Yunanistan'dan gerilimi tırmandıracak hamleler

Güncelleme Tarihi:

Yunanistandan gerilimi tırmandıracak hamleler
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2018 19:54

Türkiye ile Yunanistan arasındaki sınırı geçtikleri için tutuklanan iki Yunan askerin durumu Atina tarafından Avrupa Birliği’nin gündemine taşındı. Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Brüksel’de yapılan AB Savunma Bakanları Toplantısı’nda konu hakkında mevkidaşlarına detaylı bilgi vererek sorunun sadece ikili ilişkileri değil AB-Türkiye ve NATO-Türkiye ilişkilerini de ilgilendirdiği tezini işledi. Yunan askerlerin durumu AB bakanları tarafından ilk gündem maddesi olarak ele alındı.

Haberin Devamı

Yunan ordusunda görevli üsteğmen Angelos Mitretodis ve kıdemli çavuş Dimitri Kuklacis’in tutuklanması ve sonrasında yaşanan gelişmeler konusunda AB’yi detaylı şekilde bilgilendiren Kammenos, Brüksel’den ‘dayanışma’ talep etti. Yunanistan iki hafta önce de Ege Denizi’nde Kardak kayalıkları nedeniyle yaşanan gelişmeleri AB gündemine taşımıştı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı telefon görüşmesinde, kendisinden iki Yunan askeri ile ilgili Türkiye’ye “Bu konunun süratle ve olumlu bir şekilde halledilerek, askerlerin serbest bırakalmaları ve  Yunanistan’a iade edilmeleri” mesajını iletmesini istedi.  Çipras’ın Kabine toplantısında ise “Durum dikkatli hareket etmeyi ve sabırlı olmaylı gerektiriyor. Eğer basit bir sınır vakasından başka amaçlarla yararlanma gibi bir düşünce varsa, Türkiye bunun çıkmaz bir yol olacağını ve bizzat kendisine zarar vereceğini er veya geç idrak edecektir” dediği de belirtildi. 

Haberin Devamı

MOGHERİNİ UMUTLU

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, konuya ilişkin tam bilgi aldıklarını ve sürecin olumlu bir şekilde sonuçlanmasına yönelik umutlarını dile getirdiklerini söyledi. İyi komşuluk ilişkilerine verdikleri önemi Türk makamlara çeşitli düzeylerde defalarca ilettiklerini belirten Mogherini, “İyi komşuluk, tüm komşular Avrupalı ve özellikle de iki NATO müttefiki olduğunda çok önemli” dedi. Mogherini, tüm AB savunma bakanlarının ortak isteğinin olayın hızlı ve olumlu şekilde sonuçlanması olduğunu ifade etti.

KOMİSYON İZLEMEDE

Yunan askerlerin tutukluluk süreci AB Komisyonu tarafından da yakından izleniyor. AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, durumdan haberdar olduklarını belirterek, “Her ikisi de NATO üyesi olan iki yakın komşu ülke arasında her zaman olması gerektiği gibi iyi komşuluk ilişkilerinin ruhuna uygun olarak hızlı ve olumlu bir sonuç bekliyoruz” dedi.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!