Yeni Kovid varyantı Omicron nasıl ortaya çıktı? Uzmanlar üç teori üzerinde duruyor

Güncelleme Tarihi:

Yeni Kovid varyantı Omicron nasıl ortaya çıktı Uzmanlar üç teori üzerinde duruyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2021 14:20

Dünya tabiri caizse günlerdir Omicron varyantı paniği içerisinde. Hakkında henüz çok az şey biliniyor olsa da uzmanlar söz konusu varyantın daha tehlikeli olabileceğinden endişe duyuyor. Peki Omicron nasıl ortaya çıktı? İşte bilim dünyasının üzerinde durduğu 3 teori...

Haberin Devamı

Yüksek oranda mutasyona uğramış Omicron varyantı hakkında henüz çok az şey biliniyor olsa da uzmanların nasıl ortaya çıkmış olabileceğine dair bazı fikirleri bulunuyor.

İlk vaka kasım ayı başında Güney Afrika’da tespit edilmiş olsa da kimilerine göre yeni varyant birkaç aydır dolaşımdaydı. Bazı evrimsel biyologlar varyantın eylül ayında ortaya çıkmış olabileceğini öne sürüyor.

San Diego'daki Scripps Araştırma Merkezi’nde bulaşıcı hastalıklar araştırmacısı olan Kristian Andersen de, virüsün eylül sonu veya ekim başında ortaya çıkmış olabileceğini tahmin ediyor.

Bu hipotez doğruya bu, varyantın sanıldığından daha yavaş yayıldığını gösteriyor.

BAĞIŞIKLIĞI BASKILANMIŞ HASTA İDDİASI

Başka bir düşünce de varyantın bağışıklığı ciddi şekilde baskılanmış bir kişiden geldiği yönünde.

Haberin Devamı

Önde gelen Güney Afrikalı virolog Profesör Alex Segel, birkaç aydır Covid enfeksiyonu olan HIV'li bir kişinin vaka çalışmasını özetleyen yeni bir makale yayınladı.

Bu hastanın vücudunda, büyük miktarlarda virüs ürüyordu. Öyle ki, Omicron ile aynı olmasa da bazı evrimsel benzerlikleri olan mutasyona uğramış bir varyant bile üredi.

Söz konusu çalışmada bu özel türün aşıya dirençli olduğunu tespit edildi

OMICRON BİR HAYVANDAN GELMİŞ OLABİLİR

Üçüncü ancak olasılığı en düşük teoriye göre, virüsün önce bir hayvana bulaşıp sonra tekrar bir insana geçtiği yönünde.

Süreç her ne kadar pek olası olmasa da Omicron varyantında görülen çok sayıda mutasyon bu şekilde açıklanabiliyor.

Ölümcül Delta türünden değil B.1.1 varyantından gelen Omicron varyantı Birleşik Krallık'taki Alpha varyantına benziyor.

İlk deliller, daha önce Covid-19'un aşıya en dirençli türü olan, ancak daha yaygın Delta varyantını geçecek kadar bulaşıcı olamayan Beta varyantına benzediğini de gösteriyor.

İçinde Beta unsurları var, ama Beta'ya ek olarak çok daha fazlasına sahip, bu da onu potansiyel olarak daha tehlikeli hale getiriyor.

Bilim adamları hala Omicron'un daha çok mu yoksa daha az mı bulaşıcı olduğunu, daha çok mu yoksa daha az mı hastalıklara kapı açacağını belirlemeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü’yse "çok yüksek" bir küresel risk oluşturduğu ve "ciddi sonuçları" olan dalgalanmalara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!