Yurt dışında Dink için protesto

Güncelleme Tarihi:

Yurt dışında Dink için protesto
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2007 17:12

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesi, yurt dışında düzenlenen gösterilerde protesto edildi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinin önünde yaklaşık 50 kişinin katıldığı bir saatlik "uyarı nöbeti" düzenlendi.

Büyükelçilik binasının bulunduğu Rungestrasse adlı sokakta düzenlenen uyarı nöbetine katılan Berlin eyalet meclisi Sol Parti milletvekili Gıyasettin Sayan, burada yaptığı konuşmada, Dink'in öldürülmesinin Türkiye'nin geleceği için büyük bir kayıp olduğunu söyledi.

Sayan, Dink'in ırkçı saldırı kurbanı olduğunu ve Türkiye'de ırkçılığa karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.
Dink'in öldürülerek susturulduğunu söyleyen Sayan, ancak Türkiye'de Dink'in görüşleri tartışılarak fikirlerinin yaşayabileceğini ifade etti.

Berlin Ermeni Cemaatinden prostesto eylemine katılan Gerayer Koçaryan da "Dink'in öldürülmesinin Türkiye'nin demokrasisine indirilmiş ağır bir darbe olduğunu" öne sürdü.

Haberin Devamı

Gösteriyi düzenleyenler adına konuşan İlknur Gül de Türkiye'de 80 yıldan bu yana siyasi cinayetler işlendiğini, 301. maddeden yargılanan Dink'in de siyasi bir cinayetin kurbanı olduğunu söyledi. Gül, eylemlerini bu açıdan sembolik olarak Büyükelçiliğin önünde yaptıklarını kaydetti.

Protesto eylemine Sosyalist Dernekler Birlği, Almanya Alevi Dernekleri Federasyonu, Alman Sol Parti, Kom Kark, Özgürlük ve Dayanışma Berlin Derneği, Alternatif Göçmen Politikaları ve Kültürü Evi de destek verdi.

Bu arada Berlin Türk Cemaati (TGB) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Dink'in Türkiye'yi seven bir insan olduğu belirtilerek, öldürülmesi sert bir dille kınandı.

TGB Başkanı Taciddin Yatkın imzalı açıklamada, Dink'in her zaman modern, çağdaş, demokratik ve Avrupai bir Türkiye istediği ifade edilerek, Türkler ile Ermeniler arasında barışma için içtenlikle çaba harcayan Dink'in eksikliğinin her zaman hissedileceği kaydedildi.

Dink'in Türkiye'ye karşı değil, daha iyi bir Türkiye için mücadele ettiği belirtilen açıklamada, bu cinayetle Türkiye için iyi bir iş yaptığını düşünenlerin aslında Türkiye için akla gelebilecek en büyük zararı verdikleri, Türkiye'nin Dink gibi insanlara ihtiyacı olduğu bildirildi.

LAHEY

Haberin Devamı

Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen, Hollanda Ermeni Federasyonunun öncülüğünde çok sayıda dernek ve kuruluş tarafından da desteklenen gösteri, parlamento binası önünde başladı.

Sosyalist Partinin Türk kökenli milletvekili Saadet Karabulut ve Hristiyan Demokrat Partisi milletvekili Jan van Dijk'in de katıldığı gösteride Hrant Dink'e saldırı lanetlendi.

Burada yapılan konuşmalarda, Türkler ile Ermeniler arasında diyalog çağrısında bulunuldu ve Türk milliyetçiliği suçlandı. Türkiye'de ifade özgürlüğüne ilişkin eleştirilerin de dile getirildiği konuşmalarda, "Bugün hepimiz Ermeniyiz", "Bugün hepimiz Hrant Dink'iz" sloganları atıldı.

Gösteriye katılan yaklaşık 500 dolayında kişi, buradan ellerinde Hrant Dink'in fotoğraflarıyla Malieveld meydanına yürüdü.

Haberin Devamı

Yürüyüşe katılanlardan bir heyet, meydanın tam karşısında bulunan Türkiye Büyükelçiliğine dilekçe vermek istedi, ancak büyükelçilikten dilekçeyi alan olmadı. Bu sırada meydandaki kalabalık Türkiye aleyhine sloganlar attı.
Yürüyüşe katılanlar, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

KUDÜS

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesi, Kudüs'teki bir grup Ermeni tarafından da protesto edildi. Kudüs'teki Ermeni toplumundan yaklaşık 80 kişilik bir grup, Doğu Kudüs'teki Türk Başkonsolosluğunun karşısında toplandı.

Ermeni bayrakları, Türkiye aleyhine pankartlar ve Hrant Dink'in resimlerini taşıyan grup, zaman zaman Türkiye karşıtı sloganlar da attı.

Önce protestolarını konsolosluğun yan tarafında sürdüren grup, daha sonra konsolosluğun giriş kapısına doğru yürüdü. Burada göstericilerden biri, Türk bayrağı çıkararak ateşe verdi. Gösteriyi daha önceden haber alarak konsolosluk çevresinde önlem alan İsrail polisi, bayrağın yakılmasına müdahalede bulunmadı. Grup, yaklaşık 1 saat süren protestonun ardından dağıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!