Washington Büyükelçisi uyardı: Nijer çökerse dünya istikrarsızlaşır

Güncelleme Tarihi:

Washington Büyükelçisi uyardı: Nijer çökerse dünya istikrarsızlaşır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2023 07:00

Batı Afrika ülkesi Nijer’de 26 Temmuz’da gerçekleşen askeri darbenin sonucu hâlâ bilinmezliğini korurken Nijer’in Washington Büyükelçisi Kiari Liman-Tinguiri, Nijer’in çökmesi halinde tüm Sahel bölgesinin, hatta tüm dünyanın istikrarsızlaşacağı iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

“Askeri yönetim bu darbe girişiminin başarılı olamayacağını anlamalı” diyen Nijerli büyükelçi, “Silah kullanımının önüne geçmeli ve meşru gücü seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’a geri vermeli” ifadelerini kullandı. Hükümet bütçesinin yaklaşık yüzde 40’ının Batılı ülkelerin yardımlarından oluştuğunu hatırlatan Tinguiri, darbenin yıkıcı sonuçları olacağını söyledi.

WAGNER, EL KAİDE, DEAŞ GÜÇLENİR

Ülkedeki olası güvenlik tehditlerine de değinen büyükelçi, komşuları Mali’de konuşlu bulunan Rus paralı asker Wagner grubunun Nijer’e de sızabileceğini öne sürdü. Diğer yandan bölgede gücünü artırmaya çalışan terör gruplarının da Nijer’deki istikrarsızlıktan faydalanabileceğini belirten Tinguiri, bunun sonucu olarak Afrika’nın batısından Akdeniz’e kadar uzanan bölgede kontrolün Wagner ve terör gruplarının eline geçebileceğini söyledi. “Bir tarafta Wagner, diğer tarafta DEAŞ ve El Kaide, tüm Sahel’i onlara verirseniz, bu Afrika’nın olduğu kadar Avrupa’nın da istikrarsızlaşması anlamına gelecektir. Göç konusunda ne yapabileceklerini bir düşünün” diye konuştu.

Haberin Devamı

Washington Büyükelçisi uyardı: Nijer çökerse dünya istikrarsızlaşır

Kiari Liman-Tinguiri

NİJERLİLERİN UMURUNDA DEĞİL

Kendilerinin Batı’ya yakın olduğunu ifade eden büyükelçi, “Onlarla aynı değerleri paylaşıyoruz ve oy verdiğimiz insanlar tarafından yönetilmek istiyoruz” dedi. Başkent Niamey’de düzenlenen darbe yanlısı gösterilere de değinen Tinguiri, “Gösteriler hiçbir zaman seçimlerin yerine geçemez. Ayrıca Nijerlilerin yüzde 40’ı günde 2 dolardan az bir parayla geçinmeye çalışıyor. Bu insanların Nijer’in kiminle müttefik olduğuyla ilgilendiklerini sanmıyorum” diye konuştu.

ECOWAS’IN VERDİĞİ SÜRE YARIN DOLUYOR

- Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Nijer’deki cuntaya, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’un serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için verdiği süre yarın sona eriyor. ECOWAS Siyasi İşler, Barış ve Güvenlik Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer’e olası bir müdahale planı üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyledi. Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu da ülkesindeki senatoya mektup yazarak Nijer’e askeri müdahale için onay istedi. Öte yandan Nijer’deki cunta yönetimi ise yayınladıkları bildiri ile ECOWAS’a gözdağı verdi. Bildiride, “Askeri operasyon düzenlenirse, dostlarımız Gine, Mali, Burkina Faso hariç üye ülkelerden birine ani bir saldırı düzenleriz” denildi.

Haberin Devamı

ECOWAS’a üye 15 ülke: Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo ve Yeşil Burun Adaları.

MACRON’DAN İSTİHBARATA ‘DARBE FIRÇASI’

- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nijer’deki askeri darbeyi öngöremeyen dış istihbarat şefi Bernard Emie’yi fırçaladı. Fransız medyasına yansıyan haberlere göre Nijer darbesi sonrası savunma yetkilileriyle Elysee Sarayı’nda olağanüstü düzenlenen toplantıda Emie’yi herkesin önünde azarlayan Macron, Fransa’nın Nijer’deki darbeyi önceden görebilmesi gerektiğini kaydetti. Emie ise Nijer’de darbe olasılığını, bu senenin başında Paris’e bildirdiğini ancak hükümet tarafından görmezden gelindiğini söyledi. 

Haberin Devamı

Washington Büyükelçisi uyardı: Nijer çökerse dünya istikrarsızlaşır

Nijer’in devrik lideri Muhammed Bazoum Batı’nın desteklediği bir isim. Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de görüşmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!