Ya demokrasi ya müdahale... Nijer’de cuntaya bir hafta süre

Güncelleme Tarihi:

Ya demokrasi ya müdahale... Nijer’de cuntaya bir hafta süre
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2023 07:00

Nijer’deki darbeyi görüşen Afrika ülkelerinin liderleri demokrasiye dönüş için cuntaya bir hafta süre verdi. Aksi halde ‘müdahale’ tehdidinde bulundu. Cunta rejimi ‘karşılık vereceklerini’ söyledi.

Haberin Devamı

AFRİKA ülkesi Nijer’de yönetimi deviren ordu, kendilerine yönelik olası askeri müdahaleye karşılık verecekleri tehdidinde bulundu. Cuntanın çıkışı, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) darbeyi görüşmek üzere komşu Nijerya’da toplanacağı haberini izledi. Nijer’de seçilmiş cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum beş gündür ordu tarafından hapis tutuluyor. Cumhurbaşkanını korumakla yükümlü başkanlık muhafızlarının başı, General Abdourahamane Tiani, kendini ülkenin yeni lideri ilan etti.

Ya demokrasi ya müdahale... Nijer’de cuntaya bir hafta süre
Mohamed Bazoum - Emmanuel Macron

‘GÜÇ KULLANIRIZ’ TEHDİDİ

ECOWAS, dün Nijerya’nın başkenti Abuja’da komşu Nijer gündemiyle toplandı. Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada, Bazoum’a yönetimi iade etmek için cuntaya bir hafta süre tanındığı kaydedildi. Açıklamada, “Ülkede anayasal düzeni sağlamak için güç kullanımı da dahil her türlü yola başvurulacaktır” denildi. Aralarında Nijer’in de bulunduğu 15 üyeli ECOWAS’ın yaptırım yetkisi bulunurken, askeri müdahale imkânı olup olmadığı tartışmalı. Geçen yıl gruba üye devletler, terör örgütleri ve darbelere karşı bir ortak güvenlik gücü oluşturmakta uzlaşmıştı. Ancak nasıl oluşturulacağı ve yönetileceği belirsiz kuvvetin kurulmasına dair henüz karar alınmadı.

Haberin Devamı

FRANSIZ VE ABD ASKERİ VAR

Dünkü toplantı gerçekleşmeden önce cunta üyesi Amadou Abdramane, zirvenin amacının “kendilerine karşı saldırganlık ve başkent Niamey’e askeri müdahale” olduğunu iddia etmişti. Abdramane, plana Batılı devletlerin de destek verdiğini söylemişti. Nijer’de Fransa’nın 1500, ABD’nin ise yaklaşık 11 bin askeri bulunuyor.

FRANSIZ ELÇİLİĞİ ÖNÜNDE PROTESTO

- DÜN Nijer’de binlerce cunta destekçisi başkent Niamey’deki Fransız Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenledi. Paris’in, darbe sonrası bu ülkeye yardımları askıya almasına tepki gösteren kalabalık, “Çok yaşa Rusya”, “Çok yaşa Putin” şeklinde slogan attı. Gruptakiler, binanın dış duvarlarına asılı “Fransız Büyükelçiliği” tabelasını yerinden söktü.

Haberin Devamı

Ya demokrasi ya müdahale... Nijer’de cuntaya bir hafta süre

Büyükelçilik önündeki protestoya Paris tepki gösterdi. Fransız Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Viyana Sözleşmesi gereği Nijerya güçleri, elçilik ve konsolosluklarımızın güvenliğini sağlamakla yükümlü. Nijerya ordusunu yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz” denildi. Açıklamada, darbe destekçilerinin elçilik önündeki protestosu kınandı.

DARBE ŞERİDİ

- GEÇEN hafta Nijer’deki darbeyle Afrika’nın batı kıyısından doğusuna 5600 km boyunca uzanan bir “darbe kuşağı” tamamlandı. Altı ülkeden geçen hat, dünya üzerindeki en uzun askeri yönetim koridoruna dönüştü. Bölge, ekonomik sorunlar ve terörden mustarip. 2020’den beri askeri rejimlerin çoğaldığı Sahel, cihatçı şiddet bakımından Ortadoğu ve Güney Asya’dan daha tehlikeli. Geçen yıl, küresel cihatçı terör olaylarının yüzde 43’ü burada oldu.

Haberin Devamı

Ya demokrasi ya müdahale... Nijer’de cuntaya bir hafta süre

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!