Yeni Zelanda’yı Çin korkusu sardı: TikTok kullanmayın!

Güncelleme Tarihi:

Yeni Zelanda’yı Çin korkusu sardı: TikTok kullanmayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2022 12:23

Rusya ve Ukrayna arasında süren savaşın, topyekûn bir savaşa dönüşme ihtimali tüm dünyayı aylardır diken üzerinde tutuyor. Özellikle Çin ve Tayvan arasında yıllardır süren gerilim artık kopma noktasına gelirken Pasifik ülkeleri de yavaş yavaş, yaklaşan savaşa karşı önlem almaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaş tüm şiddetiyle sürerken, aralarında ihtilaf olan ülkelerin de bu savaşın etkisiyle söylemlerini sertleştirmesi dünyayı bir korku iklimine sürükledi.

Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerin nükleer programlarını yaptırımlara rağmen devam ettirmesi bir yana, Çin’in yıllardır kendi toprağı olduğunu iddia ettiği ve geri almak için savaşı göze alacağının altını çizdiği Tayvan’la ilgili gerilim de neredeyse geri dönüşsüz bir noktaya sürükleniyor.

MİLLETVEKİLLERİNE UYARI: TİKTOK KULLANMAYIN!

Yeni Zelanda milletvekilleri, Çin'in verilere erişebileceği korkusuyla TikTok'u kullanmamaları konusunda uyarıldı.

Meclis sözcüsü, tüm taraflara veri güvenliği korkuları nedeniyle uygulamayı meclis cihazlarında kullanmamalarını söyledi.

Haberin Devamı

Geçen hafta Meclis Başkanı Trevor Mallard, tüm partilere milletvekillerinin uygulamayı meclis telefonlarında ve cihazlarında kullanmamaları konusunda bir uyarı gönderdi.

E-postada "Bunu yapmak, cihazlarınızdaki verilere ByteDance (TikTok'un sahibi) ve Çin hükümeti tarafından erişilebileceği bir güvenlik riski oluşturabilir" ifadeleri yer alıyordu.

Yeni Zelanda’yı Çin korkusu sardı: TikTok kullanmayın
Tüm dünyayı savaş ve güvenlik endişeleri sarmış durumda

“KULLANAN VARSA İZİNLERİ KALDIRSIN”

Parlamento servisinden gelen mesaj, uygulamanın tamamen silinmesini “şiddetle tavsiye ettiğini” söylese de, milletvekilleri uygulamayı indirmeyi seçtiyse “verdiğiniz izinlerden memnun olduğunuzdan emin olmak” veya verilen izinlerin “yetkisini kaldırmak” için ayarlarını kontrol etmeleri istendi.

Haziran ayında yayınlanan ve medyada büyük ses getiren bir makalede uygulamanın “Herkese açık olmayan ABD kullanıcı verilerine yurtdışında eriştiği” söylenmişti.

The Guardian, bu iddiaların doğruluğunu onaylamak için söz konusu haberleri inceledi.

SİYASETÇİLER ARASINDA GİDEREK POPÜLERLEŞİYOR

Şimdiye kadar, yalnızca birkaç Yeni Zelandalı politikacının resmi bir TikTok varlığı var, ancak uygulama Avustralya'da ofis için aday olanlar arasında giderek daha popüler hale geldi.

Haberin Devamı

Maori Partisi ve parti lideri Debbie Ngarewa-Packer, bazı ırkçı, beyaz üstünlükçü Yeni Zelandalılarla tartışmaya girerken kullandığı TikTok trendlerine uygun siyasi paylaşımlarla çok sayıda takipçi toplamıştı.

Sağcı Liberter Hareket Partisi de, lider David Seymour'un hayran mektupları okuduğu ve balık ve patates kızartması yediği anları paylaşan düzenli videolar yayınlayarak önemli bir takipçi kitlesine edindi.

Yeni Zelanda’yı Çin korkusu sardı: TikTok kullanmayın
TikTok yıllardır tüm tartışmaların odağında ve yasaklanmasını isteyen geniş bir kesim var

SÜREKLİ GÜVENLİK UYARILARI VE YAPTIRIM TEHDİDİYLE GÜNDEME GELİYOR

TikTok'un güvenliği ve şirketin Çin devletine yakınlığı konusundaki endişeler, TikTok'u sık sık yaptırım, yasak ve uyarıların hedefi haline getirdi.

Haberin Devamı

2020'de o zamanki ABD Başkanı Donald Trump, güvenlik endişelerini ve Çin hükümetine yakınlığını öne sürerek TikTok'u yasaklamak için kendi yetkilerine dayanarak bir yasaklama emri çıkarırken hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partiler, ulusal sözleşmeler gereğince personellerini uygulamayı kullanmamaları konusunda uyardı.

Joe Biden , 2021'de bu emirleri iptal edeceğini duyurdu, ancak TikTok'un ABD ulusal güvenlik incelemesine devam etti.

BUZZFEED RAPORU ETKİLİ OLDU

Bu yılın haziran ayında, BuzzFeed'in raporundan sonra, bazı ABD'li senatörler uygulamayı düzenlemek için yeni bir kampanyaya başladılar ve şunları söylediler:

"Amerikalıların özel bilgilerini Çin Komünist Partisi ile paylaşma politikası hakkında TikTok'tan derhal yanıtlara ihtiyacımız var."

Haberin Devamı

1 milyardan fazla küresel kullanıcıya sahip olan TikTok, ulusal güvenlik endişelerini ortaya koymayı reddetti.

Bu, Yeni Zelanda milletvekillerinin uygulamaya karşı ilk kez uyarılması değil – milletvekillerine 2020'de de uygulamayı silmeleri tavsiye edildi.

Polis gibi bazı devlet görevlilerinin Yeni Zelanda yetkililerinin TikTok'u iş cihazlarında kullanması zaten yasaklandı.

Yeni Zelanda’yı Çin korkusu sardı: TikTok kullanmayın
Jacinda Ardern ve Anthony Albanese

YENİ ZELANDA VE ÇİN ARASINDA NE ANLAŞMAZLIK VAR?

Çin’in Tayvan ve ABD ile yaşadığı gerilim Pasifik’teki ülkelerini rahatsız etmiş durumda. İngiltere’yle, doğal olarak da ABD’yle müttefik olan bu iki ülke, ABD’nin ve Avrupa’nın yürüttüğü Çin politikasının destekçisi konumunda.

Haberin Devamı

Çin’in Tayvan’ı işgal edip ele geçirmeye çalışması ve bu yüzden  ABD ile girişebileceği bir savaştan en çok etkilenecek yerlerin başında gelen Avustralya ve Yeni Zelanda, geçtiğimiz günlerde bir araya gelmiş, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve Yeni Zelandalı mevkidaşı Jacinda Ardern, bir arada açıklama yaparak iki ulusun Çin'in etkisinin arttığı Pasifik bölgesine yönelik politikalarında iş birliği içinde olduğunu duyurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!