Yunanistan mültecileri mültecilere kırdırmış

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan mültecileri mültecilere kırdırmış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2022 07:00

Yunanistan güvenlik güçlerinin ülkeye girmeye çalışan düzensiz göçmenlere karşı uygulanan yasadışı geri itme operasyonlarında başka göçmenleri yardıma zorladığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Fransız Le Monde, Lighthouse Reports, Alman Der Spiegel ile ARD Report Munchen ve İngiliz The Guardian basın kuruluşlarının “Consolidated Rescue Group” kuruluşu işbirliğinde yaptıkları araştırmada, Yunan sınır güvenlik birimlerinin mültecileri Yunanistan’dan Türkiye’ye geri gönderirken yine mültecileri kullandığı ve karşılığında bu kişilere kısa çalışma vizesi vaat ettiği belirlendi.

POLİS İŞİN İÇİNDE

Polisin geri itmelerde kullandığı göçmenlere ulaşan gazeteciler, bu süreçte kullanılan yöntemleri de ortaya çıkardı. Yunanistan’a girmeye çalışan bazı Suriyeli göçmenleri, insan kaçakçılığı suçlaması yöneltmekle tehdit ederek “işbirliği” yapmaya zorlayan Yunan güçlerinin İstanbul’dan “Mike” isimli bir insan kaçakçısıyla birlikte çalışıyor olma ihtimali de bulunuyor.

GÜNDE 100 KİŞİ


Gazetecilere konuşan ‘işbirlikçi mülteciler’, Mike’a 5 bin Euro ücret ödediklerini ve Yunan polisinin mülteci botlarını geri itmeleri karşılığında kendilerine bir aylık oturma izni çıkarmakta yardımcı olacağının vaat edildiğini söylüyor.

Mike’ın Meriç yakınlarındaki Neo Cheimonio polis karakolu çevresinde asker kıyafetli fotoğrafları ele geçirilirken, gazetecilere konuşan Suriyelilerden birinin de işbirliği sonucunda oturum izni aldığı belirlendi. Yunanistan’a ulaşan sığınmacıların bir süre sınır karakollarında tutulduğunu, ardından da kamyonlarla Meriç Nehri’ne götürüldüğünü söyleyen işbirlikçi mülteciler, göçmenleri lastik botlarla Türkiye’ye geri götürdüklerini belirtiyor. Mülteciler günde 70 ila 100 kişinin bu yolla Türkiye’ye geri itildiğini söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!