Ukrayna’nın talepleri tam olarak karşılanmadı

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna’nın talepleri tam olarak karşılanmadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2023 07:00

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Vilnius’ta yapılan NATO liderler zirvesinin ülkesinin beklentileri bakımından olumlu, ancak ideal geçmediğini açıkladı.

Haberin Devamı

NATO-Ukrayna Konsey toplantısı öncesinde konuşan Zelenski, “Vilnius Zirvesi’nde bize ilham verici bir dizi olumlu gelişme yaşandı. İlki başta ABD olmak üzere NATO ülkelerinin gelecekte bizden tam üyelik için uzun soluklu hareket planı talep etmeyeceğini ilan etmeleri. Bize destek anlamına gelen ikinci önemli gelişme, Ukrayna-NATO Konsey toplantısı sonrasında G7 ülkelerinin bize ittifaktan ayrı güvenlik garantileri verecek olması. Batılı ülkelerin attığı tüm bu adımlar bize somut ve hayati destek anlamına geliyor. Ancak Ukrayna’nın beklentilerini yüzde 100 karşılamıyor. Vilnius Zirvesi’nin görevini yüzde 100 yerine getirmiş olması için bize üyelik daveti yapılması gerekirdi. G7 ülkelerinin vereceği güvenlik garantileri çok önemli, fakat NATO üyeliğinin yerini tutmuyor” ifadelerini kullandı. Zelenski ayrıca NATO zirvesinde alınan kararlar doğrultusunda Ukrayna’nın önümüzdeki dönemde savunması için gerekli çok daha modern silahlara kavuşacağını da dile getirdi.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın talepleri tam olarak karşılanmadı

MEDVEDEV YİNE ‘ÜÇÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI’ DEDİ

NATO zirvesini yakından takip eden Rusya’dan eleştiri açıklamaları gecikmedi. Vladimir Putin’in yerine bir dönem Devlet Başkanı görevini yürütmüş ve günümüzde Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı olan Dmitriy Medvedev, “NATO hiçbir yaratıcı fikir sunamadı. Ukrayna’ya daha yıkıcı silah verme kararlarıyla sadece Üçüncü Dünya Savaşı’nın patlak vereceği tarihi yaklaştırmaya özen gösterdiler. Ahmakça tutum içinde oldukları ortada” diye paylaşım yaptı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da “NATO zirvesinde alınan kararlar, özellikle bir grup Batılı ülkenin Ukrayna’ya güvenlik garantileri vermeye kalkışması son derece tehlikeli ve gerilimi tırmandırıcı adım sayılıyor. Ukrayna’ya verilecek garantiler doğrudan Rusya güvenliğini hiçe sayma anlamına geliyor. Avrupa güvenlik mimarisinin bir daha sağlanamaması anlamına geliyor” açıklamasını yaptı. (Nerdun Hacıoğlu)

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!