Unutulan Ukrayna savaşı alevlendi

Güncelleme Tarihi:

Unutulan Ukrayna savaşı alevlendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2017 21:04

DÜNYA Suriye krizine çözüm bulmaya çalışırken 2015 başlarında ateşkes anlaşmasıyla durulan Ukrayna’daki iç savaş yeniden alevlendi.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı Donetsk bölgesi ayrılıkçılarıyla Ukrayna ordu birlikleri arasında 28 Ocak tarihinden beri topçu birlikleri düellosu yaşanıyor. Dün de tek taraflı ayrılık açıklayan Rus yanlısı sözde ‘Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin askeri lideri Oleg Anaşçenko’nun uğradığı saldırıda öldüğü bildirildi.

28 Ocak gecesi başlayan çatışmaların kimin tarafından tetiklendiği belli değil. Birbirinden yaklaşık 20 km uzakta yer alan mevzilerden ‘Grad’ füzeleri, 152, 122 milimetrelik ağır toplar atılmaya başlandı. AGİT Ateşkes Gözlem Grubu Başkanı Alexander Hug yaptığı açıklamada “Böylesine şiddetli çatışmaları savaşın en sıcak dönemi olan 2014 ile 2015 başında bile görmedik. Sadece cuma günü her iki taraf 10 bine yakın top ve füze ateşledi. Avdeevka kasabası çevresine dakikada 5-10 top mermisi düşüyor” açıklamasını yaptı. Bağımsız gözlemciler ise sivillerle birlikte can kaybının 50’nin üzerinde olabileceğini kaydediyor.

Haberin Devamı

TRUMP VE PUTİN İÇİN İLK SINAV

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko savaşın yeniden alevlenmesinden Rusya’yı sorumlu tutarak, “Rusya bizim son bir yılda özellikle ekonomide ilerleme sağlamamızı çekemedi. Yeni ABD Başkanı Donald Trump ile başlattıkları Ukrayna pazarlığına eli kuvvetli girmek istedikleri için Donetsk ve Lugansk bölgelerini yeniden ateşe vermek istiyorlar” dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin, “Kiev’in yine parası bitti. Bir kez daha Batı’yı silkelemek için saldırıya uğrayan zavallı ülke pozuna giriyorlar” diye konuştu. Uluslararası siyasi yorumcular ise Ukrayna’daki yeni krizin karşılıklı iyi ilişki mesajı veren Trump ve Putin yönetimi için bir sınav olacağı yorumunu yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!