Washington Büyükelçiliği önündeki olaylarla ilgili tasarı, Kongrede kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Washington Büyükelçiliği önündeki olaylarla ilgili tasarı, Kongrede kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2017 21:36

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın korumalarının Washingtondaki Büyükelçilik Konutu önünde protestoya müdahalesini kınayan karar tasarısını kabul etti.

Haberin Devamı

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Ed Royce, Cumhuriyetçi Parti Çoğunluk Lideri Kevin McCarthy ile Demokrat Partili Üye Whip Steny Hoyer tarafından hazırlanan tasarı Dış İlişkiler Komisyonunda görüşüldükten sonra onaylandı.

Oturumda konuşan kongre üyeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana ve korumalarına yönelik sert eleştiriler yöneltti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Washington ziyareti sırasında, Washington Büyükelçiliği önünde yaşanan olayların hesabının Türk hükümetinden sorulması gerektiği savunan konuşmalarda, saldırıya karışan korumaların bir an önce adalet önüne çıkarılması, ABDde bulunanların sınır dışı edilmeleri, dışarıda olanların da gelecekte ülkeye girişlerinin yasaklanması çağrısında bulunuldu.

ABD Kongresinde, elçilik önünde yaşanan kavga olayı nedeniyle Türkiye ve hükümete yönelik sert eleştiriler geldi. Demokrat Partili Gregory Meeks, Türkiyede bireysel özgürlüklere saldırılıyor. Şimdi de bu baskı ortamının, dünya demokrasisinin beşiği olan Washingtona taşınması düşünülüyor. Barışçıl protestocular, kabadayılar tarafından saldırıya uğradı. Ortaya çıkan görüntüler Erdoğanın olayları aracından izlediğini, müdahalede bulunmadan uzaklaştığını, böylelikle pasif onay verdiğini gösteriyor iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

MECLİS SÖZCÜSÜ: "TÜRK YÖNETİCİLER, BU ACIMASIZ DAVRANIŞLARI KINAMALI"

Cumhuriyetçi Partili Dana Rohrabacher ise, Erdoğanın korumalarının, düşüncelerini açıklayan ve uygulanan politikalara tepki gösteren insanlara saldırdıklarını savundu. Rohrabacher Fikirlerini açıklayan insanlara saldırabileceklerini düşünüyorlarsa, bu kişiler ABDye sokulmamalı. Türkiyenin eskiden görece kabul edilebilir düzeyde demokrasisi vardı" diye konuştu.

ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Paul Ryan da tasarının Dış İlişkiler Komitesinden geçmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Türk güvenlik güçleri tarafından barışçıl protestoculara yönelik uygulanan şiddet ve saldırılar kabul edilemez, savunulamaz. Erdoğan yönetiminin verdiği yanıtlar da tamamen yetersiz. Türkiye önemli bir NATO müttefiki, ancak yöneticileri sivil haklarını kullanan insanlara yönelik acımasız davranışları kesinlikle kınamalı ve özür dilemelidir. Sorumluların hepsini adalete teslim etmeye kararlıyız dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!