Zafer istedi

Güncelleme Tarihi:

Zafer istedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2016 20:38

ABD ve Rusya’nın, Halep’te ateşkes için uzlaşıya varmasının ardından dün çatışmalar azaldı. Esad, Putin’e çektiği telgrafta “nihai zafer” dışındaki başka bir sonuçla tatmin olmayacaklarını vurgulayarak, ateşkesin geleceği konusunda şüphelere yol açtı. Esad, Halep’i Nazilere karşı verilen direnişle anılan Rusların Stalingrad kentine benzetti.

Haberin Devamı

SURİYE’nin Halep vilayetinde önceki gece başlayan ‘sessizlik rejimi’ adı altında 48 saatliğine ilan edilen ateşkes sonrası silah sesleri azaldı. Suriye hükümeti, ateşkesin ilk saatlerinde muhaliflerin Halep’te hükümetin kontrolündeki bölgelerine yönelik top atışına devam ederek ihlalde bulunduğunu bildirdi. Ancak bölge sakinleri dün sabah itibarıyla çatışmaların azaldığını ve bazı dükkânların açıldığını söyledi. Ateşkese aracılık eden Rusya ve ABD, sürecin nasıl gittiğini denetliyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Sovyetler Birliği’nin 2’nci Dünya Savaşı’nda Nazileri yenilgiye uğrattığı 9 Mayıs Zafer Günü öncesi bir kutlama telgrafı çekti ve Rusya’nın kendilerine verdiği askeri desteğe teşekkür etti. Ancak Esad, telgrafında Halep’teki ateşkesin geleceğiyle ilgili soru işaretleri doğuracak ifadeler de kullandı. Esad, Halep’te ve Suriye’nin geri kalanında “nihai zafere ulaşmak” ve “saldırıyı ezmek” dışında başka bir sonuçtan tatmin olmayacaklarını kaydetti. Suriye lideri, Halep’i, Sovyet ordusunun Nazi güçlerine ağır bir darbe indirdiği Stalingrad kentine benzetti.

Haberin Devamı

Öte yandan terör örgütü IŞİD, Suriye’nin doğusundaki doğalgaz sahası Şaer’i kontrolü altına aldı. Bu, IŞİD’in Mart ayında Palmira antik kentini kaybetmesinin ardından tarihi şehrin çevresindeki çöl alanda ilk ilerlemesi oldu.

MSF’DEN İSTANBUL’DAKİ YARDIM ZİRVESİNE BOYKOT

Uluslararası insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) BM’nin İstanbul’da 23-24 Mayıs tarihlerinde organize edeceği Dünya İnsani Yardım Zirvesi’nden çekildiğini açıkladı. MSF, “Bu zirvenin Suriye, Yemen ve Güney Sudan’da hastalara ve tıbbi personele yönelik şiddetin neden olduğu büyük gereksinimlerin karşılanmasına nasıl katkı sağlayacağını göremiyoruz” dedi. Geçen hafta Halep’te MSF’nin desteklediği bir hastane rejim güçleri tarafından vurulmuş en az 27 kişi ölmüştü.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!