Vinyet için verdiğiniz bilgileri mutlaka kontrol edin. Yoksa...

Güncelleme Tarihi:

Vinyet için verdiğiniz bilgileri mutlaka kontrol edin. Yoksa...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2016 15:18

Almanya’nın Köln kentinde yaşayan Mahmut Terkeş (45), Macaristan’da vinyet aldığı halde iki ay sonra para cezası geldiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Macaristan’da 11.67 Euro’ya denk gelen vinyet ücretini ödediğini belirten Mahmut Terkeş, ancak ağustos ayında vinyeti ödemediği gerekçesiyle Ungarische Autobahninkasso GmbH şirketi tarafından kendisine 136.31 Euro’luk ceza gönderildiğini söyledi. Almanya’daki Ungarische Autobahninkasso GmbH şirketi ise yazılı bir açıklama yaparak, Mahmut Terkeş’in kendi kusuruyla cezaya sebebiyet verdiğini öne sürdü.

VİNYETİ KONTROL EDMEDEN İMZALAMIŞ

Ungarische Autobahninkasso GmbH’nın açıklamasında, “Mahmut Bey, 19 Ağustos’ta bizimle irtibata geçti. Kendisinden vinyetin fotokopisini istedik ve 24 Ağustos’ta bize gönderdi. Vinyette Mahmut Bey’in arabasının plakasının yanlış yazılmış olduğunu ve bunun kendi hatası olduğunu aynı gün kendisine mektup yazarak bildirdik. Vinyette yanlış olduğu için haliyle plaka sisteme yanlış kaydedilmişti. Vinyette bilgilerin doğru olduğuna dair kişinin imzası bulunmaktadır. Mahmut Bey, vinyeti incelemeden imzalamış. Araç plakasında veya ülke işaretinde bir hata varsa küçük bir miktar karşılığında işlem yapılıyor. İşlem tutarı ise 40 Euro’dur. Bunun için kendisinden aracın ruhsatının fotokopisini rica ettik. İşlemin 7-14 gün arası sürdüğünü söyledik. Ancak bugüne kadar aracın ruhsatının fotokopisini bize göndermedi ve bu yüzden işlem yapamadık” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

VİNYETTEKİ BİLGİLERİ ALDIĞIMIZ YER YAZIYOR

Köln’de halı yıkama firması olan Terkeş ise şirketin açıklamalarına istinaden şunları söyledi: “Macaristan’da vinyeti yol üzerindeki ahşap büfelerden alıyorsunuz. Vinyeti alırken hangi ülkeden geldiğiniz soruluyor ve aracın ruhsatını istiyorlar. Vinyet üzerindeki bilgileri vinyeti aldığınız kişiler yazıyor. Aldığım vinyette aracımın plakasının önünde ‘D’ harfi var. Ben bunun Deutschland manasında yani Almanya’nın trafik sembolü olduğunu düşündüm ve bir hata olarak görmedim. Olayda benim bir kusurum yok.”

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Macaristan’da vinyet sistemi şu şekilde çalışıyor: Vinyet (otoban ücreti) Avusturya’daki gibi aracın camına yapıştırılmıyor. Önemli olan bilgiler bilgisayara geçiriliyor. Bu bilgisayara geçen bilgilerin aynısı satın aldığınız vinyette de mevcut. Bu bilgiler aracın plakası, ülke işareti, geçerlilik süresi ve aracın kategorisi gibi kalemlerden oluşuyor. Vinyet ödenmeden ve yukardaki bilgiler sisteme geçmeden önce vinyet alıcısı vinyeti kontrol edip imzalıyor. Macaristan otobanını geçen tüm araçların plakalarının fotoğrafı çekiliyor. Aynı anda otomobil plakası sistemde taranıyor. Plaka bulunduğu an çekilen araç fotoğrafı sistemden siliniyor. Fakat plaka bulunamazsa Almanya’daki İnkasso şirketine yollanıyor. Şirket Flensburg’dan aracın sahibine ulaşıyor. Vinyet ödenmemişse ceza uygulanıyor. Vinyette aracın plakası veya ülke işareti yanlışsa ceza uygulanmadan belli bir ücret karşılığında sorun ortadan kaldırılıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!