Yanlışlıkla vurduk

Güncelleme Tarihi:

Yanlışlıkla vurduk
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Nato, önceki gün Kosova'nın güneyinde sivil bir konvoyun yanlışlıkla bombalandığını itiraf etti ve soruşturma başlattı. Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon henüz NATO'nun şok açıklamasını doğrulamadı. Mucize eseri kurtulup Arnavutluk'a ulaşan Kosovalı mülteciler ise Sırp Mig uçaklarının ölüm yağdırdığını iddia etti. Korkunç olayda ölenlerin sayısı konusunda çelişkili bilgiler geliyor.

NATO: F-16 SAVAŞ UÇAĞI VURDU

Çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği ve yaralandığı vahşetle ilgili soruşturma başlatıldı ve NATO Askeri Komitesi dün son gelişmeleri değerlendirmek üzere toplandı. Traktörler, kamyonlar, at arabalarıyla çoğu kadın ve çocuk mülteciler Arnavutluk sınırına iki saat kala Prizren-Djakovica yolunda bombalarla can vermişti. Sırp yetkililere göre ölü sayısı 75, Sırp resmi basın ve yayın organlarına göre 64, Kosovalı mültecilere göre 6 olarak duyuruldu. NATO Sözcüsü Jamie Shea, mültecilerin vurulduğu kazaya F-16 savaş uçağından atılan lazer güdümlü bombanın neden olduğunu açıkladı. Shea dünkü olağan NATO brifinginde, olayla ilgili video kayıtlarını gösterdi ve korkunç kazayla ilgili ayrıntı verdi. NATO Sözcüsü, 16 bin feet yükseklikte uçan pilotun koyu yeşil renkte ve 2.5 ton ağırlığında 3 araçtan oluşan konvoyu askeri zannettiği, iki kez uçtuktan sonra üçüncü seferde bombayı bıraktığını belirtti. Kosova'da hedef alınan bir konvoyda sivillere ait araçların vurulmasının NATO'nun kararlı tutumunda değişiklik yaratmayacağını da söyleyen sözcü, yaşamları kurtarmak için, Yugoslavya'ya yönelik operasyona devam edeceklerini kaydetti.

PENTAGON: SIRP VURMUŞ OLABİLİR

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Kenneth Bacon mültecileri Sırp askerleri ya da özel polis birliklerinden kişilerin öldürmüş olabileceğini söyledi. Bacon, NATO Müttefik Kuvvetler Başkomutanı General Wesley Clark'tan aldığı bilgiye göre, mülteci konvoyunun birine arkadan eşlik eden Sırp askeri araçlarının NATO uçaklarınca vurulduğunu, bunun üzerine Sırp askerlerinin mültecilere ateş etmeye başlamış olabileceklerini aktardı.

GENELKURMAY: ÖZÜR DİLEMEYİZ

ABD Genelkurmay Başkanlığı'ndan General Charles Wald, Kosova'da önceki gün öğleden sonra 64 sivilin öldüğü bildirilen bombardımanda NATO uçaklarının masum insanları da öldürmüş olma ihtimalini bütünüyle reddeden bir açıklamadan kaçındı. NATO pilotlarının sivillere zarar vermemek için çok titizlik gösterdiklerini vurgulayan General Wald, ‘‘Her operasyonda risk vardır. Riski minimum olasılığa indirmeye uğraşıyoruz. Maalesef kazalar olabiliyor. Bunun için özür dilemeyiz. Operasyonlar sürecektir’’ diye hatırlattı.

MÜLTECİLER: MİG'LER VURDU

Önceki akşam geç saatlerde Kukes civarından Arnavutluk'a ulaşan ve olayın şokunu üzerinden atamayan Kosovalı mülteciler, geldikleri araç konvoyunun Sırp uçaklarının saldırısına uğradığını bildirdiler. Mülteciler, İngiliz haber ajansı Reuters'e yaptıkları açıklamada, saldırıda en az 6 kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını söylediler. Kazım Tata adındaki, 23 yaşındaki bir mülteci, ‘Uçaklar çok alçaktan uçuyorlardı ve Sırp Migleriydi. Arnavutluk sınırına doğru uçtular. Sırplar, NATO tarafından bombalandığımızı söylememizi istediler’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!