipler tüm planları uygulamaya çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!