Yunanistan'daki sığınmacılar için 700 milyon euro'luk acil fon

Güncelleme Tarihi:

Yunanistandaki sığınmacılar için 700 milyon euroluk acil fon
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 02, 2016 16:41

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Yunanistan'daki sığınmacılar için 700 milyon euro'luk acil fon oluşturulmasını teklif etti.   

Haberin Devamı

Yunanistan'ın yardım talebine AB'den olumlu yanıt geldi. AB Komisyonu'nun teklifi kabul edilirse Yunanistan'a, 2016 için 300 milyon euro, 2017 ve 2018 için de 200'er milyon euro verilecek. Teklife göre; toplam 700 milyon euro olacak fon, yiyecek, sağlık, eğitim, güvenlik, su ve temizlik gibi sığınmacıların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak.

Para, BM ve Yunanistan ile diğer AB ülkelerinde faaliyet yürüten yardım kuruluşlarıyla irtibat halinde harcanacak. Fon için daha önce iddia edilenin aksine dünyanın en yoksul ülkelerine yardım amacıyla AB bütçesinden ayrılan 1,1 milyar euro'dan kesinti yapılmayacak.

AB Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Krizlerden Sorumlu Üyesi Christos Stylianides, düzenlediği basın toplantısında, AB sınırları içinde insani sıkıntıların önlenmesi için zaman kaybedilmemesi gerektiğini belirterek, "Sığınmacı sayısı artmaya devam ediyor. Buna bağlı olarak insani ihtiyaçlar da artıyor" dedi. Stylianides, insani sıkıntıların önüne geçebilmek için AB üyeleri ve Avrupa Parlamentosu'ndan teklifi kısa sürede onaylamasını istedi.

MAKEDONYA SINIRINDA 20 BÄ°N MÃœLTECÄ° MAHSUR KALDI

Yunanistan, sığınmacıların Avrupa'ya giriÅŸ kapısı olarak öne çıkıyor. Botlarla Yunan adalarına ulaÅŸan sığınmacılar, ana karaya götürülerek diÄŸer ülkelere gitmeleri saÄŸlanıyor. Ancak Makedonya'nın sınırını Suriyeli ve Iraklılar dışındaki sığınmacılara kapatmasının ardından en az 20 bin sığınmacı, Yunanistan'da mahsur kaldı. Ãœlkede, insani durum kötüleÅŸiyor. Â

Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, bu yıl 1 Mart'a kadar Avrupa'ya Yunanistan üzerinden 129 bin 455 sığınmacı girdi. Balkan ülkeleri sürekli artan sayı karşısında sınır güvenliklerini artırırken AB üyeleri Almanya, Macaristan, Danimarka, Slovenya, İsveç ve Belçika, Schengen Anlaşması'nı askıya alarak sınır kontrollerine yeniden başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!