Yeni Kıbrıs Rum lideri Atina’da... Miçotakis bildik söylemi sürdürdü

Güncelleme Tarihi:

Yeni Kıbrıs Rum lideri Atina’da... Miçotakis bildik söylemi sürdürdü
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2023 07:00

Rum lideri Hristodulidis’i ağırlayan Yunan Başbakanı Miçotakis, depremin Ankara ile yumuşama yarattığını söylerken siyasi yaklaşımda bir değişiklik olmadığının sinyalini verdi.

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türk-Yunan ilişkilerinde yaşanan yumuşama döneminin, Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunacağına inandığını söylemekle birlikte, Atina ve Kıbrıs Rum yönetiminin, bu soruna bakış açılarında herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını ortaya koydu.

HEDEF DİYALOG AMA...

Miçotakis dün Atina’da, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin yeni lideri Nikos Hristodulidis ile görüşmesinden sonra, Türkiye’deki deprem felaketi üzerine, Türk ile Yunan halklarının birbirlerine yaklaştıklarını ve ilişkilerde yumuşama döneminin yaşandığını belirtti. Türkiye’yi kastederek  “Daha önce, saldırgan davranışlar ve kabul edilemez tahrikler dönemi yaşandı. Şimdi daha olumlu bir davranış var. Biz de bu yeni duruma hemen karşılık verdik. Gerginliği azaltmayı ve diyalogu hedefleyen ne varsa, biz olumlu karşılık vereceğiz. Bu yeni ortamın Kıbrıs sorununun çözümüne de katkıda bulunabileceğine inanmak istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

GARANTÖRLÜĞE ‘HAYIR’

Miçotakis hemen ardından ise “Uluslararası yasal düzen, 21’nci yüzyılda Kıbrıs’da işgal ordusunun bulunmasını ve geçmişte kalmış garantörlük sistemlerine müsamaha gösteremez” diye ekledi. Kıbrıs’ta, 2 bölgeli, 2 toplumlu federe çözüm şartında ısrarlı olduklarını tekrarlayan Miçotakis, Rum yönetiminin yeni lideri Hristodulidis’e“Kıbrıs görüşmelerinin, AB’nin daha yoğun katkısı ile tekrar başlamaları girişiminde” destek olacaklarını da kaydetti. Hristodulidis ise “Kıbrıs, bölünmüş ve işgal altında olmaya devam edemez” diye konuştu. Görüşmede, Yunanistan ile Rum yönetimi arasında bir yüksek düzeyli işbirliği konseyi kurulması da kararlaştırıldı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!